Windows 10 terugzetten naar oude Windows-versie

© PXimport

Windows 10 terugzetten naar oude Windows-versie

Geplaatst: 17 maart 2016 - 09:07

Aangepast: 14 december 2022 - 14:56

Joris Peterse

De geforceerde upgrades naar Windows 10 vallen lang niet bij iedereen in de smaak. Gelukkig is er een manier om terug te gaan naar je oude Windows-versie. Hier lees je hoe je dat doet.

Dat Microsoft graag wil dat gebruikers de upgrade naar Windows 10 uitvoeren, mag duidelijk zijn. De recente verhuizing van de upgrade van optionele update naar aanbevolen update schoot bij veel mensen echter in het verkeerde keelgat. Zo kan een beetje onoplettendheid - je krijgt wel een keer de vraag voorgeschoteld of je wil upgraden - ervoor zorgen dat je opeens met Windows 10 op je pc of laptop zit. Terugdraaien is gelukkig een optie, als je er snel bij bent. Lees ook: Zo installeer je de gratis upgrade naar Windows 10.

Windows 10 wordt over het algemeen positief te ontvangen, maar er zijn ook wat kritiekpunten. Zo klagen aardig wat gebruikers over een minder snel systeem. Maar ook heeft de Consumentenbond zijn zorgen geuit over het massale oogsten van persoonsgegevens (onder andere voor Cortana) en de nog wat diepere integratie van OneDrive.

Terug naar je oude Windows-versie

Mocht je de update hebben geïnstalleerd over je oude Windowsinstallatie en bevalt Windows 10 je, om wat voor reden dan ook, niet zo goed, dan heeft Windows 10 de mogelijkheid ingebakken om terug te gaan naar de oude Windowsversie. Je moet hiervoor wel de upgrade hebben uitgevoerd. Bij een schone installatie, waarbij je je schijf formatteert, is het niet mogelijk terug te gaan.

 

© PXimport

Terug naar Windows 7 of 8.1 is mogelijk, als je het binnen een maand doet.

Om dit proces te starten moet je in de instellingen duiken. Ga naar Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Herstel. In dit venster zie je de optie om terug te gaan naar je oude Windowsversie. Wanneer je op Aan de slag drukt en bevestigt start je dit proces, dat overigens wel wat tijd in beslag neemt. Let op: de optie is beschikbaar tot 31 dagen na de upgrade naar Windows 10.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000