LG V10 - Luxe conceptsmartphone

© PXimport

LG V10 - Luxe conceptsmartphone

Geplaatst: 3 maart 2016 - 07:00

Aangepast: 14 december 2022 - 12:09

Joris Peterse

LG is nooit bang om nieuwe concepten uit te proberen. De V10 is het meest recente voorbeeld hiervan. Dit toestel oogt bijzonder luxe, maar beschikt ook over een tweede schermpje en een aantal andere vernieuwingen. Blijft het bij een concepttoestel of komt de V10 goed uit de verf?

Ieder jaar brengt LG wel een smartphone uit die vol zit met markante vernieuwing. Vorige jaren waren dat de LG G Flex en zijn opvolger: buigbare smartphones met een plastic achterkant die zichzelf herstelt van krasjes. Helaas vinden we dat niet terug in de V10. Aan de voorkant tref je frontcamera's met daarnaast een klein, rechthoekig tweede schermpje dat altijd aan blijft. Intern vinden we juist componenten terug die de audiokwaliteit boosten, wat handig is als je je V10 aansluit aan een koptelefoon of speaker. Je moet dit alleen wel nog even aanzetten in de instellingen. Lees ook: de beste smartphones van Mobile World Congress 2016

Ook het uiterlijk is niet geheel alledaags. Uiteraard draagt het tweede scherm hieraan bij. Het toestel heeft een zakelijke uitstraling, zwart met zilveren rand. De achterkant heeft een rubber-achtige achterkant met textuur en het toestel is wat aan de zware kant, ondanks dat de behuizing verder geen metaal of glas heeft. Desondanks voelt het toestel ontzettend stevig aan.

 

© PXimport

De achterkant van rubber ligt stevig in de hand.

LG-eigenschappen

Toch vinden we ook specifieke eigenschappen terug die LG eigen heeft gemaakt. Zo zijn de volume- en thuisknoppen op de achterkant geplaatst en blijft de fabrikant trouw aan een verwisselbare batterij en geheugenkaartslot. Niet door de onderkant los te klikken, zoals bij de metalen LG G5 het geval is, maar ouderwets door de achterkant los te halen. Een verwisselbare batterij blijft een fijne toevoeging, voor de levensduur van het toestel en omdat een opgeladen reserve-batterij in de tas erg prettig is. Maar de levensduur van het toestel is ook afhankelijk van updates voor het Android-besturingssysteem en hier laat LG (net als andere fabrikanten) vaak wat steekjes vallen. Updates verschijnen vooral erg traag en op het moment van schrijven is Android 6.0 ook nog niet beschikbaar. Het is wel wat suf dat een toptoestel als deze nog geen Androidversie draait dat al een half jaar beschikbaar is.

Ook op dit toestel vinden we een laser-autofocus terug, die de camera gebruikt om vlot en nauwkeurig scherp te kunnen stellen, wat in het zwarte ovaaltje aan de achterkant van het toestel zit. Een zwart stipje in de bovenrand van het toestel is voor de infrarood-blaster, die ervoor zorgt dat je je V10 ook als afstandsbediening gebruikt. Nieuw is wel dat in de home-knop aan de achterkant van het toestel nu een vingerafdrukscanner zit. Deze werkt alleen niet altijd even nauwkeurig en vlot als ik van andere vingerafdrukscanners van bijvoorbeeld de Xperia Z5 of Nexus 6P gewend ben geraakt.

Breedbeeldselfie

Aan de voorkant zijn er dus twee camera's geplaatst om een zo breed mogelijk veld te fotograferen. Dit is handig als je een selfie schiet met een groep mensen. Maar wel een beetje een gimmick. Dat geldt ook voor de beauty-slider die verschijnt wanneer je de selfie-camera start: deze maakt je gezicht wel heel erg plastic. Aan de voorkant tref je trouwens ook een klein zwart ovaaltje voor de autofocus. Het is best prettig dat dit voor de front-camera ook beschikbaar is.

 

© PXimport

De ideale smartphone voor fotografen.

