10 tips om artikelen op je smartphone te lezen

© PXimport

10 tips om artikelen op je smartphone te lezen

Geplaatst: 11 oktober 2014 - 05:30

Aangepast: 24 november 2022 - 11:06

Redactie ID.nl

Het heeft even geduurd maar eindelijk kunnen we op een prettige manier Nederlandse kranten, tijdschriften en journalistieke websites lezen. Dankzij onder andere De Correspondent en Blendle kan nu iedereen voor relatief weinig geld kwaliteitsjournalistiek op een smartphone krijgen. En er is meer!

Blendle

Tip 01: Inhoud Blendle

Blendle is een nieuw initiatief dat door velen de iTunes voor kranten en tijdschriften wordt genoemd. Het idee is dat je één los artikel per keer koopt, in plaats van een volledige uitgave. De vergelijking met iTunes gaat aardig op: je kunt kosteloos de nieuwste kranten en een aantal tijdschriften doorbladeren. Als je op een artikel klikt, krijg je eerst - eveneens kosteloos - het intro te zien.

Wil je doorlezen, dan betaal je een bedrag tussen de 10 cent en 1 euro. De prijs wordt bepaald door de uitgever. Zo kan een artikel van nrc.next 19 cent kosten, terwijl een vergelijkbaar stuk in de Telegraaf 25 cent kost. Om een artikel daadwerkelijk te lezen, heb je een account nodig. Je kunt je aanmelden met een Facebook-account of je registeren zonder Facebook. In beide gevallen krijg je van Blendle 2,50 euro 'zakgeld' cadeau. Zo kun je de dienst testen.

 

© PXimport

Tip 01 Lees losse krantenstukken haarscherp op je smartphone.

Tip 02: Opties Blendle

Op de startpagina van Blendle vind je artikelen die gedeeld zijn door de mensen die jij volgt. Na het aanmaken van een profiel krijg je enkele volgsuggesties in beeld. Dit zijn meestal bekende journalisten of opiniemakers. Bij elk profiel zie je hoeveel volger hij/zij heeft en hoeveel artikelen deze persoon deelt. Via Trending zie je welke kranten- en tijdschriftenstukken populair zijn. Tik op Bladeren om zelf de laatste kranten door te nemen. Alle grote nationale en enkele regionale kranten zijn aanwezig, evenals tijdschriften zoals Elsevier, Revu en Viva.

Een aardige optie is Alerts. Hier vul je een trefwoord in, waarna je e-mails krijgt met nieuwe publicaties over dat onderwerp. Is je tegoed van 2,50 euro op? Tik dan op je profielfoto en kies Portemonnee / Tegoed opwaarderen. Als je de eerste keer 10 euro opwaardeert (via PayPal, iDeal of creditcard), dan krijg je nogmaals 2,50 euro cadeau. Blendle heeft (nog) geen app, maar de site werkt uitstekend in de nieuwste mobiele browsers, zoals Firefox, Safari en Chrome.

 

© PXimport

Tip 02 Blendle kent veel mogelijkheden, maar is toch een overzichtelijke dienst.

De Correspondent

Tip 03: Achtergronden

De Correspondent is een journalistiek medium met kwalitatief hoogstaande achtergrondartikelen en columns van een select groepje journalisten. De teksten worden gepresenteerd op een voor computers, tablets en smartphones fijne manier. Bepaalde zaken worden in de kantlijn extra uitgelegd en met de door De Correspondent zelf gemaakte infographics wordt alles nog duidelijker. Elke dag worden nieuwe artikelen gepubliceerd. Je hebt een lidmaatschap nodig om ze te kunnen lezen, wat je 60 euro per jaar kost. Leden kunnen artikelen wel delen met niet-leden, die dan kosteloos de stukken kunnen lezen. De naam van de deler wordt dan steeds in beeld getoond. Leden kunnen ook op artikelen reageren, wat vaak interessante discussies oplevert.

 

© PXimport

Tip 03 De Correspondent biedt stevige kost, ook voor de smartphone.

Tip 04: Mobiele tekst

De verhalen van De Correspondent zijn vaak lang (longreads). Op een gemiddeld computerscherm moet je vaak al enkele malen scrollen om het geheel door te nemen, dus op een klein smartphonescherm komt het zeker als een flinke lap tekst over. Gelukkig wordt de lay-out automatisch aangepast aan de vorm van jouw schermpje, waardoor de teksten en afbeeldingen altijd duidelijk en op een fijne manier leesbaar zijn. De Correspondent is alleen te lezen via je (geüpdatete) browser, je kunt er geen app van downloaden. Voor het abonnementsgeld ben je ook verzekerd van reclamevrije teksten, wat een voordeel is voor smartphonegebruikers, reclames zouden het beeld alleen maar verstoren.

 

© PXimport

Tip 04 Artikelen worden automatisch aangepast aan jouw schermformaat.

eLinea

Tip 05: Per online artikel

De dienst eLinea heeft enigszins wat weg van Blendle, ook hier ligt de focus op het aankopen en lezen van losse artikelen. Je betaalt per artikel bijvoorbeeld 20 of 50 cent, sommige stukken zijn gratis. Toch zijn er grote verschillen tussen Blendle en eLinea. Zo is het aanbod van eLinea veel groter en kun je een 'all you can read'-abonnement afsluiten. Dat doet dus niet meer denken aan iTunes, maar aan Spotify: lees zoveel als je kunt voor een vast bedrag van 9,99 euro per maand.

Als je voor het eerst een eLinea-account aanmaakt, kun je alle artikelen twee dagen gratis lezen. eLinea werkt op basis van onderwerpen en categorieën. Pas daarna kies je een titel van een tijdschrift of krant. Tussen het aanbod vind je titels als Oor, Panorama, maar ook Computer!Totaal en Zoom.nl. Volgens eLinea komen daar binnenkort ook Volkskrant en NRC bij.

 

© PXimport

Tip 05 Sorteer artikelen op onderwerp of op journalist en betaal per stuk.

Tip 06: Krantenknipsels

Met eLinea verzamel je vrij eenvoudig een hoeveelheid krantenknipsels. Je moet wel eerst een account hebben. Je kunt jouw 'leestegoed' opwaarderen met PayPal, iDeal of creditcard. Het abonnement waarbij je voor een tientje onbeperkt kunt lezen is de eerste maand gratis en is op elk moment op te zeggen. Als je een artikel leest, verschijnt standaard een taakbalk in beeld met vier keuzeknoppen. Het duimpje zorgt ervoor dat je het stuk deelt, waarbij het wordt opgeslagen in Mijn uitgelichte artikelen. Je kunt stukken ook 'bookmarken', door te tikken op het punaiselogo, om ze later nog eens terug te lezen. In de praktijk werken beide functies echter hetzelfde.

Daarnaast is het artikel te delen via sociale media, en is de lettergrootte aan te passen door te tikken op het logo met daarin 'Aa'. Ook eLinea werkt niet via een app, maar gewoon in de browser. De mobiele versie ziet er, in tegenstelling tot Blendle en De Correspondent, wel anders uit dan de pc-editie.

 

© PXimport

Tip 06 Artikelen in eLinea zijn fijn leesbaar en makkelijk te bewaren op een smartphone.

MyJour

Tip 07: Per merk

Net als Blendle en eLinea is MyJour een dienst waarmee je artikelen uit de media per stuk kunt kopen. Maar de werking is net even anders. Elke deelnemer, zoals Computer!Totaal, Quote en Story, heeft zijn eigen profielpagina. Deze pagina doet denken aan een Facebook-pagina, met informatie over het medium en een profielfoto, met daaronder onlangs gepubliceerde artikelen.

Door op Volg of Volg rubrieken te drukken, komen in het venster Mijn selectie nieuwe updates automatisch tevoorschijn. Druk bij een artikel op de ster en het stuk wordt opgeslagen in Mijn favorieten. Nieuwe media zijn te vinden in Kiosk en Ontdek, terwijl je het laatste nieuws vindt onder Nieuws. Deze nieuwsberichten zijn gratis te lezen.

 

© PXimport

Tip 07 Volg media en krijg leesaanbevelingen op basis van jouw interesses.

Tip 08: Krediettegoed

In MyJour betaal je niet met euro's, maar met krediettegoed. Als je een account aanmaakt (je kunt eventueel inloggen met Facebook) krijg je gratis 25 credits cadeau. Eén credit staat gelijk aan 6 cent. Sommige artikelen kosten 2 credits (12 cent), andere 14 credits oftewel 84 cent. Dat staat ongeveer gelijk aan de prijzen van Blendle en eLinea. Met iDeal, PayPal, Mister Cash, Bitpay of je creditcard kun je jouw tegoed opwaarderen. Voor 15 euro krijg je 250 credits. MyJour werkt via de browser, maar kan wel gekoppeld worden aan de app Pocket.

Met Pocket kun je artikelen op een later tijdstip lezen, zonder dat je daarvoor een internetverbinding nodig hebt. Dat werkt vrij praktisch voor de momenten waarop je een geen internet of een slecht 3G/4G-bereik hebt. Met je MyJour-account kun je ook reacties plaatsen onder artikelen. Maar omdat het aanbod van artikelen zo groot is, kom je slechts weinig reacties tegen, dit in tegenstelling tot bij Blendle en De Correspondent.

 

© PXimport

Tip 08 In MyJour koop je voor enkele credits losse artikelen om direct of later te lezen.

Kobo

Kobo is een app die vergelijkbaar is met Zinio. Een verschil is dat je met Kobo ook boeken kunt kopen en lezen. Om optimaal van de dienst gebruik te kunnen maken heb je een account nodig, dat je koppelt aan je creditcard. Elk boek of tijdschrift kun je inkijken voordat je het downloadt naar je mobiel. De prijzen van boeken komen overeen met die van echte boeken.

Het leesgedeelte van Kobo heeft veel extra functies. Zo kun je aantekeningen maken, is het contrast aan te passen en zijn de pagina-overgangseffecten te veranderen. Kobo is ook sociaal: door het account aan je Facebook-profiel te koppelen, kun je met andere lezers in discussie gaan over het leesvoer en kun je aan je vrienden laten zien wat je zojuist hebt gelezen. Kobo is gratis en is verkrijgbaar voor iOS, Android en Blackberry 10.

 

© PXimport

Kobo is een kiosk en e-booklezer in één.

Zinio

Tip 09: Mobiele kiosk

Zinio is een mobiele kiosk waar je digitale tijdschriften kunt kopen en downloaden. Zinio werkt niet via de browser, je hebt de app nodig. Deze app is gratis verkrijgbaar voor iOS en Android. Je kunt in Zinio in eerste instantie winkelen zonder een account nodig te hebben. Tijdschriften zijn geordend op categorieën, zoals wetenschap&techniek, mannen, vrouwen en reizen. Een groot aantal tijdschriften kun je ook digitaal doorbladeren. Zinio downloadt dan enkele pagina's, die je swypent kunt lezen.

Zinio bevat Nederlandse en Engelstalige magazines. Elk tijdschrift is los aan te schaffen, door heel eenvoudig op een titel te tikken en te kiezen voor Koop. Je kunt er ook voor kiezen om je te abonneren. In dat geval betaal je de kosten voor een bepaalde periode, waarna elke nieuwe editie automatisch voor je wordt gedownload. Je betaalt met creditcard of PayPal.

 

© PXimport

Tip 09 Vergeet de AKO of Bruna: met Zinio blader je door tijdschriften op je mobiel.

Tip 10: Groot aanbod

In Zinio vind je meer dan vijfduizend titels, maar niet alle tijdschriften zijn direct voor je beschikbaar. Standaard toont Zinio namelijk alleen de Nederlandstalige titels met daarbij nog enkele internationale, Engelstalige tijdschriften. Ben je nu juist op zoek naar bijvoorbeeld een Duits tijdschrift? Roep dan het Zinio-menu op en druk op Instellingen. Kies nu Internationale Winkels en kies het land naar keuze. In dit instellingenscherm vind je nog meer nuttige opties. Zo heeft Zinio standaard ingesteld dat tijdschriften niet gedownload worden over je 3G/4G-verbinding, maar alleen via wifi. Plaats het vinkje bij Downloaden via mobiel datanetwerk om dit aan te passen, maar doe dit alleen als je een grote databundel hebt. Als je geabonneerd bent op een tijdschrift krijg je pushberichten. Deze zijn eventueel uit te schakelen door het vinkje weg te halen naast Meldingen.

 

© PXimport

Tip 10 Een tijdschrift is in Zinio zó gekocht.

Meer leesvoer

Lezen op je mobiel is steeds normaler. En dus komen er ook steeds meer apps uit waarmee je het laatste nieuws en achtergronden kunt lezen. Met apps als Flipboard, Zite en News360 kun je een op maat gemaakte nieuwslezer creëren, maar de media waaruit je kunt kiezen zijn voor het grootste deel Engelstalig.

Gelukkig zijn voor het Nederlandse kwalitatieve aanbod, onder andere Blendle en eLinea uitgekomen. Maar er zijn meer initiatieven. Zo staan Yournalist.com en Newz.nl op het punt om op een nieuwe manier Nederlands nieuws op je mobiel en tablet te laten lezen. The Post Online (TPO) en NRC Reader (het beste van NRC Handelsblad en NRC Next) zijn al verkrijgbaar als apps op je mobiel.

 

© PXimport

Yournalist wil alleen voor jou relevant nieuws aanbieden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000