Fotograferen met je iPhone: Alle must have apps en trucs op een rij

© PXimport

Fotograferen met je iPhone: Alle must have apps en trucs op een rij

Geplaatst: 23 juli 2014 - 06:11

Aangepast: 24 november 2022 - 11:01

Richard Veenstra

Een foto nemen op je iPhone is zo gedaan. Open de Camera-app, tik op het knopje onder in beeld en de foto wordt op je filmrol opgeslagen. De kwaliteit is prima van foto's die je met je iPhone maakt, toch zijn er nog wat handige trucjes om betere foto's te maken.

Uiteraard ligt de kwaliteit en professionaliteit van de uiteindelijke foto niet alleen aan de specificaties van de camera of aan de kwaliteit van de app. Jij als fotograaf zult de knop in moeten drukken en een foto op het juiste moment met de juiste belichting moeten maken. Daarom eerst even een aantal algemene tips. Lees ook: 12 tips voor de perfecte selfie.

Compositie

Een mooie foto begint bij een goede compositie. Je iPhone heeft hiervoor een handig hulpmiddel aan boord. Open het instellingenmenu op je iPhone en tik op Foto's en Camera. Onder Camera zet je de schuif achter Raster aan. Als je dit activeert, geeft de app twee verticale en twee horizontale lijnen weer als extra laag op het scherm zodat het in negen evenredige delen wordt opgedeeld. Deze opdeling noemen fotografen de 'regel van derden' en helpt je bij het maken van een goede compositie.

Als je bijvoorbeeld een foto van een landschap maakt, zorg er dan voor dat de horizon altijd op de eerste lijn van onder ligt. Het midden van een aandachtspunt in een foto, bijvoorbeeld een boom, zet je het beste precies op één van de verticale lijnen. Je kunt met je iPhone ook prachtige panoramafoto's maken. In de camera-app veeg je met je vinger over het menu boven de sluiterknop tot de functie Panorama verschijnt. Houd je iPhone in portretmodus, draai met je iPhone naar het punt dat de linkerkant van je panoramafoto moet worden en tik op de opnameknop. Draai nu in een vloeiende beweging je iPhone langzaam naar rechts.

Denk eraan dat de pijl ongeveer in het midden moet blijven en de lijn volgt. De panoramafunctie houdt automatisch op met de opname. Tik op Gereed om terug te keren naar het normale camerascherm. Wil je liever van rechts naar links fotograferen, tik dan één keer op de lijn met de pijl.

 

© PXimport

Het resultaat van een panorama-opname.

Focus en belichting

Je iPhone zoekt automatisch naar een logisch punt om op scherp te stellen. Meestal is dit een object op de voorgrond, maar als je een bepaald object in de achtergrond wilt benadrukken, tik je op de plek van het object in het scherm van je iPhone. Het blauwe vakje vertelt je waar de iPhone de focus legt. Je merkt eveneens dat de camera de belichting aanpast op het object waar je op hebt scherp gesteld. Dit heet auto-exposure. Houd je je vinger een paar tellen op een plek, dan beweegt het gele vierkantje alvorens je boven in beeld de melding AE/AF-vergrendeling ziet. Dit betekent dat zowel de autofocus als de auto-exposure is vergrendeld. Je kunt nu de camera bewegen, terwijl de app het ingestelde object als focus houdt.

 

© PXimport

In de foto links is de focus op het kopje gesteld, in de foto rechts op de lamp. Zie dat het kopje wazig wordt.

Wil je meer opties wat betreft focus en belichting, installeer dan de app Camera+ (€ 1,79 + in-app-aankopen). Bij het nemen van een foto laat de app het vierkantje voor de focus staan op het scherm. Tik er nog eens op en je kunt de exposure op een andere plek vastzetten. Met de app maak je nooit meer scheve foto's als je de Horizon-level-functie in het menu aanzet. De app biedt je verder enorm veel bewerkingsmogelijkheden als je eenmaal je foto hebt genomen. Professionele fotografen kunnen met de functie Live Exposure meteen de gebruikte ISO-belichtingswaarde aflezen van het scherm. Ook handig is dat je met de app foto's van jezelf kunt maken met flitser. De app doet dit door voor de opname een fractie van een seconde een wit scherm te laten zien zodat je gezicht belicht wordt.

 

© PXimport

In Camera+ kun je de exposure op een andere plek vastzetten.

Concurrent van Camera+ is de iets duurdere app ProCamera 7 (€3,59 + in-app-aankopen). Voor ProCamera 7 heb je wel iOS 7 nodig. In dit artikel vind je meer fotofuncties die in iOS 7 zijn geïntroduceerd. Benieuwd naar iOS 8? Zo installeer je het besturingssysteem nu al op je iPhone en iPad.

 

© PXimport

ProCamera 7 heeft veel professionele functies aan boord.

Kleuren

Heb je de belichting optimaal ingesteld, maar vind je dat er aan je foto toch nog het één en ander scheelt, probeer dan de interne HDR-functie door bovenin op HDR te tikken. HDR staat voor High Dynamic Range en zorgt voor een grotere kleurendynamiek bij foto's. Je iPhone doet dit door snel achter elkaar meerdere foto's te nemen en de belichting van verschillende delen van een opname automatisch aan te passen. Maak je een foto van een heldere lucht met een donker gebouw ervoor dan zal je iPhone de lucht onderbelichten en het donkere gebouw overbelichten.

 

© PXimport

Links de originele foto, rechts de foto met de HDR-optie in de Camera-app geactiveerd. De details in de bosjes zijn veel beter te zien.

Overmatig HDR-gebruik kan snel onnatuurlijk lijken, maar de iPhone doet dit allemaal heel subtiel. In de filmrol wordt een kopie van de originele foto bewaard. Meer informatie over de HDR-functie lees je in dit artikel.

Wil je meer flexibiliteit en zelf twee foto's combineren, download dan de app Pro HDR (€ 1,79). Voor het nemen van een foto analyseert de app het te nemen beeld en als je op het beeldscherm tikt, maakt Pro HDR twee foto's. De app maakt er automatisch één foto van, al kun je nog wel een aantal instellingen wijzigen.

 

© PXimport

Pro HDR heeft veel instellingen om de beste HDR-foto te maken.

Bewerken

Uiteraard kun je je foto na de opname nog verbeteren door hem te bewerken. Met de standaard Camera-app heb je niet zoveel mogelijkheden. Een goede, maar dure keus is Adobe Photoshop Touch for phone (€ 4,49). Hiermee besnijd of draai je foto's niet alleen, maar pas je de helderheid aan, vergroot je de intensiteit of verander je de kleurbalans.

 

© PXimport

Photoshop Touch voelt als een volwaardige editor.

Een andere optie is het goedkopere Luminance. Hier betaal je slechts 89 cent voor, maar doet qua bediening en kwaliteit ook ietsje onder voor Photoshop Touch. Net als in Photoshop Touch zijn de verschillende bewerkingen aparte lagen, zodat je makkelijk een bewerking kunt deactiveren zonder dat je je andere bewerking kwijtraakt.

 

© PXimport

Met Luminance kun je meerdere bewerkingslagen toepassen.

Filters en effecten

De app Handy Photo (€ 1,79, ook voor Android) benadert fotobewerking op een andere manier. Hier selecteer je een bewerkingsmogelijkheid en veeg je met je vingers over het scherm van je iPhone. Deze app werkt intuïtief en beschikt eveneens over een goede selectie aan filters, net zoals je misschien wel kent van de gratis app Instagram (ook voor Android).

 

© PXimport

De app Handy Photo werkt intuïtief middels veegbewegingen.

Voor meer goede filters kun je ook terecht bij de app Mextures (€ 1,79). In plaats van kant en klare filters werkt de app met zogenoemde Texture Layers. Deze lagen combineer je met elkaar zodat je geweldige effecten over je foto legt. Het vergt even wat tijd om precies te snappen hoe de app werkt, maar als je de hulp in de app raadpleegt, kun je met de app zeer professioneel uitziende resultaten behalen.

 

© PXimport

In Mextures voeg je eenvoudig verschillende textuurlagen aan je foto's toe.

Magic Hour - Camera & Unlimited Filter (€ 1,79) is één van de honderden apps die filters aanbiedt, maar deze zijn origineel en zien er goed uit. Leuk is bovendien dat je met de app het zogenaamde tilt-shifteffect kunt maken. Dit kan pas als je alle bewerkingen hebt gedaan en de foto wilt opslaan. Een andere interessante app is UniColor Photo (€ 0,89). Selecteer een foto uit je filmrol en de app laat je foto in grijstinten zien. Beweeg de schuif naar de kleur die je wilt accentueren, deze kleur is vervolgens de enige kleur die wordt weergegeven in de foto. Leuk voor foto's met veel contrast, zoals een wit gebouw met een gekleurd dak.

 

© PXimport

Filter foto's op kleur met UniColor.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000