Huawei P8 - Ultieme samensmelting van iPhone en Android?

© PXimport

Huawei P8 - Ultieme samensmelting van iPhone en Android?

Geplaatst: 8 juni 2015 - 07:58

Aangepast: 14 december 2022 - 15:31

Elmar Rekers

Huawei's P-serie moet meedoen in het hoogste segment, maar dan wel met een aanzienlijk scherper prijskaartje dan een Galaxy S6 of LG G4. De P7 van vorig jaar liet al ziet dat Huawei op de goede weg was, al bleek er meer dan genoeg ruimte voor verbetering. Deze splinternieuwe P8 bewijst dat de Chinese fabrikant snel leert van zijn fouten. De P8 is het toptoestel dat niet langer kon uitblijven...

We zien het steeds vaker; smartphones met meer dan degelijke specificaties, voorzien van een midrange prijskaartje. Zo ook deze P8 van Huawei. Qua specs is het misschien net een tandje minder dan de toptoestellen van Samsung of HTC, maar qua prestaties komt het toestel goed mee. De grote vraag is dan ook: Ben je anno 2015 nog wel bereid 700 euro uit te geven voor een nieuwe smartphone als er ook een P8 beschikbaar is? Ik zocht het voor je uit...

De Ascend P7 was vorig jaar een van mijn favoriete toestellen. Erg betaalbaar, strak design en prestaties waar ik mee uit de voeten kon. Echt meekomen met de top deed het toestel echter niet, waarbij vooral de software soms rare kuren vertoonde en de camera niet onder alle omstandigheden goed presteerde. De P8 is op werkelijk ieder punt verbeterd, en dat maakt het een serieuze speler dit jaar.

De P8 is belachelijk dun

Met 6,4 millimeter is de P8 belachelijk dun, en samen met de volledig aluminium behuizing zorgt dit voor een stijlvol en zakelijk ogende telefoon. De glimmende rand loopt een beetje rond af en heeft bovendien een matte afwerking, waardoor het toestel lekker in de hand ligt en eenvoudig op te pakken is. Dat laatste wil nog wel eens een probleem zijn met dergelijk dunne toestellen.

 

© PXimport

De P8 is slechts 6,4 millimeter dik.

Huawei weet qua uiterlijk een premium smartphone in de markt zetten. Het oog voor detail draagt hier zeker aan bij. Zo ligt de aan-/uitknop bijvoorbeeld mooi verzonken in de aluminium rand, en heeft de fabrikant zeer knap de 13 megapixel-camera volledig in de behuizing weten te proppen. Geen lelijke puist zoals de iPhone 6 of Galaxy S6 dus.

Qua kleurstelling is er de keuze uit champagne en grijs voor de 16GB variant, en goud en zwart voor het 32GB model. Ik heb de champagnekleurige telefoon getest, waarbij de licht gouden achterkant gecombineerd wordt met een witte voorkant. Van die witte voorkant zie je niet erg veel overigens, want het grote 5,2 inch-scherm beslaat een goede 78,3 procent van het oppervlak.

Knallende kleuren

Waar de P7 nog een 720p-scherm voerde, beschikt de P8 gelukkig over een full hd-paneel. Iets dat ook niet meer dan normaal is als je in 2015 wil meedoen met de grote jongens. Het scherm is dan misschien minder scherp dan dat van een G4 of S6, in het dagelijks gebruik zal je dat echt niet merken. Het scherm is helder en toont knallende en realistische kleuren. Prima toestel om je foto's op te bewonderen, Netflix op te kijken of een leuke game te spelen.

 

© PXimport

Het 5,2 inch-scherm heeft een pixeldichtheid van 424 ppi.

Een iPhone-achtige Android

De P8 draait op Android 5.0 met Huawei's eigen Emotion UI. Deze softwarelaag doet erg iOS aan, en dat is in mijn ogen zeker geen nadeel. Ben je echter al jaren een Android-toestel van bijvoorbeeld Samsung gewend, dan kan de Emotion UI even wennen zijn en beperkt aanvoelen.

Je kunt de software wel tot het extreme aanpassen en personaliseren, maar het gemis van een appgrid (net als op een iPhone worden alle apps op het homescherm geplaatst) kan voor enige rommel zorgen als je niet obsessief met mapjes werkt. Wil je een aangepast thema voor de telefoon downloaden dan heeft Huawei hiervoor een speciale store meegeleverd. De hoeveelheid katten en anime-figuren die je in deze thema's ziet terugkomen verraden wel direct dat we hier met een Chinese fabrikant van doen hebben.

De Emotion UI introduceert ook enkele nieuwe snufjes. iets waar Huawei hoog over van de toren blaast is de technologie die het verschil moet herkennen tussen de aanraking van een vingertop en een knokkel. En dat kan soms best handig zijn. Zo kan je bijvoorbeeld makkelijk een deel van het scherm selecteren die je als afbeelding wilt opslaan, of dubbeltikken om een standaard screenshot te maken.

 

© PXimport

De nieuwe functies van de Emotion UI werken niet altijd even prettig.

Echter werkt dit nog niet vlekkeloos. Het gebeurt namelijk veel te vaak dat het toestel mijn vinger voor een knokkel aanziet, waardoor ik een blauwe streep over het scherm trek in plaats van het notificatiecentrum. Om nog maar te zwijgen over de ellende die dit kan veroorzaken als je een game aan het spelen bent. Ik heb een gigantische hoeveelheid onbedoelde screenshots gemaakt tijdens het spelen van Monument Valley. Gelukkig is het sinds de meest recente softwareupdate ook mogelijk om de functionaliteit volledig uit te schakelen. Een ander irritatie van de Emotion UI is de slordige vertaling van de software die je veel te vaak tegenkomt. Tot aan dt-fouten toe...

Altijd het snelste netwerk

Een andere nieuwe functie is Wifi+. Dit zoekt automatisch naar het beste en snelste draadloze netwerk. Wanneer je beter kunt overschakelen naar een stabieler netwerk, zal de telefoon dit voorstellen. Dit gaat overigens ook op voor je mobiele dataverbinding, dus het kan onbedoeld voor extra kosten zorgen. Daarnaast wil het ook nog wel eens ongevraagd verbinding maken met een netwerk waar je een wachtwoord voor nodig hebt. Ook deze functie is uit te schakelen als je er geen meerwaarde in ziet.

 

© PXimport

Het aluminium geeft de P8 een zeer premium uitstraling.

De P8 draait soepel dankzij de twee quadcore-processors en 3GB aan RAM. Het schakelen tussen apps gaat vlot, websites laden snel en er zijn amper haperingen wanneer je door het systeem bladert. Maar het blijkt toch vooral een goede telefoon voor multimedia-gebruik. Om dit echt goed te kunnen doen heb je waarschijnlijk niet genoeg aan de 16GB geheugen van het instapmodel, maar dit is gelukkig eenvoudig uit te breiden met een microSD-kaartje.

Camera met uitstekende beeldstabilisatie

De camera is vaak een goede reden om voor een smartphone uit het topsegment te kiezen. De 13 megapixel-sensor die in de P8 laat echter zien dat dit eveneens verleden tijd is. De camera is in één woord geweldig. De sensor op de achterkant beschikt over een uitstekende optische beeldstabilisatie, wat video's stabieler laat opnemen en foto's in donkere omgevingen helderder maakt. Video's zijn zelfs stabieler dan die ik hebt geschoten met de iPhone 6 Plus, een toestel dat toch bekendstaat om zijn geweldige videomogelijkheden.

 

© PXimport

Huawei heeft de camera knap in de dunne behuizing weten te proppen.

Zowel binnen als buiten schiet je prachtige kleurrijke foto's bij goede lichtomstandigheden. Vooral de witbalans en kleurweergave zijn indrukwekkend. Ook in donkere omgevingen zijn de foto's mooier dan van veel andere smartphones, maar wellicht een beetje te kunstmatig opgepoetst. Gelukkig kan je dit naar wens terugschroeven, maar dan moet je dus wel even de moeite nemen de uitgebreide instellingen in te duiken.

Tevens zijn er enkele extra foto-functies ingebouwd, waarvan met name Lichtgraffiti leuk is om mee te spelen. De selfie camera (8 megapixels!) is net als op de P7 erg sterk. Waarbij de echte selfiefanaat los kan gaan met opties om jezelf mooier te maken, grappige effecten kan toepassen of kan spelen met tal van hippe filters.

Iedere avond aan de lader

Er is een (niet te verwisselen) 2600mAh-batterij in de telefoon aanwezig die een aardige accuduur levert. Huawei zegt veel software-optimalisaties te hebben doorgevoerd om voor een opvallend lange batterijduur te zorgen, maar ik merk hier weinig van in het dagelijks gebruik. Je moet de telefoon nog altijd iedere avond aan de lader hangen. Ik heb aan het eind van de dag nog zo'n 20 procent van de batterij over, en ik bent een vrij actieve smartphone-gebruiker en -gamer. Niks mis mee dus, maar bijzonder is het allerminst.

Conclusie

Een goede smartphone, dat is de Huawei P8. Zet je alle prestaties en mogelijkheden echter af tegen het schappelijke prijskaartje van 450 euro, dan durft ik het zonder twijfel een geweldige smartphone te noemen. Oke, Huawei heeft wat teveel functies toegevoegd die het gebruik niet bepaald ten goede komen, maar als je de moeite neemt deze aan te passen of uit te schakelen, houd je een toestel over dat zich tot de beste van 2015 mag rekenen. Vooral de uitstekende camera, het prachtige beeldscherm en het strakke design zouden reden genoeg moeten zijn om eens verder te kijken dan de peperdure smartphones van Apple, Samsung en LG.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Design

Prijs

Camera

Beeldscherm

Interface

Minpunten

Nieuwe functies

Conclusie

Huawei P8 --------- **Prijs:** € 449,- (16GB), € 549,- (32GB) **Kleur:** Grijs en champagne (16GB), Zwart en goud (32GB) **OS:** Android 5.0 **Scherm:** 5,2 inch LCD (1080 x 1920 pixels) **Processor:** 2GHz quadcore 2 GHz Cortex-A53 en 1,5GHz quadcore Cortex-A53 **RAM:** 3GB **Opslag:** 16GB (uitbreidbaar) **Batterij:** 2680mAh **Camera:** 13MP (achter) 8MP (voor) **Connectiviteit:** 4G (LTE), Bluetooth 4.1, 802.11a/b/g/n, nfc, gps **Formaat:** 144,9 x 72,1 x 6,4 mm **Gewicht:** 144 gram...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten