Zo stel je een nieuwe Chromebook in

© PXimport

Zo stel je een nieuwe Chromebook in

Geplaatst: 12 maart 2015 - 08:29

Aangepast: 14 december 2022 - 15:43

Redactie ID.nl

Het instellen van een nieuwe Chromebook is veel eenvoudiger dan het instellen van een nieuwe pc. Chromebooks hebben geen enorme updates of antivirussoftware nodig. Je begint gewoon door in te loggen met je Google-account (of een account aan te maken, als je er nog geen hebt).

Dat gezegd hebbende: Chromebooks hebben een aantal unieke eigenaardigheden - zoals beperkte offline mogelijkheden en een ingewikkelde manier om een printer te verbinden. Hier is alles wat je moet weten om je nieuwe Chromebook op de juiste manier in te stellen - beginnend met de tools waarmee je de Windows-software kunt vervangen die gewoon niet op een Google-laptop wil werken. Lees ook: Aan de slag met een Chromebook.

Leven op het web, overleven offline

Ja, Chromebooks zijn voornamelijk kanalen naar het web. Maar afgezien van zeer specifieke computereisen, zoals high-end gaming of video- of beeldbewerking, is de kloof tussen wat een Chromebook wel en niet kan snel kleiner aan het worden. Er zijn een paar geweldige, krachtige web-apps beschikbaar die inmiddels de elementaire desktopsoftware van de meeste mensen kunnen vervangen.

 

© PXimport

Offline werken in Google Docs, Sheets en Drive is ook mogelijk.

Adobe is een Chrome-vriendelijke versie van Photoshop aan het bouwen, terwijl Microsoft Skype naar het web gaat brengen. Het volledig gratis Office Online werkt met traditionele Office-documenten en biedt voldoende functies voor gewone gebruikers. Een aantal recente initiatieven van Humble Bundle en Mozilla duiden op een betere toekomst voor web-gebaseerd gamen.

 

© PXimport

Met Ctrl+Alt+? haal je de geheime sneltoetsen tevoorschijn.

Het andere typische nadeel van Chromebooks is dat ze offline niet zo handig zijn. Dat klopt deels nog steeds wel, maar Google en vele andere ontwikkelaars hebben hard gewerkt om offline mogelijkheden in hun web-apps mogelijk te maken. De Chrome Web Store (de digitale etalage voor Chrome-apps) heeft zelfs een apart gedeelte voor offline apps. Het Chrome App-ecosysteem heeft het afgelopen jaar een grote vlucht genomen.

Je Chromebook voorbereiden op offline gebruik

Naast de Chrome Apps zijn er verscheidene native Chromebook-apps en -functies die geconfigureerd kunnen worden voor offline gebruik.

Zo kun je met Google's Gmail Offline - je raadt het al - met Gmail werken terwijl je offline bent. Download de app via de Chrome Web Store, en open het via de Chrome OS app launcher. Vervolgens wordt er gevraagd of je je berichten offline wil opslaan. (Als je op meerdere Google accounts bent ingelogd, klik dan op het e-mailadres onderaan om te selecteren waar je je e-maildata wil opslaan.) Zodra dit is ingeschakeld, kun je met Gmail Offline berichten aanmaken en beantwoorden die in het cache worden opgeslagen, en zodra je weer online bent worden ze verstuurd.

 

© PXimport

Met de Gmail Offline-app kun je je e-mail gebruiken zonder een internetverbinding.

Mensen die veel gebruik maken van Google Drive kunnen naar de instellingenpagina gaan (klik op het moersleutelicoon aan de rechterbovenkant) binnen Drive om offline opslag in te schakelen. Dan worden al je documenten, spreadsheets, presentaties en tekeningen naar je Chromebook gesynchroniseerd. Net als met Gmail worden je wijzigingen naar de Drive-server gesynchroniseerd zodra je weer online bent. Maar wees bedacht op de beperkte opslagruimte op de meeste Chromebooks: de bestanden die op je Google Drive staan kunnen gemakkelijk de capaciteit van je Chromebook overschrijden.

Je Chromebook instellen om te kunnen printen

Printen vanaf een Chromebook is het meest gecompliceerde proces dat je ooit tegen zal komen. Je hebt geluk als je printer geschikt is voor Google Cloud Print (Google heeft een officiële lijst). Zo ja, dan hoef je alleen maar Cloud Print op je Chromebook in te schakelen.

Om te zien of je Chromebook je printer herkent, open je het Chrome Settings-menu (klik op het icoontje met de drie horizontale lijntjes) in de rechterbovenhoek van de browser, selecteer Settings, klik op Show Advanced Settings, en scrol omlaag naar Google Cloud Print. Onder New Devices zou je de naam van je printer moeten zien staan, ervan uitgaande dat deze op de juiste manier aan je netwerk gekoppeld is.

 

© PXimport

Google Cloud Print verbindt je Chromebook met een ondersteunde printer.

Als je printer niet in de lijst voorkomt, kan het zijn dat hij niet geschikt is voor Google Cloud Print, of het kan dat er een probleem met de verbinding is (vergeet niet: printers zijn gemeen). Het kan zijn dat je de handleiding boven water moet halen of naar de specifieke hulppagina van de printer moet gaan. Google heeft ook een ondersteuningssite die je in de goede richting kan wijzen.

Als je printer niet geschikt is voor Cloud Print, kun je alleen maar vanaf je Chromebook printen door je printer aan je Mac of Windows PC te koppelen, Cloud Print op zowel die computer als je Chromebook te installeren, en het dan allemaal aan je Google account te koppelen. Oef! Hier zijn Google's specifieke aanwijzingen over hoe je dit moet doen.

De ingewikkelde omweg werkt prima, maar als je van plan bent om veel vanaf je Chromebook te printen is het de moeite waard om een printer die geschikt is voor Cloud Print te kopen. Een ander voordeel van Google Cloud Print is dat als het eenmaal geconfigureerd is, je vanaf elk apparaat waarmee je op je Google-account kan inloggen kunt printen.

Chromebook power!

Met deze elementaire informatie op zak ben je klaar om van start te gaan. Voor meer trucs kun je eens kijken naar onze vijf beste tips voor Chromebooks.

Het mooie van Chromebooks is dat de meeste mensen zich na het aanvankelijke instellingsproces nooit meer zorgen hoeven te maken over instellingen en opties - of onderhoud en beheer. Veel surfplezier gewenst!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten