LG G Flex - Meer dan een opvallende verschijning?

© PXimport

LG G Flex - Meer dan een opvallende verschijning?

Geplaatst: 28 maart 2014 - 13:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:37

Redactie ID.nl

Het ziet eruit als een mutatie onder de smartphones, de LG G Flex. Dat is ook niet gek, het is de eerste smartphone met een over de lengte gebogen scherm. Dit is niet zijn enige wapenfeit. De telefoon heeft ook een zelfhelende beschermlaag die je smartphone beschermt tegen krasjes.

Het unieke uiterlijk van de LG G Flex is het eerste dat opvalt. Hij is licht gebogen en draait aan de buitenkanten een klein beetje naar binnen. Het scherm is met 6 inch vrij groot en bedekt vrijwel de gehele voorkant van de smartphone. Aan de zijkant van het toestel zie je geen knoppen zitten, alleen de mini-usb kabelaansluiting en een koptelefooningang. Dat komt omdat de power-knop en geluidstoetsen aan de achterkant van de Flex zitten, net als bij de LG G2. Dit moet zorgen voor een makkelijkere bediening dan met knoppen aan de buitenkant, alleen heb ik hier niet veel van gemerkt. Beide bedieningsopties werken prima.

 

© PXimport

De LG G Flex heeft een holle vorming.

De LG G Flex is volgens LG gebogen met een doel. Allereerst zou de telefoon beschermd zijn tegen hardere klappen, bijvoorbeeld als je hem laat vallen. Dit kunnen wij helaas niet uittesten. Waar we wel antwoord op kunnen geven, is op de vraag of de smartphone nu beter in je broekzak zit. Het antwoord is 'nee'. De buiging van het toestel heeft daar geen invloed op en door zijn 6 inch scherm zit het apparaat net zo ongemakkelijk in de broek- of kontzak als andere smartphones van die grootte.

De telefoon zit lekker tegen het oor, maar soms is het voor anderen lastig je te horen tijdens het bellen. Dat komt omdat je microfoon verder van je afzit als je de telefoon wat steviger tegen je oor drukt.

 

© PXimport

De reflectie laat zien hoe gebogen de G Flex is.

Minder focus op scherm

Als je de interface ziet op het scherm dan raak je snel gewend aan de kromming van de LG G Flex. Je merkt dat het beeld wat hol is, waardoor apps en dergelijken aan de onderkant en bovenkant iets meer naar de voorgrond treden. Het beeld wordt slechter als je de smartphone niet recht voor je houdt. Dan kan de informatie op je scherm storend overkomen, door het veranderen van de invalshoek. Niet alles heeft dan de juiste kleurbalans.

 

© PXimport

De kleurbalans is niet altijd goed vanuit bepaalde hoeken.

Hoewel de problemen niet al te zwaar wegen, lijkt er van de beloftes van LG niet veel over te blijven. Het lijkt er vooral op dat de fabrikant wil aantonen waartoe zij in staat is met het maken van smartphones met gebogen schermen. Het is wel leuk te noemen dat je het scherm kunt aan-/uitzetten door twee keer op het beeld te drukken. Dit is het zogenoemde KnockOn-systeem. Dit werkt snel en effectief en je maakt er automatisch veel gebruik van, meer zelfs dan de power-knop aan de achterkant.

 

© PXimport

De G Flex is LG's eerste gebogen smartphone.

Camera

Het scherm kent een niet al te sterke pixeldichtheid, met een resolutie van 1240 x 720 pixels. Dat komt mede doordat het om een 6 inch scherm gaat. Je ziet dat een lage helderheid wordt weergegeven en dat kleuren niet altijd even mooi uitkomen. Dit heeft als gevolg dat je camera foto's met een lagere resolutie lijkt te maken, maar met de kwaliteit ervan zit het behoorlijk goed. Je maakt met de 13megapixel-camera overdag vrij scherpe foto's dankzij de autofocus. Bij gebrek aan licht is dit helaas niet het geval. De autofocus heeft in het duister moeite zich te focussen. Dit resulteert in rommelige en onduidelijke foto's.

 

© PXimport

Autofocus alleen geschikt voor dagfoto's.

Zelfhelende functie

Een van de belangrijkste features van de LG G Flex is dat de achterkant zichzelf kan herstellen van krasjes. Dit gebeurt automatisch, en het belangrijkste: het werkt. De krassen die al de eerste dag op de achterkant zijn ontstaan, zijn vrijwel allemaal verdwenen. Sommige zijn niet helemaal weg, maar die zie je alleen als je vanuit een zeer scherpe hoek over de smartphone heenkijkt.

Het vermogen om zichzelf te herstellen komt door de coating die om de aluminium behuizing zit. Je kunt het dunne laagje, als je goed kijkt, zien zitten. Als deze een krasje opvangt, maak hij het automatisch dicht. Daardoor kun je makkelijk je sleutelbos in dezelfde zak stoppen.

 

© PXimport

De smartphone blijft er zo goed als nieuw uitzien.

Diepe krassen zijn niet herstelbaar en ook grote krassen lijken niet weg te gaan. Een langere dunne snede zit er na een week nog steeds op. Dat neemt niet weg dat elke smartphone gebruik zou moeten maken van een dun herstellaagje. Voor het zicht lijkt de LG als nieuw en de coating zorgt simpelweg voor een betere bescherming.

 

© PXimport

De coating reflecteert bij lichtinval.

Snelheid en uithoudingsvermogen

Een positief punt van de gebogen smartphone van LG, is de accuduur. Met een batterij van 3500 mAh kun je enige tijd gebruikmaken van de G Flex. Als je veel applicaties gebruikt, korte video's kijkt en foto's maakt, dan houdt je telefoon het een dag vol. Doe je veel minder en stuur je af en toe een berichtje en speel je soms een spelletje, dan kun je drie dagen uit de voeten voor je hem weer moet opladen.

Met het gegeven dat het switchen tussen applicaties zeer snel gaat, is dat zeer positief. Overgangen van applicaties of menu's tonen geen haperingen, alles verloopt vloeiend. Dat maakt de LG G Flex inhoudelijk gezien toch zeer betrouwbaar voor iemand die veel gebruikmaakt van zijn smartphone.

 

© PXimport

's Avonds in de oplader, 's morgens eruit.

Wat vervelende puntjes zijn schermindelingen in applicaties en menu's. Vaak nemen bepaalde onderdelen, zoals het toetsenbord van Whatsapp of de meldingenpagina veel ruimte in beslag. Op de laatstgenoemde pagina is het scherm al voor de helft gevuld met instellingen, waardoor je alle meldingen daaronder alleen kunt lezen door te scrollen. Je ziet niet in een oogopslag welke aanpassingen zijn gemaakt of waar updates voor klaarstaan. Je kunt dit zelf aanpassen, maar dat kost je weer extra tijd. Het voelt als een onlogische keuze van LG om het zo in te delen.

 

© PXimport

Als je erop gaat zitten, dan breekt de LG G Flex niet doormidden.

Conclusie

De LG G Flex is geen hoogstandje te noemen. De smartphone mag dan opvallen door zijn gebogen uiterlijk, het praktisch nut ervan is ver te zoeken. De mogelijkheid om krassen te verwijderen en zichzelf te herstellen is een absoluut pluspunt. Meerdere fabrikanten zouden dit op nieuwe smartphones moeten toepassen. Het houdt de smartphone namelijk langer onbeschadigd. Bij het gebruik van de G Flex kun je snel switchen tussen je favoriete applicaties en programma's. De accu is vrij sterk en zorgt voor een lange batterijduur. De camera is redelijk te noemen, maar laat het bij nacht afweten. Met een prijskaartje van 749 euro is de LG G Flex een dure smartphone die het moet hebben van zijn unieke uiterlijk en coating.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Herstelt krasjes

Batterij

Prestaties

Minpunten

Krom scherm voegt niets toe

Ongemakkelijk in gebruik

Conclusie

Specificaties ------------- **Prijs:** 749 euro **Besturingssysteem:** Android 4.2.2 **Beeldscherm:** 6 inch plastic oled (720 x 1280) **Processor:** Qualcomm Snapdragon 800 (2,3GHz) **Werkgeheugen:** 2GB **Opslag:** 32 GB (niet uitbreidbaar) **Batterij:** 3500 mAh **Camera achterkant:** 13 megapixel (autofocus) **Camera voorkant:** 2,1 megapixel **Connectiviteit:** Infrarood, Bluetooth 4.0, WLAN, GPRS, EDGE en usb. **Afmetingen:** 160,5 x 81,6 x 8,7 mm **Gewicht:** 117 gram...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000