Een vastgelopen smartphone repareren

© PXimport

Een vastgelopen smartphone repareren

Geplaatst: 25 oktober 2013 - 04:55

Aangepast: 24 november 2022 - 10:27

Redactie Computer!Totaal

Je beschouwt je telefoon misschien niet als een computer, maar het is er net zo goed een als een laptop of desktop. Daardoor brengen smartphones een aantal typische computerproblemen met zich mee - ze kunnen crashen of vastlopen.

Vaak zijn de oplossingen voor dit soort problemen simpel, maar niet meteen voor de hand liggend. Probeer de eerstvolgende keer dat je iOS of Android telefoon vast komt te zitten de volgende tips eens te gebruiken.

Een vastgelopen iPhone aan de praat krijgen

Een bevroren app geforceerd sluiten: Als één app in het bijzonder problemen geeft, probeer deze dan geforceerd te sluiten. In iOS 7 doe je dit door tweemaal op de homeknop te drukken om de app-wisselaar te laden.

 

© PXimport

Scrol vervolgens naar links of naar rechts totdat je de bevroren app tegenkomt, en veeg het screenshot van de app omhoog om deze van het scherm te verwijderen. Als je nog iOS 6 gebruikt, druk dan op de homeknop om naar het thuisscherm te gaan, en druk twee keer op de homeknop om de app-wisselaar te laden. Houd het icoon van een app een aantal seconden ingedrukt totdat de iconen beginnen te bewegen, en druk vervolgens op de rode min-knop naast de app die je wilt afsluiten.

Je telefoon herstarten: Als je iPhone over het algemeen raar doet, of je kunt de app-wisselaar niet eens openen om een bevroren app af te sluiten, probeer dan je toestel opnieuw op te starten. Houd de sluimerknop op de bovenkant van je telefoon ingedrukt totdat de rode slide to power off schuifbalk verschijnt. Veeg met je vinger van links naar rechts en je telefoon zal worden afgesloten. Om je telefoon weer aan te zetten, houd de sluimerknop een paar seconden ingedrukt totdat het Apple logo op je scherm verschijnt. Het duurt even voordat je telefoon klaar is met opstarten en weer gebruikt kan worden.

 

© PXimport

Je telefoon geforceerd herstarten: Als je telefoon helemaal op niets reageert, kan het zijn dat je het apparaat geforceerd moet herstarten. Houd de sluimerknop en de homeknop een paar seconden tegelijkertijd ingedrukt totdat het Apple logo verschijnt, en je telefoon zal opnieuw worden opgestart. Na enige ogenblikken krijg je het vergrendelscherm te zien en kun je weer gewoon met je telefoon aan de slag.

 

© PXimport

De fabrieksinstellingen herstellen: Als je een steeds terugkerend probleem met je telefoon hebt dat je niet zomaar opgelost krijgt - of als je met een schone lei wilt beginnen - kun je de fabrieksinstellingen van je iPhone herstellen. Om dit te doen, ga naar Settings > General > Reset en selecteer Reset All Settings. Deze optie zal je instellingen overschrijven, maar alle data op je telefoon blijft intact. Als je je telefoon compleet wilt wissen om helemaal opnieuw te beginnen, selecteer dan Erase All Content and Settings, en je telefoon is weer als nieuw.

 

© PXimport

Herstellen met behulp van iTunes: Je kunt ook proberen om je iPhone via iTunes te herstellen. Plug je iPhone met een USB-kabel in je computer, en selecteer je iPhone uit de lijst met bronnen. Ga naar het tabblad Summary, en selecteer Restore iPhone: Er wordt dan een back-up van de instellingen van je telefoon gemaakt en een vers exemplaar van iOS gedownload en geïnstalleerd, zodat je telefoon weer de standaardinstellingen heeft. Je kunt vervolgens je data terugzetten door Restore Backup te selecteren in het Backups gedeelte.

 

© PXimport

Een vastgelopen Android-telefoon repareren

Een bevroren app geforceerd sluiten: Als je een bevroren app geforceerd moet sluiten, ga naar Settings > Apps. Veeg met je vinger over het tabblad Running, selecteer de app die je wilt afsluiten, en druk op Stop. Als je de app in kwestie niet in de lijst ziet staan, druk dan op Show Cached Processes in de rechterbovenhoek van het scherm.

 

© PXimport

Je telefoon herstarten: Het herstarten van je telefoon kan hardnekkige problemen helpen oplossen. Om dat te doen, houd de aan/uitknop van je telefoon een aantal seconden ingedrukt totdat je gevraagd wordt of he je telefoon echt wilt uitschakelen. Bevestig het, en je telefoon wordt uitgeschakeld. Houd daarna de aan/uitknop weer ingedrukt totdat het scherm aan gaat; na enkele ogenblikken zal je telefoon weer bruikbaar zijn.

 

© PXimport

Je telefoon geforceerd herstarten: Als je telefoon bevroren is kan het zijn dat de afsluiten-en-opnieuw-opstarten methode niet werkt, zodat je je telefoon geforceerd moet herstarten. Helaas is dit op Android iets ingewikkelder dan op iOS, omdat verschillende telefoons verschillende methodes voor geforceerd herstarten kunnen hebben.

Op veel Android telefoons kan dit door de aan/uitknop en de volume-omhoog knop tegelijk ingedrukt te houden totdat het scherm zwart wordt. Vervolgens kun je je telefoon weer aanzetten door de aan/uitknop een aantal seconden ingedrukt te houden. Als de volume-omhoog knop niet werkt, probeer dan de volume-omlaag knop. Werkt dit ook niet, raadpleeg dan de documentatie van je telefoon.

 

© PXimport

De batterij verwijderen: Als je Android-telefoon muurvast zit en een verwijderbare batterij heeft is het verwijderen van de batterij de eenvoudigste manier om geforceerd te herstarten. Maak het batterijklepje los, haal de batterij er een aantal seconden uit, stop hem terug op zijn plaats, en maak het batterijklepje weer vast. Zet je telefoon weer aan door de aan/uitknop een paar seconden ingedrukt te houden. Je moet deze methode echter alleen gebruiken als de standaard afsluiten-en-opnieuw-opstarten methode niet werkt.

 

© PXimport

De fabrieksinstellingen herstellen: Misschien heb je besloten dat het niet de moeite waard is om te proberen een bepaald probleem op te lossen. In dat geval kun je je telefoon volledig resetten en de fabrieksinstellingen herstellen. Om dit te doen, ga naar Settings, scrol omlaag en druk op het Backup and Reset menu. Zoek naar Factory data reset en druk erop. Je telefoon zal vragen of je het zeker weet. Daarna lijkt je telefoon weer als nieuw.

 

© PXimport

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com, geschreven door Nick Mediati (@dtnick). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten