9 tips voor het typen van SMS- en WhatsApp-berichten

© PXimport

9 tips voor het typen van SMS- en WhatsApp-berichten

Geplaatst: 25 februari 2014 - 07:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:35

Redactie ID.nl

Bijna niemand gebruikt zijn telefoon alleen als telefoon. En de weinige gesprekken die je voert, eindigen vaak met: 'Ik stuur wel een berichtje als ik er ben.' Met dat in het achterhoofd is het goed om ervoor te zorgen dat je je boodschap zo goed mogelijk overbrengt door middel van een tekstbericht.

Gebruik sneltoetsen

Met zowel iOS als Android kun je snelkoppelingen voor tekst aanmaken - korte blurbs die je invoert en uitgebreid worden naar een langer woord of een zin wanneer je op de spatiebalk drukt. Zo kun je "bzt" om laten zetten in "ben zo terug" of "donotapprove" in "ಠ_ಠ".

 

© PXimport

Op iOS, open de Settings app en druk op General > Keyboard. Zoek naar het gedeelte Shortcuts. Druk op Add New Shortcut..., voer de zin in die je snel wilt kunnen benaderen, en voer de snelkoppeling in die je eraan wilt toekennen. Als je klaar bent druk je op Save.

 

© PXimport

Op Android, ga naar Settings, selecteer Language & input onder de header Personal, en druk op Personal dictionary. Druk op de plus knop (+) in de rechterbovenhoek en voer in het volgende scherm de frase en de bijbehorende snelkoppeling in. Druk op Back en Android zal je snelkoppeling opslaan.

Wissel van toetsenbord

Gebruik je Swype? Of SwiftKey? Als je een Android-telefoon hebt kan het een goed idee zijn om een nieuw toetsenbord uit te proberen. Door op een nieuw toetsenbord over te stappen kun je allerlei soorten extra functies krijgen - of zelfs geheel andere toetsenbord layouts.

Gebruik emoji of emoticons

Emoji en emoticons zijn meer dan alleen schattig - ze kunnen betekenis en een ondertoon overbrengen die anders misschien lastig uit te drukken zijn. Als je een iPhone hebt - of één van de gelukkigen bent die Android 4.4 KitKat heeft, probeer dan het emoji toetsenbord eens uit.

 

© PXimport

Op iOS, open de Settings app, druk op General en vervolgens op Keyboard. Als je eenmaal op het scherm met toetsenbordinstellingen bent, druk op Keyboards > Add New Keyboard en selecteer Emoji in de lijst. De volgende keer dat je in de Messages app tekst intypt, zul je een wereldbol icoon naast de spatiebalk zien staan. Druk erop om het emoji toetsenbord tevoorschijn te halen.

Als je een Android telefoon hebt is het iets ingewikkelder. KitKat heeft ingebouwde ondersteuning voor emoji, maar oudere versies niet - of ze maken het in ieder geval niet gemakkelijk. Opmerking: Niet alle smartphones ondersteunen emoji, maar je hebt niets speciaals nodig om traditionele emoticons zoals ":P" en ":/" te gebruiken (dus dat is altijd een optie).

In geval van twijfel, wees direct

Niet iedereen is even goed in het oppikken van een ondertoon, niet iedereen kan emoticons op de juiste manier gebruiken, en niet elke situatie leent zich voor sarcasme, ironie, of humor. En hoewel je vrienden je vreemde gevoel voor humor misschien appreciëren, kan het zijn dat andere mensen het minder waarderen. Als je berichten uitwisselt met iemand die je niet goed kent, houd je berichten dan direct en to the point, en bespaar jezelf gedoe vanwege onbedoelde miscommunicatie.

Vermijd ongelukkige autocorrectie

We hebben het allemaal meegemaakt: Je probeert een onschuldige SMS te versturen - je wilt bijvoorbeeld dat je partner iets voor bij het eten haalt. Je probeert een typfoutje te corrigeren in een bericht dat je verstuurd hebt, wat vervolgens op een autocorrectie nachtmerrie uitdraait. En voordat je het weet staan je ongelukkige berichten op Damn You Auto Correct.

Oeps.

 

© PXimport

Laat dat jou niet overkomen. Voordat je op Send drukt, haal even diep adem en tel tot drie. Controleer het bericht nog een keer op ongelukkige typfouten of autocorrectie incidenten. Dit is een goed moment om te checken of je SMS zinnig en redelijk grammaticaal correct is.

Een... twee... drie... lijkt alles in orde? Goed. Nu mag je op Send drukken.

Liever niet als je boos bent

Het kan ook handig zijn om even te pauzeren als je boos of ontdaan bent. Als je een slecht humeur hebt vanwege iets dat iemand gezegd of ge-SMS't heeft, stop. Stop je telefoon in je zak en weersta de drang om te antwoorden totdat je gekalmeerd bent. Als je nu wat terughoudend bent, kan het zijn dat je je relatie met die persoon kunt behouden, en bovendien kan het je later flink wat hoofdpijn of hartzeer besparen.

Voel je je wat beter? Prima, ga je gang en typ een kalm antwoord in.

Niet SMS'en wanneer je dronken bent

Dacht je dat boze SMS'jes slecht waren? Dronken SMS'jes zijn nog erger. Het is een slecht idee om je virtuele mond voorbij te praten terwijl je je denkvermogen niet onder controle hebt. Als je in het café bent, geef dan je autosleutels - en je telefoon - aan de BOB van de groep voor je eigen bescherming.

Zorg alleen wel dat je eerst uitlogt op Facebook of Twitter, voor het geval ze gênante dingen als dit proberen te posten...

 

© PXimport

Niet SMS'en terwijl je aan het lopen bent

Begin je een patroon op te merken? Er zijn weinig dingen zo irritant als de persoon die zo nodig een SMS'je moet uittypen terwijl hij of zij door een drukke straat loopt. Er zijn andere voetgangers die gewoon verder willen. Omwille van je medemens, ga aan de kant staan, uit de weg, en typ je berichtje in. Stop als je klaar bent je telefoon in je zak en loop door. De rest van de mensheid bedankt je bij voorbaat!

Niet SMS'en terwijl je aan het rijden bent

Hoewel dronken SMS'jes je in verlegenheid kunnen brengen, kan SMS'en tijdens het autorijden je verwonden of doden - of andere mensen. Een groeiende hoeveelheid onderzoek laat zien dat deze praktijk net zo gevaarlijk kan zijn als dronken autorijden, en waarschijnlijk zelfs gevaarlijker. Het is in Nederland ook al verboden, dus je zult op zijn minst een flinke boete krijgen. Als je autorijdt, stop dan je telefoon weg. Het kan wachten.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite TechHive.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten