Haal het meeste uit je smartphone camera

© PXimport

Haal het meeste uit je smartphone camera

Geplaatst: 12 maart 2013 - 11:43

Aangepast: 16 november 2022 - 10:06

Redactie Computer!Totaal

Als je een smartphone in je bezit hebt, dan verzamelt je digitale SLR of compact-camera waarschijnlijk heel wat stof; het is immers veel handiger om foto’s te maken met je telefoon. Tuurlijk, de smartphone is niet zo geavanceerd als een DSLR, en de beeldkwaliteit is lang niet zo goed. Maar dat is niet altijd belangrijk – het belangrijke is dat je je telefoon altijd bij de hand hebt.

En hoewel je telefoon niet dezelfde belichtings- en beeldkwaliteitsregeling heeft als je grotere, betere camera, kun je een aantal trucs leren om foto’s te maken die kunnen wedijveren met wat je met een toegewijde digitale camera voor elkaar krijgt.

Houd hem stil: Dit is altijd goed advies, wat voor camera je ook hebt. En het is vooral waardevol advies wanneer je foto’s maakt met je telefoon. Gebruik twee handen om je telefoon te stabiliseren, en houd het apparaat zo stil mogelijk terwijl je de foto neemt. Je kunt scherpere foto’s krijgen door de telefoon dichter tegen je lichaam aan te houden in plaats van een armlengte bij je vandaan. En terwijl je misschien denkt dat dit overdreven is, het kan ook helpen om je ademhaling te controleren; adem langzaam uit terwijl je op de sluiterknop drukt om haarscherpe foto’s te nemen.

 

© PXimport

Houd de camera stil tot je je vinger van het scherm haalt.

Het draait om de loslating: Nu we het er toch over hebben, je telefoon neemt niet daadwerkelijk een foto wanneer je met je vinger op het scherm drukt; het apparaat neemt de foto wanneer je het scherm loslaat. Dit is vergelijkbaar met je computer die iets gaat doen wanneer je de muisknop loslaat in plaats van wanneer je hem indrukt. Als je veel wazige foto’s hebt, dan is dit waarschijnlijk de reden – blijf de telefoon stilhouden terwijl je je vinger optilt.

Zorg dat je veel licht hebt: Digitale camera’s werken het beste wanneer ze blootgesteld worden aan licht; en telefooncamera’s hunkeren naar elke beschikbare lichtbron. Vanwege hun kleine beeldsensoren hebben smartphone camera’s de neiging om in donkere omstandigheden veel ruis te genereren. Maak indien mogelijk buiten foto’s in het daglicht. Binnen kun je het beste zoveel mogelijk lampen aandoen om de omgeving te verlichten. En in omstandigheden met weinig licht of veel contrast is het vaak beter om in plaats van de flitser de HDR-modus (high dynamic range) te gebruiken, indien je telefoon die mogelijkheid heeft, omdat dit over het algemeen een betere foto oplevert.

 

© PXimport

De HDR-functie levert vaak betere foto's op dan de ingebouwde flitser

Tik om scherp te stellen en de belichting in te stellen: Zelfs wanneer je telefoon niet over veel speciale instellingen beschikt kun je het apparaat toch vertellen waarop het scherp moet stellen door op het scherm te tikken. Waar je tikt bepaalt ook waar de camera de belichting op afstelt. Tik op een donker gedeelte van het scherm, en de camera zal de belichting verhogen om meer detail in de schaduwen te onthullen; tik op iets helders om de algemene belichting te verlagen.

Breid je camera uit met apps: Eén van de coolste aspecten van het gebruik van een smartphone is dat je functies kunt toevoegen door gewoon een nieuwe app te installeren – probeer dat maar eens met een DSLR. Smartphone camera's hebben de neiging om een zeer diepe scherptediepte hebben omdat hun sensoren zo klein zijn; maar installeer AfterFocus voor de iPhone of een Android telefoon, en je kunt de scherptediepte simuleren die zo gebruikelijk is in portretfoto’s die met een DSLR genomen zijn.

 

© PXimport

AfterFocus maakt het mogelijk om de achtergrond te vervagen.

Verken de camera opties: Op veel telefoons – Android en Windows Phone meer dan iPhone – stellen verscheidene geavanceerde instellingen je in staat om creatievere foto’s te maken. Sommige telefoons hebben zoveel opties dat het lijkt alsof je telefoon een kruising is tussen een telefoon en een DSLR. Zoek naar de mogelijkheid om de ISO, de witbalans, en een timer in te stellen. Je zou zelfs kunnen schakelen tussen normale en macrobereik afstanden, en zelfs lange sluitertijden of continu-opname modi instellen. Zelfs de iPhone – de meest minimalistische van alle smartphone camera’s – stelt je in staat om de flitser, HDR, en panorama modi in te stellen en een raster in te schakelen dat je kan helpen met de compositie van de foto’s door middel van de regel van derden.

Dit artikel is een vertaling gebaseerd op dit artikel dat geschreven is door Dave Johnson (@davejoh), van onze zustersite Tech Hive: “Get the most from your smartphone camera“.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten