4 manieren om je Android-tablet kindvriendelijk te maken

© PXimport

4 manieren om je Android-tablet kindvriendelijk te maken

Geplaatst: 10 juli 2013 - 03:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:02

Martin Gijzemijter

Een tablet of smartphone is natuurlijk eigenlijk niet bedoeld voor kinderhanden, maar we kunnen ons goed voorstellen dat je het toestel aan je kind geeft in verband met de leuke spelletjes en apps. Los van het feit dat dat natuurlijk riskant is in verband met valschade, wil je uiteraard ook voorkomen dat je kind per ongeluk apps koopt of e-mails verstuurt / verwijdert. Gelukkig kun je dit redelijk eenvoudig instellen.

01 Pincode instellen

Het begint natuurlijk met de basis, en er is geen makkelijkere manier om je Android-tablet of smartphone te beveiligen dan met een pincode. Met zo’n pincode kan je kind natuurlijk helemaal niets met het toestel, maar het zorgt er in ieder geval voor dat er niet gespeeld of gerommeld kan worden op momenten dat je even niet oplet.

Een pincode instellen is heel eenvoudig in Android. In dit artikel nemen we de Nexus 7 als voorbeeld. Je stelt een pincode in door te drukken op Instellingen / Beveiliging / Schermvergrendeling. Je kunt daar kiezen voor Face Unlock (dus gezichtsherkenning, maar dit is niet waterdicht) of bijvoorbeeld Pin. Zodra je drukt op Pin moet je twee keer een code ingeven, die voortaan zal dienen als je pincode voor dit apparaat.

 

© PXimport

Een pincode is de snelste manier om de toegang tot het toestel te ontzeggen.

02 App Lock

Je kunt een pincode instellen voor Android in z’n geheel, maar niet voor afzonderlijke apps. Gelukkig is daar een app voor (zoals ze bij Apple zouden zeggen). Er zijn zelfs heel veel apps voor, maar de prettigste vinden we verreweg App Lock. Met deze gratis app kun je in een handomdraai de toegang tot specifieke apps vergrendelen met een pincode. Het enige dat je hoeft te doen is App Lock te downloaden, de app te starten en simpelweg het schuifje aan te zetten voor de apps die je wilt vergrendelen.

 

© PXimport

Met App Lock kun je de toegang tot specifieke apps vergrendelen.

03 Profielen

Je kunt natuurlijk die hele smartphone of tablet dichttimmeren, maar dat is niet prettig als je zelf weer aan de slag wilt. Een handige app die je in staat stelt om profielen centraal te regelen is Setting Profile Lite. Dit is de gratis versie van een betaalde app, maar het enige dat de betaalde versie je meer toestaat, is het aanmaken van méér dan één profiel. In dit geval hebben we maar één extra profiel nodig (namelijk voor kinderen) dus is de gratis versie voldoende.

Download de app via de Play Store en druk op Menu / New profile (maak bijvoorbeeld een profiel aan Kinderinstellingen). Vervolgens kun je voor dit profiel heel eenvoudig alle draadloze verbindingen uitzetten, het volume vastzetten enzovoort.

 

© PXimport

Met profielen kun je vanaf een centrale plek alle instellingen beheren voor één specifiek profiel.

04 Famigo Sandbox

Tot slot is er nog een fantastische app genaamd Famigo Sandbox. Deze app doet precies wat nodig is om je kinderen een beschermde omgeving te bieden: namelijk letterlijk een beschermde omgeving instellen. Binnen de app (die kinderen niet zomaar kunnen afsluiten) plaats je apps die de kinderen mogen openen (naast nog een selectie apps die de makers van Famigo Sandbox geschikt achten). Vervolgens kunnen de kinderen niets anders openen dan de apps die jij voor ze hebt klaargezet. Veiliger dan dat wordt het natuurlijk niet. Je vindt Famigo Sandbox uiteraard in de Play Store.

 

© PXimport

Met Famigo Sandbox heb je zelf de touwtjes in handen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten