© PXimport

Apple iPhone 6 vs. HTC One M8

Geplaatst: 9 november 2014 - 07:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:07

Redactie ID.nl

Voor het geval je het nog niet gehoord hebt, Apple heeft de iPhone 6 en iPhone 6 Plus gelanceerd, en hier vergelijken we het vlaggeschip met een van de beste Android-smartphones: de HTC One M8. Ontdek de verschillen in onze vergelijkende review.

Prijs

De iPhone 6 is eind september in de verkoop gegaan met een prijs die begint bij 699 euro voor het 16GB model. Het 64GB model kost 799 euro en het 128GB model kost 899 euro.

De HTC One M8 kostte evenveel bij de lancering, maar aangezien hij al een paar maanden in omloop is, kun je hem ook al voor zo'n 550 euro vinden. Dat is een besparing van zo'n 150 euro, dus lees verder of de iPhone 6 zijn extra geld waard is. Lees ook: iPhone 6 of iPhone 6 Plus - Welke iPhone is geschikt voor jou?

Design

Apple maakt haar apparaten met elke generatie dunner en lichter, en de iPhone 6 (6,9mm en 129 gram) is slanker dan de HTC One M8 (9,4mm en 160 gram). Dat is een redelijk verschil en het is het vermelden waard dat noch Apple noch HTC voor een stof- of waterbestendig ontwerp hebben gekozen.

Als je op zoek bent naar een goede bouwkwaliteit, dan ben je aan het juiste adres. De iPhone 6 en de HTC One M8 zijn twee van de meest luxueuze en premium smartphones die je kunt kopen. Beide hebben een aluminium behuizing en de iPhone 6 heeft nu een meer ronder ontwerp zoals de HTC One M8.

Over het algemeen hebben we ondervonden dat iPhone wat te gevoelig is, waardoor je een hoesje nodig hebt om ervoor te zorgen dat de behuizing niet beschadigd raakt. De HTC One M8 heeft in elk geval geen bescherming nodig.

 

© PXimport

Toeval of niet, beide telefoons zijn verkrijgbaar in vrijwel dezelfde drie kleuren (met een andere naam): zilver, grijs, en goud - hoewel de zilveren HTC One M8 geen witte voorkant heeft zoals de iPhone 6.

Scherm

De grote vernieuwing van de iPhone 6 is het grotere scherm, wat de trend volgt die we met Android en Windows telefoons hebben gezien. Het is 4.7 inch in plaats van 4 inch, en als dat niet groot genoeg is heeft de iPhone 6 Plus een scherm van 5.5 inch.

De HTC One M8 heeft een iets groter scherm dan de iPhone 6 (5 inch) en bovendien een hogere resolutie van Full HD 1080p, wat een pixeldichtheid van 441ppi betekent. Apple heeft gekozen voor een vreemd klinkende resolutie van 750 x 1334 wat betekent dat de 326ppi van de Phone 5s behouden is.

 

© PXimport

Processor en geheugen

Apple heeft haar nieuwe A8 chip geïntroduceerd met de iPhone 6 waarvan het bedrijf beweert hij het 25 procent meer CPU kracht heeft en een 50 procent langere batterijduur dan de A7 chip. De nieuwe M8 coprocessor kan identificeren wat voor soort activiteit je aan het doen bent, afstand inschatten, en met de introductie van een barometer kan hij ook hoogteverschillen meten.

Apple laat niet weten hoeveel RAM het apparaat bevat, maar we denken dat het 1GB is tegenover 2GB op de HTC One M8 die, net als andere high-end Android handsets, een Qualcomm Snapdragon 801 processor bevat. De quadcore chip heeft een kloksnelheid van 2.3GHz en HTC heeft ook een coprocessor toegevoegd voor stappentellen en functies zoals Motion Launch Gestures (tweemaal drukken om het scherm aan te zetten etc.).

