Lenovo Thinkpad X1 Carbon (2014) - Nieuw jasje voor Lenovo's ultrabook

© PXimport

Lenovo Thinkpad X1 Carbon (2014) - Nieuw jasje voor Lenovo's ultrabook

Geplaatst: 29 oktober 2014 - 12:12

Aangepast: 24 november 2022 - 11:07

Justin Doornekamp

In 2013 bracht Lenovo de X1 Carbon uit, een zakelijke ultrabook met touchscreen. Ruim een jaar later komt de elektronicafabrikant met een vernieuwde versie van zijn Windows 8.1 laptop. En dat was nodig ook...

Vooral de schermresolutie van 1600 x 900 pixels en de verouderde processor (Ivy Bridge uit 2012) konden wel een update gebruiken, en dat zijn juist de punten waarop Lenovo de X1 Carbon heeft verbeterd. De laptop is nu standaard uitgerust met een 2560 x 1440 scherm, Haswell-processor en een betere batterij, die in theorie tot negen uur mee zou gaan. Het oplaadsnoer maakt gebruik van Lenovo's zogenoemde Rapid Charge-technologie, waardoor de laptop sneller oplaadt. Voor zakelijke gebruikers is het fijn om te weten dat de 14-inch ultrabook met 1,28 kilo en 18 millimeter dikte een klein beetje lichter is geworden. Lees ook: 10 tips voor Windows 8.1.

Toetsenbord

Het toetsenbord is eveneens onder handen genomen en ziet er wat gestroomlijnder uit. Enkele toetsen zijn net even wat anders geplaatst en de twee drukknoppen op de trackpad zijn weg. Helemaal verdwenen: de Fn-functietoetsen. Deze zijn nu netjes verwerkt in een apart lcd-balkje en lichten op wanneer je de X1 Carbon gebruikt. Het ziet er allemaal gelikt uit en werkt acceptabel, ondanks dat de trackpad en de nieuwe lay-out van het toetsenbord nog wat onwennig aanvoelen. Je bent tijden aan het zoeken naar bepaalde functies en vooral de keuze om de Caps Lock-knop te vervangen door een Home- en End-knop is onbegrijpelijk.

Door de ruime opzet van het toetsenbord typt Lenovo's laptop verder wel fijn en dat is goed nieuws voor de vele laptopgebruikers die juist hierom een Thinkpad kiezen.

Mocht de trackpad je toch niet aanstaan, dan is er naast een usb-muis nog een andere oplossing. De duurdere versies van de X1 Carbon komen namelijk met een multi-touchscreen, dat uiteraard is toegespitst op de bekende Windows 8-tegels. Met gemak vlieg je van tegel naar tegel en ook in het verdere gebruik werkt het touchscreen goed. Er is zelfs een bewegingssensor op de laptop aanwezig, waardoor je niet eens het scherm hoeft aan te raken om door menu's te bladeren.

 

© PXimport

Lenovo nam het toetsenbord flink onderhanden en dat zal voor velen even wennen zijn.

Duik je dieper in de ultrabook, dan vind je een Intel Core i7-4600U-processor. Al bij het opstarten merk je de kracht ervan; binnen tien seconden is de X1 Carbon opgestart. De door Samsung gemaakte SSD haalt een indrukwekkende schrijfsnelheid van 555 MB per seconde en een leessnelheid van 137 MB per seconde. Dat laatste lijkt aan de lage kant ten opzichte van vergelijkbare ultrabooks.

Aansluitingen en accuduur

Aan de zijkant van de X1 Carbon vind je enkele nieuwe aansluitingen. Er is nu een hdmi-poort, een tweetal usb 3.0-poorten en een poort voor ethernetadapters. Gek genoeg is de sd-kaartlezer in de 2014-versie verdwenen en dat zal voor sommigen een groot gemis zijn. Wel is er aan de achterkant nog een simkaartslot te vinden, waar nu ook 4G-kaartjes inpassen.

Hoewel de batterij in theorie negen uur zou meegaan, is dat in praktijk een erg optimistisch cijfer. De vorige X1 overtuigde ook al niet met zijn accu, die slechts vijf uur meeging. De 2014-versie laat enige verbetering zien, maar groot is het verschil niet. Ongeveer zes uur en een kwartier kun je werken op deze versie van de ultrabook. De Rapid Charge-oplader werkt wel buitengewoon goed: in ongeveer driekwartier is de laptop volledig opgeladen.

 

© PXimport

Het scherm is 180 graden te draaien, waardoor je de ultrabook helemaal plat kunt leggen.

Het grootste nadeel van de Lenovo Thinkpad X1 Carbon is toch wel de prijs. De adviesprijs van de laptop ligt op 1.649 euro en de vraag is of je dat ervoor over hebt, aangezien er vergelijkbare alternatieven bestaan met een lagere prijs. Denk aan de HP Spectre 13 of Acer Aspire S7-392. De X1 Carbon heeft een wat beter keyboard en is wat beter bestand tegen stootjes of spatwater dan de concurrentie, waardoor het een geschikt apparaat is voor zakelijk gebruik. Qua prestaties weet Lenovo's ultrabook echter net de concurrentie bij te houden, met de accuduur als dieptepunt.

Kinderziektes

Op internet verschijnen verontrustende verhalen over kinderziektes waar enkele versies van de X1 Carbon onder zouden lijden. Het toestel zou niet meer aangaan, nadat het beeldscherm ging flikkeren. Jammer genoeg kreeg ook de in dit artikel besproken ultrabook kuren bij het testen ervan. De laptop terugsturen naar de fabrikant is voor deze groep gebruikers dan de enige oplossing.

 

© PXimport

De bekende knoppen zijn van de trackpad verdwenen.

Conclusie

De X1 Carbon kon wel een vernieuwing gebruiken. Het scherm, de processor, het design: het waren punten waarop Lenovo's ultrabook uit 2013 begon achter te lopen op de concurrentie. Met de 2014-versie heb je een lichter en makkelijker mee te nemen uitvoering, die met de i7-processor en het 2560 x 1440 scherm de voorloper overtreft. Echt revolutionair zijn de veranderingen niet en dat doet de vragen rijzen of de Lenovo Thinkpad X1 Carbon (2014) wel zo'n goede koop is. Voor een dergelijke prijs mag je verwachten dat alles klopt, en dat is door de accuduur, het missen van een sd-kaartlezer en een ietwat vreemde lay-out van het toetsenbord toch niet helemaal het geval.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Dun, licht

Beeldscherm

Bouwkwaliteit

Minpunten

Accuduur

Geen sd-kaartlezer

Onwennige knoppen

Conclusie

Lenovo Thinkpad X1 Carbon (2014) -------------------------------- **Prijs:** v.a. € 1.649,- **Processor:** Intel Core i7-4600U Processor (2.10GHz 1600MHz 4MB) **Besturingssysteem:** Windows 8.1 Pro 64 **Formaat beeldscherm:** 14 inch **Resolutie beeldscherm:** 2560x1440 pixels **Grafische chip:** Intel HD 4400 **Geheugen:** 8.0GB **Harde schijf:** 256GB **Accuduur:** Ruim 6 uur...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten