Een trage pc versnellen zonder nieuwe hardware

© PXimport

Een trage pc versnellen zonder nieuwe hardware

Geplaatst: 4 december 2013 - 05:30

Aangepast: 24 november 2022 - 10:30

Redactie Computer!Totaal

Als een snelle computer ineens extreem traag is, kun je daar de hardware niet echt de schuld van geven. Natuurlijk kun je de snelheid verhogen door extra RAM toe te voegen of de CPU te upgraden, maar geen van deze (dure) oplossingen pakken het onderliggende probleem aan. Je systeem is overbelast.

Het opschonen van Windows zal een pc hoogstwaarschijnlijk sneller doen draaien. En nee, ik suggereer niet dat je het besturingssysteem opnieuw installeert. Er zijn minder drastische oplossingen.

Ga op zoek naar belastende processen

Het kan zijn dat je computer een slecht geschreven proces draait dat beslag legt op een heleboel bronnen. Om daar achter te komen, klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer Start Task Manager. Klik op het tabblad Processes en vervolgens op de kolomkop CPU. De items bovenaan zijn de processen die je CPU het zwaarst belasten.

 

© PXimport

Als je een duidelijke boosdoener tegenkomt, sluit het programma dat het proces draait dan af (het is heel simpel te zien wat dat is). Werkt dat niet, klik dan op de knop End Process en bevestig dat je het proces echt wilt beëindigen.

Als het probleem daarmee is opgelost, probeer dan dat programma voortaan niet meer te gebruiken. Of zoek naar een vervanger die beter geschreven is.

Zo niet, ga terug naar het tabblad Processes, klik op de kolomkop Memory en kijk of je de boosdoener op die manier kunt vinden.

Autoladers opschonen

Wanneer Windows opstart, worden er automatisch extra programma's geladen - soms een heleboel. Eén grote autolader - of een heleboel kleine - kunnen de pc vertragen.

De truc is om een lijst met de autoladers van Windows te openen. Door ze één voor één uit te schakelen en opnieuw in te schakelen, en tussendoor te rebooten, kom je er achter welke voor problemen zorgen.

In Windows XP, Vista of 7, klik op Start (in XP is dat Start > Run), typ msconfig, en druk op ENTER. Zodra System Configuration tevoorschijn komt, klik op het tabblad Startup. Je kunt items uitschakelen door het vinkje dat er bij staat weg te halen.

 

© PXimport

Als je Windows 8 gebruikt, klik dan met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer Start Task Manager. Als je een tabblad met de naam Startup te zien krijgt, klik erop. Zo niet, klik dan op More details > Startup. Om een item uit te schakelen moet je er met de rechtermuisknop op klikken en Disable selecteren.

 

© PXimport

Controleer op malware

Ik geloof niet echt dat een infectie je probleem veroorzaakt - succesvolle malware vestigt de aandacht niet op zichzelf op die manier. Maar voor de zekerheid kun je er toch maar beter even op controleren.

Zie dit eerdere artikel over malware voor adviezen over het controleren op schadelijke software.

Doe minder tegelijk

Hoe meer programma's je draait, hoe trager ze allemaal zullen zijn. Overweeg om je werkwijze aan te passen zodat je minder programma's tegelijk open hebt staan.

Aero uitschakelen

Windows 7 en Vista gebruiken een technologie, Aero genaamd, om de esthetische uitstraling van het scherm te verbeteren. Het is niet nodig, en het vertraagt de pc een beetje.

 

© PXimport

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite PCWorld.com, geschreven door Lincoln Spector (@lincolnspector). Het artikel wordt door Computer!Totaal gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige How To's, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten