Samsung ATIV Book 9 Lite - Dunne notebook met Windows 8

| 18 januari 2014, 09:00

Review
Samsung ATIV Book 9 Lite

Bij een notebook geldt: hoe dunner en lichter hoe beter. Met de Samsung ATIV Book 9 Lite brengt Samsung zijn dunne ATIV Book 9-topreeks naar een lager prijspunt. Doet Samsung hier goed aan of zijn er te veel concessies gedaan?

Score 3.0
  • Pluspunten
  • Goede SSD
  • Goed toetsenbord
  • Dun
  • Licht
  • Minpunten
  • Langzaam wifi-kaartje
  • Langzame processor
  • Prestaties

Samsung ATIV Book 9 Lite Touch

Prijs € 799,-
OS Windows 8
Processor AMD A6-1450 (tot 1,4 GHz)
Geheugen 4 GB DDR3
Opslag Samsung 128 GB SSD
Grafisch AMD Radeon HD 8250
Scherm 13,3inch-aanraakscherm (1366 x 768)
Aansluitingen 1x usb 2.0, 1x usb 3.0, micro-HDMI, VGA (via optioneel verloopje), 10/100/1000 netwerkaansluiting (via meegeleverd verloopje), 3,5mm-headsetaansluiting, SD-kaartlezer
Draadloos 802.11b/g/n, bluetooth 4.0
Accu 30 Wh
Afmetingen 32,4 x 22,4 x 1,7 cm
Gewicht 1,58 kg

De ATIV Book 9 Lite is een goedkopere uitvoering van Samsungs ATIV Book 9. Opvallend, omdat de 9-reeks tot nu toe voorbehouden was aan absolute topmodellen. Wij ontvingen van Samsung de uitvoering met een aanraakscherm, die beschikbaar is met een witte of donkerblauwe behuizing.

De vormgeving lijkt veel op de normale ATIV Book 9, maar is van kunststof in plaats van aluminium. De bouwkwaliteit is wel goed en de behuizing is stevig. Het chiclet-toetsenbord is uitstekend en kent weinig flex. Ook de touchpad is erg goed en met een afmeting van 10 x 7 cm lekker groot.

Windows 8

De notebook heeft twee usb-poorten waarvan er helaas maar eentje usb 3.0 ondersteunt. Om de gigabit-netwerkaansluiting te gebruiken is een meegeleverd adaptertje noodzakelijk. Ook de VGA-aansluiting is een zelfbedachte mini-aansluiting waarvoor geen adapterkabeltje wordt meegeleverd. Er is gelukkig ook een micro-HDMI-aansluiting aanwezig.

De glasplaat van het aanraakscherm loopt zoals Windows 8 vereist van rand tot rand. Het 13,3 inch-scherm ondersteunt 10 aanraakpunten en heeft een resolutie van 1366 x 768. Het paneel gebruikt TN-technologie en de inkijkhoeken zijn daardoor niet heel goed.

Daarnaast valt de helderheid van het scherm tegen. Het wifi-kaartje ondersteunt alleen 2,4 GHz en ondersteunt slechts één datastroom via 802.11n.

Geheimzinnige processor

Opvallend is dat Samsung geheimzinnig doet over de gebruikte processor en spreekt over een quadcore-processor. De aanwezigheid van een AMD Radeon HD 8250 verraadt dat Samsung een AMD-processor gebruikt. Het blijkt te gaan om een aangepaste AMD A6-1450. Dit is een niet heel krachtige chip die is gericht op netbooks en tablets.

De processor wordt gecombineerd met 4 GB RAM dat vast is gesoldeerd op het moederbord. De 128GB-SSD is uitgevoerd als mSATA en is een OEM-variant van de uitstekende Samsung 840 SSD. Echt snel is de ATIV Book 9 Lite door de matige processor niet. Een score van 2154 punten in PCMark 7 is erg laag. De SSD scoort wel goed en maakt tijdens normale werkzaamheden de trage processor deels goed.

Conclusie

Notebooks gaan steeds meer richting het domein van de consumentenelektronica. Met dit in het achterhoofd is volgens Samsung kennelijk het punt bereikt dat het niet belangrijk is om te communiceren welke processor er gebruikt wordt. Op zich is de ATIV Book Lite 9 een leuke notebook. De machine is dun, licht en bevat een goed toetsenbord en touchpad. Ook zit er een goede SSD in.

De processor is echter een langzaam exemplaar en wat ons betreft veel te magertjes voor een notebook die 800 euro kost. Voor zo'n 150 euro minder zouden we de ATIV Book 9 Lite Touch een stuk interessanter vinden.

De reacties worden ingeladen, een moment geduld...