Een schone installatie? Denk aan een back-up!

© PXimport

Een schone installatie? Denk aan een back-up!

Geplaatst: 1 mei 2014 - 10:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:38

Redactie ID.nl

BLOG - Het is iedereen weleens gebeurd. Per ongeluk iets verwijderen dat je écht niet kwijt had gewild. Bij een herinstallatie, die gepaard gaat met het formatteren van de harde schijf, is dit simpel te voorkomen. Verlies geen bestanden en maak altijd een back-up.

Wanneer je een zogenaamde 'schone installatie' gaat uitvoeren, is het belangrijk dat je de juiste voorbereidingen treft. Natuurlijk bestaat er altijd de mogelijkheid dat je expres alle bestanden wilt verwijderen en geen sporen achter wilt laten op de harde schijf. In dat geval kun je uiteraard zonder back-up aan de slag gaan. Als er toch zaken zijn die je liever ná de herinstallatie nog wilt gebruiken, dien je even rustig de tijd te nemen om alles op een rijtje te zetten.

Externe opslagmedia

De meest populaire optie om een back-up te maken van bestanden is een extern opslagmedium. Veel computergebruikers beschikken tegenwoordig over een externe harde schijf, usb-sticks of cd/dvd-rom's. Waar 'vroeger' cd's en dvd's nog veel werden gebruikt, is de externe harde schijf wellicht de meest gebruikte optie.

De bestanden die je wilt behouden, kopieer je naar de schijf via de computer, waarna je veilig de vaste harde schijf kunt formatteren. Usb-sticks kunnen gebruikt worden voor kleinere bestanden, al zijn er inmiddels ook usb-sticks op de markt die tot 1 TB geheugen bevatten.

Bezint eer gij begint

Controleer voor je uiteindelijk begint met de herinstallatie nogmaals of je écht alle belangrijke bestanden hebt overgezet. Denk aan de mappen 'Mijn Documenten', 'Mijn Afbeeldingen', Downloads', maar ook mappen die je zelf hebt gemaakt of ingesteld. Wellicht verplaatst jouw downloadprogramma de bestanden wel naar een andere map dan 'Downloads', of heb je een speciale map voor alle bestanden voor studie/werk.

Vertrouw daarnaast niet blind op de computer. Begin pas met de nieuwe installatie (en het formatteren) als je op het opslagmedium hebt gecontroleerd dat alles juist is gekopieerd.

Over de auteur

Stephen van Vlokhoven is een schrijfmaniak die dagelijks met de computer werkt. Bij Computer!Totaal vindt hij de ideale samensmelting van deze twee passies. Hij studeert Communicatie en zweert bij Samsung en Windows. Kritiek en complimenten zijn altijd welkom.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten