Gratis bellen met Skype, Viber en andere VoIP-apps

© PXimport

Gratis bellen met Skype, Viber en andere VoIP-apps

Geplaatst: 8 juni 2012 - 06:50

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Richard Veenstra

Uw smartphone heeft niet alleen een telefoonabonnement, maar is tegenwoordig een wandelende internetverbinding. Met behulp van uw mobiele datanetwerk of een wifi-netwerk is het mogelijk om gratis naar andere smartphones te bellen. Vaak is het genoeg om een app te installeren en u aan te melden bij de dienst. Wij hebben de belangrijkste apps voor u op een rijtje gezet.

1. Wat is VoIP?

Zodra u met uw computer via een internetverbinding een telefoongesprek aangaat met een andere computer, spreken we over VoIP. Deze afkorting staat voor Voice over Internet Protocol, beter bekend als IP-telefonie. De meeste mensen kennen als voorbeeld Skype, waarmee u gratis kunt bellen of videobellen met familie of vrienden die aan de andere kant van de wereld wonen. Smartphone-gebruikers hebben tegenwoordig vrijwel allemaal internet tot hun beschikking, en veel daarvan hebben ook nog een databundel bij hun provider afgesloten, zodat ze dag en nacht, waar dan ook, online kunnen zijn. Aanbieders van IP-telefonie zien hier hun kans schoon, ze bieden speciale VoIP-apps aan voor uw smartphone, zodat u straks overal en met iedereen gratis kunt bellen. Een vereiste hiervoor is wel dat beide partijen, zowel de beller als de ontvanger, dezelfde app geïnstalleerd hebben.

© PXimport

Skype is het bekendste VoIP-programma voor op uw computer. Minder bekend is dat het er ook voor uw smartphone is.

Een VoIP-gesprek wordt gevoerd via uw internetverbinding. Dit kan uw mobiele thuisnetwerk zijn, maar ook uw databundel voor onderweg. Het is belangrijk dat u nagaat wat voor soort databundel u voor uw smartphone hebt, alvorens u gebruik gaat maken van één van de VoIP-diensten. Verbinding maken met een mobiel netwerk op uw smartphone wordt meestal per megabyte afgerekend en zo'n VoIP-telefoongesprek kan al snel een aantal megabytes opslokken. Hebt u geen onbeperkte databundel bij uw abonnement, dan berekent uw provider deze megabytes aan u door. Belangrijk is ook om te weten dat het bellen met VoIP-diensten nooit een vervanging kan zijn voor een telefoonaansluiting, aangezien u geen alarmnummers met deze diensten kunt bellen. Ook kunt u alleen bellen als beide partijen dezelfde app hebben geïnstalleerd, gratis bellen tussen verschillende apps is niet mogelijk.

2. Downloaden van apps

Hoe u apps moet downloaden, is per smartphone verschillend. Op de meeste smartphones is een appwinkel voorgeïnstalleerd, waarbij u zich moet aanmelden. Alle apps in dit artikel zijn gratis te downloaden, maar het kan zijn dat u betalingsgegevens moet opgeven om u bij de appwinkel van uw smartphonefabrikant aan te melden. Als u een iPhone hebt, vindt u alle apps in de App Store. Klik in de App Store op Zoeken, typ de naam van de desbetreffende app, klik erop en druk op Installeer App. Op een Android-smartphone loopt alles via Google Play. Het vergrootglas leidt u naar de zoekfunctie en als u de app hebt gevonden, is het eenvoudig te installeren. Windows Phone-gebruikers kunnen apps installeren via de Marketplace en hebt u een BlackBerry, dan klikt u op uw smartphone op App World. Nokia-gebruikers kunnen gebruikmaken van de Nokia Store om apps voor Symbian-smartphones te downloaden.

© PXimport

Windows Phone-gebruikers vinden apps in de Marketplace.

3. Skype

Skype is zonder meer de bekendste aanbieder van telefoneren via het internet. Het grote voordeel van Skype is dat veel mensen een Skype-account hebben. De kans is dus groot dat vrienden of kennissen al een Skype-account hebben, zodat u eenvoudig gratis kunt bellen met andere Skype-gebruikers. Om u aan te melden bij Skype hebt u een computer nodig. Surf met uw browser naar Skype en wijzig eventueel bovenin de taal naar Nederlands. Klik op Inschrijven rechtsboven in beeld en vul uw gegevens in. Vergeet niet het hokje voor Via e-mail uit te zetten als u geen e-mail van Skype wilt ontvangen. Nadat u de voorwaarden hebt gelezen, klikt u op Ik ga akkoord - Doorgaan en volgt u de aanwijzingen op het scherm. Vervolgens kunt u met uw Skypenaam en wachtwoord inloggen op de app van Skype.

© PXimport

Skype heeft meer dan 650 miljoen gebruikers wereldwijd.

De geluidskwaliteit is één van de grote voordelen van Skype. Gesprekken verlopen meestal erg goed en er is bijna geen vertraging in de verbinding. Als u op één van uw contacten klikt, kunt u kiezen of u een gewoon gesprek of een videogesprek wilt aangaan. Voor een videogesprek hebt u uiteraard een camera aan de voorkant van uw smartphone nodig. Skype draait op de achtergrond als u de app aan hebt staan en uw smartphone multitasking ondersteunt. De meeste nieuwe smartphones ondersteunen dit, maar hebt u een oudere smartphone, dan moet u Skype aanzetten om gesprekken te kunnen ontvangen. Een voordeel van Skype is dat het programma geheel in het Nederlands is en verder scoort Skype goed op het gebied van de vormgeving. Doordat veel mensen Skype op hun computer hebben geïnstalleerd, kunt u niet alleen met smartphones bellen, maar ook met mensen die achter hun computer zitten. Skype heeft tevens een speciale iPad-app.

© PXimport

Skype is er ook voor Apples iPad.

4. Viber

Een relatief nieuwe dienst is Viber. Om gebruik te maken van Viber hoeft u zich niet te registeren middels een account. Zodra u de app op uw smartphone hebt geïnstalleerd, opent u de app en wordt u gevraagd of Viber verbinding mag maken met uw adresboek. Klik op OK als u dit wilt toestaan. Voer uw telefoonnummer in en klik op Continue. U kunt gewoon uw mobiele nummer invullen, inclusief de eerste nul. Als het scherm Phone Number Verification verschijnt, drukt u op Approve. Een toegangscode wordt nu per sms naar uw smartphone gestuurd. Deze moet u in de Viber-app invullen en vervolgens klikt u op Enter Viber. Viber scant nu automatisch uw adresboek en laat u zien welke contactpersonen Viber hebben geïnstalleerd. U kunt contacten direct gratis bellen door op het paarse Viber-logo achter een naam te klikken.

© PXimport

Viber vraagt om uw telefoonnummer en scant automatisch uw adresboek. U ziet meteen welke contacten uit uw adresboek Viber gebruiken.

© PXimport

De verificatie gaat door middel van een toegangscode die u wordt toegestuurd per sms.

Omdat Viber aan uw smartphone gekoppeld wordt, hoeft u niet in te loggen als u de app opent. Viber is erg goed geïntegreerd met het besturingssysteem van uw smartphone. Op de iPhone draait Viber bijvoorbeeld altijd op de achtergrond, u kunt dus altijd gebeld worden via Viber, zelfs als u de app niet geopend hebt. Het grootste probleem bij Viber is echter de geluidskwaliteit. Ondanks de belofte van een kraakheldere verbinding, is dit niet altijd het geval. Meestal krijgt u wel verbinding, maar soms zit er een vertraging van één of twee seconden in de verbinding, zelfs als beide partijen op een wifi-netwerk zijn aangemeld. Een ander nadeel is dat Viber nog niet in het Nederlands is. Ook kunt u niet videobellen met Viber.

5. Nimbuzz

Nimbuzz is al een tijd lang één van de grote concurrenten van Skype. Bij Nimbuzz moet u zich, net als bij Skype, eerst aanmelden. Voordeel is dat u zich kunt aanmelden vanuit de app zelf. Klik op Ik ken Nimbuzz nog niet, voer uw gegevens in, en klik bovenin op Klaar. U kunt ervoor kiezen om uw mobiele telefoonnummer op te geven, maar dit is niet verplicht. Bellen met Nimbuzz doet u door op de naam van uw contact te klikken. De kwaliteit van Nimbuzz is prima en videobellen is ook mogelijk, mits beide partijen over een camera beschikken. Nimbuzz is beschikbaar voor verschillende smartphones en de vormgeving is erg duidelijk. Een ander voordeel is dat u accounts van andere aanbieders kunt koppelen aan Nimbuzz. Helaas is het niet meer mogelijk om uw Skype-account te gebruiken binnen Nimbuzz, maar door bijvoorbeeld Facebook Chat of Hyves te activeren onder Instellingen / Accounts, kunt u berichten sturen naar gebruikers van deze netwerken zonder Nimbuzz te verlaten. U kunt alleen gebeld worden als u bij Nimbuzz ingelogd bent. Zodra u de app sluit, zal de andere partij u niet kunnen bellen. Ook geeft Nimbuzz reclame weer aan de onderkant van het scherm.

© PXimport

De vormgeving van Nimbuzz oogt een beetje druk, mede door de reclame onder in beeld.

6. ooVoo Video Chat

ooVoo Video Chat is gemaakt om videoconferenties mee te houden, maar kan ook gebruikt worden om mee te bellen. Het principe is hetzelfde als bij Skype en Nimbuzz, en net als Skype heeft ooVoo een speciale iPad-app. Om u aan te melden, klikt u in de app op SignUp en geeft u uw gewenste gebruikersnaam en wachtwoord op. Gek genoeg bent u verplicht om uw telefoonnummer in te voeren, zonder dat er een privacyverklaring te vinden is in de app zelf. Op de website staat vermeld dat ooVoo uw persoonlijke informatie, inclusief telefoonnummer, kan gebruiken voor promotionele doeleinden en enquêtes. Wij raden u dan ook af om ooVoo Video Chat te gebruiken met uw echte telefoonnummer. Het is gelukkig mogelijk een niet-bestaand nummer in te geven. Als u onder Phone een aantal nullen of enen aangeeft, accepteert ooVoo dit ook. Klik op Create om uw account aan te maken. Om een ooVoo-contact te bellen klikt u op Contacts en zoekt u een online contact op. ooVoo Video Chat is er alleen in het Engels en functioneert alleen op smartphones met Android 2.2 of hoger en iOS 4.0 en nieuwer. De kwaliteit van een ooVoo-verbinding is overigens prima.

© PXimport

ooVoo Video Chat is ook beschikbaar voor de iPad. De privacyvoorwaarden van het bedrijf zijn helaas niet erg duidelijk.

7. fring

fring is een ander goed alternatief voor Skype. Bij fring moet u zich eerst aanmelden, dit gaat gemakkelijk vanuit de app zelf. Voer uw gegevens in en klik op Next. Op de volgende pagina wil fring uw telefoonnummer en e-mailadres weten, u hoeft deze velden niet in te vullen. Deselecteer de twee selectievakjes als u geen toestemming wilt geven om uw adresboek te scannen en geen updates wilt ontvangen. Met fring is het mogelijk om verschillende diensten als Windows Live Messenger te koppelen aan uw fring-account. Klik op More / Add-ons en klik op één van de diensten. Vul uw gegevens van de desbetreffende dienst in en klik op Login. Voor fring hebt u wel een nieuwere smartphone nodig, op een iPhone 3G uit 2008 zijn verbindingen lastig tot stand te brengen. De nieuwere smart­phones geven een heel ander resultaat en verbindingen zijn kwalitatief in orde. Nadeel is dat fring reclame weergeeft en niet in het Nederlands verkrijgbaar is.

© PXimport

Het is niet nodig om bij fring uw persoonlijke gegevens achter te laten.

8. Tango Video Call

Tango Video Call is speciaal gemaakt voor videobellen, maar ook gewoon bellen is mogelijk. Na het openen van de app wordt u gevraagd of Tango uw adresboek mag scannen om te zien of er contactpersonen zijn die Tango ook gebruiken. Klik op Allow als u dit wilt toestaan. U kunt naderhand ook zelf contacten toevoegen. Tango werkt, net als Viber, op basis van uw telefoonnummer. U bent dan ook verplicht om uw telefoonnummer achter Mobile in te voeren. Voor de privacyverklaring surft u naar de website Tango.me. Tango belooft dat uw gegevens alleen worden gebruikt voor het verbeteren van de dienst zelf. Om telefoongesprekken te ontvangen als de app niet aan staat, moet u in de voorkeuren van uw smartphone geluiden en meldingen voor Tango aanzetten. Helaas staat in de app nergens vermeld hoe dit moet. Op de website klikt u op Support en kiest u uw smartphone door op Android, Apple of Windows Phone te klikken. Hier vindt u informatie over hoe u uw smartphone optimaal kunt instellen. De support is helaas alleen in het Engels, net als de app zelf. De kwaliteit van Tango is goed, al duurt het soms even voordat een verbinding tot stand komt.

© PXimport

Met Tango Video Call kunt u zelfs een video voicemail achterlaten.

9. Algemene tips

Gratis bellen met uw smartphone is populair, dat blijkt wel uit de lijst van aanbieders. De genoemde diensten zijn slechts het topje van de ijsberg. Voordat u zich aanmeldt bij een onbekende dienst is het aan te raden om de privacyvoorwaarden even door te lezen, zodat u weet waaraan u uw telefoonnummer of andere persoonlijke informatie doorgeeft. Zelfs Skype heeft in zijn algemene voorwaarden staan dat u met het invoeren van de e-mailadressen van uw vrienden te kennen geeft dat zij akkoord gaan met het verstrekken van hun gegevens.

De kwaliteit van de verbinding hangt erg af van de kwaliteit van uw thuisnetwerk of uw mobiele datanetwerk, maar ook per dienst kan dit verschillen. Hebt u een iPhone of een Android-toestel, dan hebt u veel keus. Ook Nokia's besturingssysteem Symbian wordt door veel aanbieders ondersteund. BlackBerry-gebruikers moeten het in Nederland met Nimbuzz doen. Het valt te verwachten dat steeds meer aanbieders Windows Phone gaan ondersteunen, maar op dit moment zijn alleen Nimbuzz en Tango serieuze VoIP-diensten voor Windows Phone.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten