© PXimport

Zo maak je een harde schijf leeg

Geplaatst: 15 juli 2014 - 04:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:00

Robbin Ooijevaar

Als je besluit om afscheid te nemen van je oude pc of laptop luidt de vraag: "verkopen of naar de stort?". Het is in beide gevallen slim om de data van je harde schijf grondig te vernietigen, zonder je computer fysiek iets aan te doen.

Stap 1: Formatteren zinloos

Wie denkt 'ik heb niets te verbergen', raden we aan dit vooral niet te snel te zeggen. Als een expert jouw oude computer op zijn bureau zet, is het eenvoudig om foto's, documenten en andere bestanden bovenwater te halen. Lees ook: Pc geïnfecteerd met malware? Zo schoon je hem op!

Denk ook aan mail, wachtwoorden, belastingaangiftes en alles wat met je privégegevens te maken heeft. Ook het achterhalen van allerlei inloggegevens van sociale media, webwinkels en websites is vaak kinderlijk eenvoudig. Om je computer veilig weg te gooien of door te verkopen, kun je twee dingen doen: de harde schijf uitnemen en stukslaan of elk bitje op de harde schijf meerdere keren overschrijven met een willekeurige 0 of 1.

 

© PXimport

Harde schijf wissen? Formatteren helpt niet, opstarten en schoonmaken met DBAN wel!

Stap 2: DBAN op usb-stick

Er zijn meerdere programma's om je harde schijf volledig mee te saneren, zowel gratis als commercieel. DBAN werkt grondig en eenvoudig. Het programma installeer je op een usb-stick. Vervolgens kun je de computer opstarten met deze stick en de schijf vernietigen. Het is ook mogelijk om een opstartbare cd of dvd te maken. Meer informatie over dit laatste vind je op de website van Darik's Boot And Nuke.

Je mag de stick voorbereiden op elke computer, maar niet gebruiken op een systeem dat je niet wilt vernietigen! Het spreekt voor zicht dat je eerst al je gegevens moet veiligstellen van je oude computer. De DBAN-stick maak je het eenvoudigst met Universal USB Installer. Plaats een lege usb-stick (32 MB of groter) in de computer en controleer de schijfletter. De schijfletter van de usb-stick op onze testcomputer is F. Download en start Universal USB Installer.

Stap 3: Schijf vernietigen

Selecteer in Universal USB Installer bij Step 1 de optie DBAN. Plaats een vinkje bij Downloadlink en haal het DBAN iso-bestand binnen. Klik bij Step 2 op Browse en wijs het iso-bestand aan. Kies bij Step 3 de schijfletter van je usb-stick en activeer de optie Format. Klik op Create om de stick aan te maken. Plaats de DBAN sub-stick in de computer die je wilt vernietigen en start het systeem op.

Als de computer niet opstart vanaf de stick, dien je de stick als eerste opstartmedium (boot device) te selecteren. DBAN heeft weinig opties. Geef aan dat je je schijf wilt vernietigen en met welke methode (je kunt kiezen uit meerdere 'sterktes'). Pas nadat je nadrukkelijk bevestigt dat je weet waar je mee bezig bent, veegt DBAN je harde schijf schoon.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000