Google's eigen beveiligingstips voor je Android-telefoon

© PXimport

Google's eigen beveiligingstips voor je Android-telefoon

Geplaatst: 18 juni 2015 - 09:52

Aangepast: 14 december 2022 - 15:28

Redactie ID.nl

Onze telefoon is het knooppunt van ons leven geworden en je wilt zeker weten dat het apparaat beveiligd is. Beveiligd tegen verlies of diefstal, beveiligd tegen het stelen van je persoonlijke informatie door malafide bedrijven en hackers.

Je hebt waarschijnlijk de horrorverhalen wel gehoord: een app die iemands creditcardgegevens gestolen heeft, een verloren of gestolen telefoon met honderden belangrijke foto's erop. Lees ook: 5 tips om je Android-smartphone te beschermen.

Maar je hoeft je echt geen zorgen te maken. Android is echt zo eng niet - je kunt een heleboel doen om je Android-telefoon te beveiligen tegen ongure apps en mensen voordat je er de straat mee opgaat.

Google's hoofd beveiligingsengineer voor Android, Adrian Ludwig, heeft een nuttige handleiding samengesteld met eenvoudige dingen die je kunt doen om je Android-apparaat te beschermen tegen malware, diefstal en alles daartussenin.

Tips om je Android-apparaat te beschermen

Om je apparaat zo veilig mogelijk te houden, moet je je gezond verstand gebruiken. Laat je telefoon niet onbeheerd achter in publieke ruimtes en geef hem niet aan mensen die je niet vertrouwt. Maar je kunt bovendien de volgende Android-functies gebruiken. We hebben ook links naar bronnen van Google en extra informatie toegevoegd.

Opmerking:

Niet alle Android-apparaten hebben instellingen op dezelfde plek staan, dus als je iets niet precies kunt vinden, moet je naar iets zoeken wat erop lijkt. Je kunt ook de links naar de ondersteuningspagina van je fabrikant volgen om te leren hoe je de instellingen van je apparaat kunt navigeren.

Vier dingen die je meteen kunt doen

Stel schermvergrendeling in

Beveilig je apparaat door een schermvergrendeling in te stellen met een PIN, wachtwoord of patroon. Telkens wanneer je je apparaat of het scherm aanzet, moet je je apparaat ontgrendelen. Ga naar Settings > Security > Screen security > Screen lock.

 

© PXimport

Stel Smart Lock in zodat je apparaat automatisch ontgrendeld wordt.

Je kunt er ook voor kiezen om je apparaat automatisch te laten ontgrendelen wanneer je het bij je hebt, met Smart Lock voor Android.

Zorg dat je data geback-upt is

Back-ups maken het eenvoudiger om je informatie en apps te herstellen als je apparaat krijt, gestolen of beschadigd is. Je kunt hier leren hoe je data zoals foto's, wifi wachtwoorden en muziek kunt back-uppen of kijk hier voor een app om deze dingen te doen.

Versleutel je apparaat

Encryptie helpt om je data te beveiligen wanneer je je apparaat verliest. Nexus 6- en Nexus 9-apparaten zijn standaard versleuteld. Als je Android-apparaat op Jelly Bean (Android 4.1) of hoger draait, kun je de data op je apparaat versleutelen in Settings > Security > Encryption of volg deze handleiding (Engels) van Greenbot.

Schakel tweetrapsauthenticatie in voor je Google-account

Dit beschermt je account met zowel een wachtwoord als een code vanaf je telefoon. Deze extra beschermlaag bovenop je wachtwoord beveiligt je in het geval dat iemand je wachtwoord heeft.

Veilig apps installeren en browsen op het web

 

© PXimport

Denk na voordat je op banners or pop-ups drukt

Hoewel de meeste advertenties veilig zijn, kun je je toestel mogelijk beschadigen door op banners of pop-ups te drukken. Let op alles wat beweert dat je telefoon geïnfecteerd is of om je wachtwoord of persoonlijk informatie vraagt. Je zou per ongeluk ongewenste of mogelijk schadelijke applicaties kunnen draaien of iemand die je niet vertrouwt toegang tot je account kunnen geven.

Download alleen apps van vertrouwde bronnen

- Sommige apps kunnen de veiligheid van je apparaat beïnvloeden, dus download ze alleen van bronnen die je vertrouwt. Google probeert ervoor te zorgen dat alle apps die op Google Play beschikbaar zijn strenge beleidscontroles doorstaan, inclusief controles op potentieel schadelijk gedrag.

- Wees je bewust van de risico's als je apps van onbekende bronnen downloadt.

- Als je een app via een andere bron wilt downloaden, maakt de Unknown sources-functie op je apparaat het mogelijk om apps van buiten de Google Play Store te installeren. Deze functie is standaard uitgeschakeld.

- Voordat je een app van een onbekende bron installeert, moet je eerst bedenken:

Komt deze app van een vertrouwde bron af? Waarom denk je zeker te weten dat de app van een vertrouwde merknaam afkomt? Biedt de app een dienst die misschien verborgen kosten met zich meebrengt? Vraagt de app om gevoelige informatie of permissies die je niet aan een vreemde zou geven?

Als je één van deze vragen niet met zekerheid kunt beantwoorden, raden we aan om de app niet te installeren. Als je de app wel installeert, raden we aan om de Unknown sources-functie opnieuw uit te schakelen zodra je klaar bent.

Als je Google Play geïnstalleerd hebt, ben je met de Verify Apps-functie automatisch beschermd tegen potentieel schadelijke apps. De functie is standaard ingeschakeld en waarschuwt je voordat je een applicatie installeert waarvan Google denkt dat deze mogelijk schadelijk is. Verify Apps controleert je toestel ook wekelijks op mogelijk potentieel apps. Als je een waarschuwing van Verify Apps krijgt, raden we aan om de app niet te installeren.

Wees erop voorbereid dat je je apparaat kunt verliezen

Net als met elk ander apparaat moet je er het beste van hopen en je op het ergste voorbereiden. De ingebouwde Device Protection-functies van Android zijn essentieel en je kunt ze binnen enkele minuten instellen. Bovendien geven we hier wat extra tips voor het beschermen van je Android-apparaat.

 

© PXimport

Wanneer je je apparaat kwijt bent, kun je Android Device Manager gebruiken om het terug te vinden.

Zorg dat Android Device Manager is ingeschakeld: Wees voorbereid op het verlies van je telefoon door Android Device Manager in te stellen op je apparaat. Zorg dat je inlogt met je Google Account en schakel Remotely locate this device en Allow remote lock and erase in. Probeer de Find My Phone-functie meteen uit zodat je weet hoe het werkt, mocht je het ooit nodig hebben.

 

© PXimport

Het ligt voor de hand, maar het is handig om voor noodgevallen je contactgegevens op het vergrendelscherm van je apparaat te zetten.

Voeg je contactgegevens toe aan je vergrendelscherm: Je kunt ook je contactgegevens (zoals een e-mailadres of telefoonnummer dat je niet privé wilt houden) op het vergrendelscherm zetten zodat je een verloren apparaat terug kunt krijgen, mocht je met een eerlijke vinder te maken krijgen. Stel dit in via Settings > Security > Owner info.

Weet hoe je de fabrieksinstellingen kunt herstellen: Als je je apparaat wilt verkopen, moet je eerst de fabrieksinstellingen herstellen om ervoor te zorgen dat er geen gevoelige informatie meer op staat. Als extra bescherming kun je ook je apparaat versleutelen voordat je de fabrieksinstellingen herstelt.

Als het fout gaat

Zelfs de beste plannen kunnen fout gaan. Hier zijn een aantal stappen die je kunt volgen als je een tegen een probleem aanloopt:

Als je je apparaat krijtraakt: Gebruik Android Device Manager om van op afstand je verloren apparaat te lokaliseren, bellen, vergrendelen of wissen.

Als je Gmail-account gehackt is: Als je denkt dat je Gmail-account gehackt is, volg deze instructies om je account te herstellen of de beveiliging van je account te controleren.

Als je vermoedt dat een app kwaadaardig is: Probeer het volgende.

1. Gebruik deze instructies om de app te verwijderen.

2. Zorg dat het Verify Apps-systeem nog steeds is ingeschakeld (standaard staat dit aan). Verify Apps zal je voorafgaand aan de installatie waarschuwen als bekend is dat een app mogelijk kwaadaardig is. Bovendien zal het je apparaat wekelijks scannen op kwaadaardige apps, zodat je niet opnieuw in deze situatie terechtkomt.

3. Als je de app niet op de normale manier kunt verwijderen, moet je de veilige modus gebruiken. Om dit te doen:

4. Houd de Power-knop ingedrukt terwijl het scherm van je apparaat aan staat.

5. Wanneer je Power off op het scherm ziet staan moet je de Power knop loslaten.

6. Houd Power off ingedrukt.

7. Druk op OK zodra je Reboot to safe mode ziet staan.

8. Gebruik je apparaat in de veilige modus zoals gewoonlijk. Als het probleem verholpen is, moet je je je apparaat opnieuw opstarten om de veilige modus te verlaten. Verwijder vervolgens één voor één je onlangs gedownloade apps om het problematische app te vinden. De veilige modus werkt op de meeste Android-apparaten, inclusief Huawei, LG, HTC, Sony, Motorola en Nexus. Voor hulp met andere apparaten kun je naar de ondersteuningspagina gaan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000