Opslag

Hoewel je er veel voor zult moeten betalen, is de iPhone 6 nu beschikbaar als 128GB model. Er zijn ook 16GB en 64GB modellen, maar het 32GB model is verdwenen. Zoals gewoonlijk biedt Apple geen uitbreidbare opslag via en een micro-sd-kaartsleuf.

De HTC One M8 biedt minder keuze met slecht twee modellen: 16GB en 32GB. De laatste is lastiger te vinden dan het standaardmodel. Maar in tegenstelling tot de originele HTC One heeft hij een micro-sd-kaartsleuf die tot 128GB aan opslag aankan, wat voor sommige gebruikers erg belangrijk kan zijn.

 

© PXimport

Draadloos

Naast het grotere scherm is er ook veel geschreven over de toevoeging van NFC aan de iPhone 6. Eindelijk heeft de iPhone die kleine draadloze chip maar er zit een flink nadeel aan: je kunt hem alleen gebruiken voor ApplePay. Dit kan later veranderen, maar vooralsnog kun je de NFC van de iPhone 6 niet gebruiken voor pairing, bestandsoverdrachten of andere gerelateerde taken.

Apple heeft ook de wifi geüpgraded naar de 11ac standaard, en dat is goed nieuws. De HTC One M8 heeft zowel 11ac wifi als onbeperkte NFC. Zoals je zou verwachten hebben beide apparaten 4G, Bluetooth 4.0 en GPS, maar geen draadloos opladen.

Andere hardware

Ongebruikelijke functies worden in een rap tempo een belangrijke manier om smartphones die vaak identieke of vergelijkbare specificaties hebben te onderscheiden.

Apple heeft het voordeel van een Touch ID vingerafdrukscanner die geïntroduceerd werd met de iPhone 5s en die natuurlijk ook op de iPhone 6 zit. De HTC One M8 heeft geen vingerafdrukscanner, maar een IR-blaster om andere gadgets mee te bedienen zoals TV's, en indrukwekkende naar voren gerichte stereo speakers (BoomSound).

Camera's

Voor fotografen kan het een verrassing zijn dat Apple voor de iPhone 6 nog steeds een 8 megapixel iSight-camera gebruikt. Maar deze is enigszins aangepast en heeft nu gezichtsdetectie, autofocus, digitale beeldstabilisatie, en slow motion video met 240fps (het dubbele van de iPhone 5s).

 

© PXimport

Hij heeft de gebruikelijke functies zoals HDR en panorama, maar is beperkt tot 1080p-video met 60fps, dus er is geen 4K. Ook niet op de HTC One M8 overigens, die dezelfde beperkingen heeft. De One M8 heeft een vrij ongebruikelijke Duo Camera op de achterkant die bestaat uit een 4 megapixel hoofdcamera naast een tweede sensor die diepte-informatie verzamelt zodat gebruikers foto's opnieuw kunnen scherpstellen nadat ze genomen zijn. Beide telefoons hebben een dual-tone LED flitser.

Voor selfies is de HTC One M8 beter geschikt met zijn 5 megapixel front-camera, die tot 1080p met 30fps kan opnemen. De FaceTime HD camera van de iPhone 6 heeft een aantal verbeteringen zoals betere gezichtsherkenning en een burst modus, maar hij heeft slechts 1,2 megapixels en is beperkt tot 720p-video.

 

© PXimport

Software

Het is waarschijnlijk duidelijk, maar software is hier een van de grote verschillen, en de belangrijkste beslissing om te nemen als je tussen de twee apparaten kiest.

De iPhone 6 wordt geleverd met iOS 8, maar het mobiele OS kan ook op oudere iPhones geïnstalleerd worden. De HTC One M8 draait op Android 4.4 KitKat met de HTC's eigen Sense 6.0 gebruikersinterface. Elk heeft zijn voor- en nadelen, en het hangt af van je persoonlijke smaak welke beter geschikt is. Als je niet loyaal (en in iets geïnvesteerd bent), raden we je aan om ze allebei uit te proberen om te zien welke je het beste bevalt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten