HDR foto's maken met je iPhone

© PXimport

HDR foto's maken met je iPhone

Geplaatst: 17 juni 2014 - 10:33

Aangepast: 24 november 2022 - 10:59

Redactie ID.nl

Voor de meeste iPhone-foto's kun je de belichting en focus aanpassen door op het scherm te drukken; maar het kan zijn dat dat op fel verlichte of erg donkere locaties niet voldoende is. En dan komt de HDR-functie (HDR staat voor high dynamic range) van je iPhone goed van pas.

Waarom in HDR fotograferen?

Zonder HDR krijg je met één van de volgende twee dingen te maken: je onderwerp is perfect belicht maar de rest van de foto is uitgewassen, of de achtergrond van je foto is goed belicht maar de voorgrond is donkerder en enigszins onscherp.

Wanneer je HDR op je iPhone inschakelt en vervolgens een foto maakt, neemt je apparaat meerdere foto's met verschillende belichtingen voor elk onderwerp in de frame. Vervolgens worden ze gecombineerd om een foto te creëren die op alle plekken goed belicht is.

 

© PXimport

Een HDR-foto maken

Om een foto te maken met de HDR-instelling, open de Camera app op je iPhone of iPad. In het midden bovenaan het scherm zie je een knop staan met de titel HDR Off. Druk erop, en de tekst wordt geel en verandert in HDR On. (De iPhone 5s heeft ook een HDR Auto optie, waarover we het straks zullen hebben.) Opmerking: Als je net als ik dikke duimen hebt, kan het zijn dat je per ongeluk ook de camera van de iPhone scherpstelt op de bovenkant van het scherm. Zorg dat je je scherpstelling opnieuw instelt voordat je een foto maakt, en alles zou in orde moeten zijn.

 

© PXimport

Wanneer je je klaar maakt om een HDR-foto te maken, moet je je onderwerp als je brandpunt kiezen. Hiermee zorg je ervoor dat het grootste gedeelte van je afbeelding juist belicht is, zodat je iPhone meer heeft om mee te werken bij het creëren van je HDR-foto. Dat gezegd hebbende, ik raad aan om verschillende brandpunten te kiezen wanneer je voor het eerst HDR-foto's maakt, zodat je je ideale resultaat kunt creëren.

HDR is een coole functie, maar lost niet alles op. De functie kan geen helderheid creëren waar er geen is, zoals in gedimd licht in een restaurant of bij zonsondergang. De flitser van je apparaat wordt uitgeschakeld wanneer je HDR gebruikt, maar je kunt het scherm of de flitser van een ander apparaat gebruiken om het omgevingslicht te versterken. Hierdoor heeft je iPhone meer data om mee te werken zodat hij meer detail aan de schaduwen kan toevoegen.

Automatische HDR (alleen iPhone 5s)

Als je een iPhone 5s (review) hebt, biedt Apple een extra optie in het HDR-menu van je Camera app: Automatic HDR. Wanneer je dit inschakelt, controleert de camera van je apparaat of er voldoende licht op het onderwerp dat je geselecteerd hebt valt, en op de achtergrond. Zo ja, dan wordt er een normale foto gemaakt. Zo niet, dan wordt de HDR-modus automatische ingeschakeld.

HDR-afbeeldingen bekijken in je Camera Roll

Standaard bewaart je apparaat beide foto's wanneer je een foto maakt met HDR ingeschakeld - de onbewerkte foto, en de gecombineerde HDR-foto. Als je de bewerkte foto liever niet bewaart, ga dan naar de Settings app en kies Photos & Camera > Keep Normal Photo. Schakel de knop uit, en wanneer je daarna een HDR-foto maakt zal alleen de aangepaste versie in je Camera Roll bewaard worden. Zelf houd ik deze optie liever ingeschakeld, omdat ik dan de twee afbeeldingen kan vergelijken om te zien of ik de foto beter opnieuw kan maken.

Om het verschil te zien tussen je normale en HDR-afbeeldingen in de Camera Roll, let op de HDR markering - wanneer je op een aangepaste afbeelding drukt, zie je een enigszins doorschijnend icoon in de linkerbovenhoek van de afbeelding staan met de tekst "HDR".

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten