Afbeeldingen invoegen en opmaken in Word

| 30 oktober 2008, 08:38

How To

Microsoft Word zit vol handige mogelijkheden waarmee u in een handomdraai fraaie documenten kunt maken. De overdaad aan opties zorgt er echter voor dat gebruikers bepaalde zaken niet vanzelf ontdekken. Zo worden afbeeldingen vaak ingevoegd met de tekst eronder of erboven, terwijl het heel eenvoudig is om de tekst naast de afbeelding te laten lopen.

1 Afbeelding invoegen

Voordat u een afbeelding gaat invoegen is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat hij precies het juiste formaat heeft. U kunt in Word wel wijzigingen aanbrengen in het formaat, maar dat komt de kwaliteit vaak niet ten goede. Daarbij komt, dat als u een gigantisch bestand in Word invoegt en het verkleint door het kleiner te slepen, het bestand onnodig groot wordt. Zorg er dus voor dat afbeeldingen die u wilt invoegen in een Word-document vooraf op maat zijn gemaakt, bijvoorbeeld met behulp van Photoshop. Start Word en maak een nieuw document. Om te kunnen zien wat voor effect de afbeelding heeft op het document, is het handig om alvast wat tekst in het document te plaatsen. Klik op Invoegen / Afbeelding / Uit bestand. Blader naar het bestand dat u wilt invoegen en klik op Invoegen. De afbeelding wordt nu geplaatst, maar drukt de tekst heel lelijk naar beneden. Door de afbeelding te voorzien van opmaak kunt u dit verhelpen.

Afbeeldingen die u invoegt drukken standaard de tekst lelijk naar beneden.

2 Tekst naast de afbeelding

Wanneer u een foto als deze invoegt, dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat de tekst daardoor uit het scherm wordt gedrukt. Veel mooier is het als de tekst naast de afbeelding zou lopen, zoals dat in bladen en op websites gebeurt. Dubbelklik op de afbeelding of klik er op met de rechtermuisknop en kies voor Afbeelding opmaken. U komt nu in het tabblad Afbeelding terecht, waarin u bijvoorbeeld de afbeelding kunt bijsnijden of de helderheid en het contrast aan kunt passen. De optie die wij zoeken zit echter in het tabblad Indeling. Wanneer u op dit tabblad klikt, ziet u een aantal opties, voorzien van voorbeelden in het klein. Wij willen graag dat de afbeelding rechts naast de tekst komt te staan en dat de tekst hier omheen loopt. Kies daarom voor de optie Om kader en selecteer Rechts uitlijnen bij het kopje Horizontaal uitlijnen. De afbeelding staat nu keurig rechts naast de tekst en de tekst wordt in een rechte lijn afgebroken langs de afbeelding.

Door de afbeelding te voorzien van opmaak, kunt u deze mooi naast de tekst plaatsen.

3 Tekst over de afbeelding heen

In sommige gevallen wilt u de tekst niet strak naast de afbeelding hebben, maar juist deels over de afbeelding heen laten lopen. Bijvoorbeeld wanneer u een mooi achtergrondplaatje hebt gevonden of wanneer u wilt dat de tekst wat meer de vorm van het object op een afbeelding vormt en niet in een rechte lijn wordt afgebroken. In dat geval plaatst u de afbeelding achter de tekst. Dubbelklik op de afbeelding en kies ditmaal voor de optie Achter tekst. Bij het kopje Horizontaal uitlijnen kiest u nu voor Overig. Dit zorgt ervoor dat u niet alleen de keuze hebt uit links of rechts uitlijnen, maar dat u de afbeelding precies daar naartoe kunt slepen waar u hem wilt hebben. Sleep nu de afbeelding naast de tekst. Door op de juiste plekken een Enter te geven, kunt u de tekst precies de vormen laten volgen van het object op de afbeelding. Zo kunt u met betrekkelijk weinig inspanning een zeer professioneel opgemaakt document produceren, zonder irritatie over verspringende afbeeldingen.

U kunt de afbeelding ook achter de tekst plaatsen, met meer controle over het uiterlijk.

De reacties worden ingeladen, een moment geduld...