Nieuwe pc? 17 dingen om nu aan te denken!

© PXimport

Nieuwe pc? 17 dingen om nu aan te denken!

Geplaatst: 13 juli 2015 - 06:20

Aangepast: 14 december 2022 - 15:24

Robbin Ooijevaar

Zodra je je nieuwe pc hebt uitgepakt geniet je van een sneller systeem en nieuwe Windows-versie. Nog even je bestanden overzetten en programma's installeren en je kunt beginnen, toch? We bespreken 17 tips die belangrijk zijn na de aanschaf van je Windows 8.1-pc, maar die bijna iedereen vergeet.

Tip 01: Extra 'garantie'

Bij de aankoop van een pc of laptop in een winkel doen sommige verkopers er alles aan om je extra 'garantie' te verkopen. Dit is meestal niet nodig. Volgens de Nederlandse wet moet een product dat je koopt 'deugdelijk' zijn. Van een laptop of pc mag je dus verwachten dat deze langer meegaan dan een jaar. Als een laptop standaard een jaar garantie heeft, kun je na dit jaar dus nog steeds aankloppen bij de verkoper. Er is wel een verschil tussen 'recht hebben' en 'je recht halen'. Als de verkoper moeilijk doet en allerlei kosten in rekening dreigt te brengen, kan het een vervelend getouwtrek worden. Met de aanschaf van extra 'garantie' koop je dit gezeur in de regel af. We kunnen de extra 'garantie' niet afraden of aanbevelen, het is een persoonlijke keuze.

 

© PXimport

Tip 01 Vaak is de aanschaf van extra 'garantie' niet nodig, maar het kan wel getouwtrek met de verkoper voorkomen als je na de standaard fabrieksgarantie voor een reparatie komt.

Tip 02: Garantieherinnering

Zet de afloopdatum van je computergarantie nu alvast in je agenda met een maand voor afloop een herinnering. Je hebt zo nog een paar weken de tijd om je pc of laptop te controleren op gebreken en de verkoper in de gelegenheid te stellen de problemen op te lossen. Bekende aandachtspunten voor laptops zijn het beeldscherm, systeemkoeling, voedingskabel/adapter, scharnieren van je beeldscherm en de accu. Het kunnen dure reparaties zijn en dus is het fijn om dit op te lossen binnen de garantieperiode. Voor sommige onderdelen geldt een afwijkende garantie, bijvoorbeeld voor je accu (meestal 6 maanden of korter). Maak hiervoor een aparte aantekening in je agenda. Heb je geen agenda? Gebruik de gratis versie van Niggle It. Deze dienst is gespecialiseerd in het bijhouden van garanties (en overeenkomsten) en stuurt je herinneringen.

 

© PXimport

Tip 02 Loopt je garantie bijna af? Controleer je computer op gebreken en laat ze nog voor afloop van de garantieperiode repareren.

Tip 03: Verzekering

Een computer is vaak een flinke investering. Om je te wapenen tegen diefstal buitenshuis, verlies, een defect door koffie en inbraak kun je je uitgebreid verzekeren. Voordat je hier een aparte verzekering voor afsluit is het goed om na te gaan of je niet al voldoende gedekt bent door je inboedelverzekering of een andere lopende polis. Vraag je verzekeringsmaatschappij of (en hoe) je verzekerd bent als je computer je ontnomen wordt.

 

© PXimport

Tip 3 Een extra verzekering is soms niet nodig, bijvoorbeeld als je laptop al verzekerd is via je inboedelverzekering.

Tip 04: Stroompieken

Het komt niet vaak voor, maar als het gebeurt ben je de sigaar. We hebben het over vreemde stroompieken die een verwoestende werking hebben op je laptop of pc. Als je geluk hebt wordt alleen je voeding gesloopt, maar er kan meer sneuvelen. De ellende en dure reparaties zijn eenvoudig te voorkomen met een overspanningsbeveiliger. De kleine stekker plaats je tussen stopcontact en je computer. Een setje van twee stuks kost nog geen 10 euro. De overspanningsbeveiliger die je overhoudt is handig voor je modem of tv.

Tip 05: Herstelmedia

Je moet er nu nog niet aan denken, maar wat nu als je computer morgen niet meer opstart? In dat geval heb je herstelmedia nodig. Vroeger werden deze media geleverd bij je nieuwe computer, maar tegenwoordig moet je ze zelf maken. Hoewel je theoretisch ook op een dvd kan, is een usb-stick handiger. Ga in Windows 8.1 als volgt te werk. Plaats een lege stick van minimaal 512 MB (ca. 0,5 GB). Ga naar Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Onderhoudscentrum / Herstel / Een herstelstation maken en volg de stappen op het scherm. De stick die wordt aangemaakt heb je nodig als Windows niet meer opstart, maar je harde schijf niet defect is. Voor een volledige nieuwe installatie heb je de herstelmedia nodig van het besturingssysteem. Deze installatiemedia kun je legaal downloaden bij Microsoft en op een usb-stick zetten.

 

© PXimport

Tip 05 Maak je Windows 8.1-herstelmedia nu alvast aan op een usb-stick.

Tip 06: Windows-code

De Windows 8.1-versie van je nieuwe computer is al geactiveerd. Je productcode (cijfer/nummer-combinatie) heb je dan ook niet meer nodig zolang je computer goed functioneert. Gaat er toch iets mis? Dan heb je de code meestal nog steeds niet nodig omdat de activatie via de herstelprocedure probleemloos wordt overgenomen. Helaas zijn er altijd uitzonderingen waarbij je de productcode wel nodig hebt en dus is het handig om de code even te noteren. Het programma Nirsoft ProduKey toont je productcode. Noteer deze en bewaar de code bij de usb-sticks die je bij de vorige tip hebt aangemaakt.

Nirsoft ProduKey kan een reactie ontlokken bij sommige beveiligingsprogramma's. Nirsoft ProduKey is veilig te gebruiken, je kunt de melding dus negeren.

 

© PXimport

Tip 06 Nirsoft ProduKey toont de productcode van Windows 8.1.

Tip 07: Crapware

Bijna alle pc- en laptopfabrikanten leveren ongevraagd extra programma's mee. Deze voorgeïnstalleerde software wordt ook wel 'crapware' genoemd. Bekende voorbeelden zijn probeerversies van commerciële beveiligingssoftware of een muziekprogramma. Het programma Decrap is gratis en is ontwikkeld om deze overbodige rommel op te ruimen.

Tip 08: Alles in de cloud

Overstappen naar een nieuwe computer heeft niet alleen maar leuke kanten. Je moet programma's opnieuw installeren en al je bestanden overzetten. Vergeet je documenten, muziek, films en vooral foto's niet. Deze migratieperikelen kun je in de toekomst aanzienlijk beperken door vanaf nu consequent je persoonlijke bestanden op te slaan bij een clouddienst. Voorbeelden zijn er genoeg, zoals Google Drive, SugarSync, Dropbox en uiteraard OneDrive. Deze laatste is standaard al aanwezig in Windows 8.1, extra opslagruimte is relatief goedkoop. Het maakt niet uit welke dienst je gebruikt, als je er maar gebruik van maakt.

Tip 09: Webbrowser

Omdat veel dingen zich afspelen binnen je webbrowser, is het belangrijk om hier een paar instellingen te maken. Het is de bedoeling dat je je webbrowser gaat synchroniseren. Zo werk je op al je computers met dezelfde bladwijzers/favorieten, wachtwoorden en uitbreidingen (extensies). Als je huidige nieuwe computer over een paar jaar aan vernieuwing toe is, neem je alles van je webbrowser met het grootste gemak mee. De truc werkt in alle webbrowsers. In Google Chrome heb je een Google-account (of Gmail-adres) nodig en kies je Inloggen. Firefox-gebruikers vinden achter de menuknop Aanmelden bij Sync. Safari-gebruikers synchroniseren via iCloud. Als je Windows 8.1 gebruikt met een Microsoft-account, hoef je voor Internet Explorer geen actie te ondernemen. De instellingen worden standaard gesynchroniseerd via OneDrive. Dit kun je controleren via Charms-balk / Instellingen / Pc-instellingen wijzingen / OneDrive / Instellingen synchroniseren.

 

© PXimport

Tip 09 Zorg er voor dat je webbrowser synchroniseert, dan heb je overal dezelfde favorieten en wachtwoorden.

Tip 10: Back-upplan (1)

Je bent blij met je nieuwe systeem en wilt dit graag zo houden. Toch is het goed om je het volgende scenario kort in te beelden. Je wordt wakker en je computer is weg. Wat mis je het meest? Waarschijnlijk je foto's, persoonlijke documenten en misschien onvervangbare mp4-filmpjes. Een goed back-upplan is de enige remedie om je te wapenen tegen dit verlies. Een back-upprogramma en externe harde schijf voor de opslag zijn slechts het begin, je moet je back-up ook bijhouden. Acronis TrueImage (€ 65) is een van onze favorieten omdat je er snel een volledige back-up van je computer mee maakt op een externe harde schijf. Goede gratis alternatieven om een zogenaamde image back-up te maken zijn er ook. We noemen AOMEI Data Backuper, EaseUS Todo Backup Free en Paragon Backup & Recovery Free.

 

© PXimport

Tip 10 Wees zuinig op je onvervangbare foto's en andere belangrijke documenten: maak een back-upplan!

Tip 11: Back-upplan (2)

Een back-upplan faalt meestal bij de gebruiker. Het maakt niet uit hoe eenvoudig de back-upoplossing is, het blijkt voor veel mensen lastig om met het back-upplan vol te houden en bijvoorbeeld maandelijks de externe schijf aan te sluiten. Voor deze mensen een afwijkend advies: vergeet het back-upplan en leef tip 8 'Alles in de cloud' met verve na! Zo ben je na een computercrash of diefstal alles kwijt, maar haal je wat je echt lief is eenvoudig terug via de cloud. Programma's kun je op deze manier ook beschermen met een eenvoudige truc. Het toverwoord is 'portable'. Van veel freeware is een portable-versie beschikbaar. Door deze versie uit te pakken en te gebruiken vanuit je OneDrive, Dropbox of andere clouddienst hoef je het programma nooit meer te installeren. Op je andere computer(s) of volgende pc/laptop hoef je je clouddienst alleen maar te installeren en heb je direct toegang tot je favoriete freeware.

 

© PXimport

Tip 11 Gebruik de portable-versie van je favoriete freeware en bewaar de bestanden in je clouddienst.

Tip 12: Beveiliging

Om te voorkomen dat je snel in de problemen komt met je nieuwe systeem, heb je beveiliging nodig. Windows 8.1 heeft een standaard beveiliger aan boord, genaamd Windows Defender. Uiteraard ben je vrij om een antivirusprogramma van derden aan te schaffen en dit te installeren, Windows Defender biedt alleen basisbescherming. Wat je ook kiest, het belangrijkste is dat je weet hoe je de status van je beveiligingsprogramma controleert. Is er bijvoorbeeld een scan nodig of nieuw antigif in de vorm van een update? Voor deze en andere beveiligingsvragen kijk je bij Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Onderhoudscentrum.

 

© PXimport

Tip 12 Het is goed om te weten hoe je de status van je beveiligingssoftware controleert.

Tip 13: Toegang

Er is een groot verschil tussen Windows 8.1 en voorgaande versies en dan hebben we het niet over het nieuwe uiterlijk. Windows 8.1 bewaart veel persoonlijke bestanden en gegevens in de cloud. Deze gegevens zijn ook bereikbaar via internet als je computer niet aan staat en wordt beveiligd met je Microsoft-account. Omdat het wachtwoord steeds bij het opstarten moet worden ingetypt, kiezen veel mensen een eenvoudig wachtwoord. Gebruik je een zwak wachtwoord? Verander het vandaag nog! Ga naar Charms-balk / Instellingen / Pc-instellingen wijzigen / Accounts / Aanmeldingsopties en klik bij Wachtwoord op Wijzingen.

Tip 14: Pincode

Als je het lastig vindt om een goed wachtwoord voor je Microsoft-account te onthouden, kun je het wachtwoord op je eigen computer laten vervangen door een pincode. De pincode werkt alleen op de computer waar je deze instelt. Op alle andere computers en apparaten is je Microsoft-account nog steeds nodig. Ga naar Charms-balk / Instellingen / Pc-instellingen wijzigen / Accounts / Aanmeldingsopties. Klik onder Pincode op Toevoegen.

 

© PXimport

Tip 14 Het wachtwoord van je Microsoft-account kun je op je computer laten vervangen door een pincode.

Tip 15: Extra verificatie

Steeds meer bedrijven beveiligen hun diensten met een extra drempel. Dit wordt ook wel 'verificatie in twee stappen' of 'authenticatie in twee stappen' genoemd. Deze maatregel is ook in Windows 8.1 aanwezig voor je Microsoft-account en van harte aanbevolen. Eenmaal ingesteld heb je een extra code nodig om toegang te krijgen. De code is alleen nodig als jij (of een kwaadwillende) op een nieuwe locatie of op een nieuw apparaat toegang probeert te krijgen tot een dienst die beveiligd is met je Microsoft-account. Voorbeelden zijn een app op je smartphone of toegang tot je bestanden via OneDrive. De code wordt na het opgeven van het juiste wachtwoord verstrekt via onder andere een gratis sms of e-mail.

Tip 16: Serienummer(s)

Als je laptop of pc ooit gestolen wordt, is het handig om de aangifte bij politie zo compleet mogelijk te kunnen doen. Hiervoor heb je in ieder geval het merk en type nodig en het liefst ook het serienummer. Deze vind je terug op cryptische stickers. Overschrijven hoeft niet als je een foto maakt met je smartphone.

 

© PXimport

Tip 16 Maak een foto van je serienummer en noteer het merk en type computer.

Tip 17: Houd de dief!

Je nieuwe computer kwijtraken door diefstal? Je moet er niet aan denken! Als het toch gebeurt, kun je maar beter voorbereid zijn. De dienst Prey is handig om een gestolen laptop terug te vinden. Je installeert Prey op je computer. Zodra het gestolen wordt of op een andere manier kwijtraakt, meld je dit via de website. Vervolgens zal Prey je laptop of computer allerlei rapporten laten versturen, zelfs met foto's van de webcam. Ook kun je de positie laten doorsturen. Deze wordt verkregen via gps of het ip-adres van de dief/heler.

Er is een betaalde versie met meer mogelijkheden, maar ook de gratis versie van Prey is al de moeite waard. In dit geval geldt: je hebt in ieder geval meer kans om je gestolen apparaat terug te vinden dan als je Prey niet installeert.

 

© PXimport

Tip 17 Prey kan je gestolen pc of laptop traceren en rapporten laten sturen zodra deze verbinding maakt met internet.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000