De camera aan de achterkant van het toestel is indrukwekkender. LG heeft sowieso een goede reputatie opgebouwd als het op smartphonecamera's aankomt en ook bij de 16 megapixelcamera van de V10 zit dit wel snor. De camera in het toestel is gelijk aan die van de LG G4, die we vorig jaar nog uitriepen tot beste smartphonecamera. Deze camera heeft een behoorlijk lage diafragma van f/1.8, wat inhoudt dat hij goed overweg kan met omgevingen waar weinig licht beschikbaar is. Maar soms heeft de camera wel wat langere tijd nodig voor het maken van de foto, waardoor een foto al gauw bewogen raakt. Gevorderde fotografen kunnen zich helemaal uitleven in de manuele modus, waar alles ingesteld kan worden: van witbalans tot .raw-fotografie. Het tweede scherm komt in de camera-app goed tot zijn recht, door handige snelkoppelingen te tonen, zonder af te leiden van de foto die je eigenlijk wilt maken.

Dubbelglas

Het opvallendst is natuurlijk het kleine tweede schermpje. Dit schermpje blijft aan staan wanneer het toestel inactief is en toont dan weerinformatie, datum en tijd en hoe vol de accu nog zit. Je kunt het schermbalkje configureren om ook bijvoorbeeld muziekknoppen toe te voegen of app-snelkoppelingen. Wanneer het toestel aan staat worden ook meldingen op het balkje weergegeven. Vooral de mogelijkheid om altijd de tijd te kunnen zien is prettig, maar helaas is het wel een beetje een gimmick. Een gimmick die wel invloed heeft op de accuduur, want het scherm blijft een stroomvreter. Ook als deze heel klein is. Wanneer het toestel standby staat wordt de informatie met afgezwakte lichtsterkte en kleurloos getoond, om de accu zoveel mogelijk te ontzien. Maar de algemene accuduur lijkt er toch onder te lijden, want deze is niet om over naar huis te schrijven. Een opgeladen accu gaat ongeveer een dag mee.

 

© PXimport

Het tweede schermpje zit direct boven het hoofdscherm en naast de frontcamera's.

Tot zover alles wat de V10 bijzonder maakt. Qua specs valt de smartphone namelijk wat tegen. De SnapDragon 808-processor is niet de snelste, terwijl je dat wel zou verwachten van een smartphone in een hoge prijsklasse. Het 5,7 inch scherm (14,5 cm) is wel prima. Kleuren spatten van het scherm, ondanks dat ze iets verzadigd zijn en met een resolutie van 2560 bij 1440 zit het qua scherpte ook goed. Het grote scherm heeft dunne randen, maar dat verhelpt niet dat het formaat van de V10 wel fors is: vergelijkbaar met de iPhone 6s Plus en Galaxy S6 edge+.

Android

Helaas vinden we dus nog niet de nieuwste Androidversie op het toestel, maar Android 5.1, met hier overheen een redelijk zware Android-schil van LG. De achtergrond met het zwarte patroon in Android versterkt de zakelijke uitstraling van het toestel. Jammer is echter dat de rest van Android die juist niet uitstraalt. De icoontjes van LG-apps staan bol van de pastelkleuren en veel menu's zijn rommelig en onoverzichtelijk. Qua bloatware heeft LG zich gelukkig ingehouden, wat een groot voordeel is.

Conclusie

De V10 kent weinig zwaktes en laat zien dat een toestel dat niet van plastic en glas is, toch een stijlvol uiterlijk kan hebben. Het tweede scherm is alleen een interessant concept, dat helaas weinig toevoegt. De selfiecamera, verwisselbare accu en audiokwaliteit zijn voordelen die je kunnen aanspreken, maar maken de hoge prijs niet helemaal waar.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Ontwerp

Camera’s

Audiokwaliteit

Verwisselbare accu

Minpunten

Prijs

Tweede scherm voegt weinig toe

Geen recente Androidversie

Conclusie

LG V10 ------ **Prijs:** € 649,- **Kleuren:** Zwart **OS:** Android 5.1 **Scherm:** 5,7 inch LCD (2560x1440) **Processor:** 1,8 GHz, 6 cores (Snapdragon 808) **RAM:** 4 GB **Opslag:** 32GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij:** 3000 mAh **Camera:** 16 MP (achter), 5 MP dubbele camera (voor) **Connectiviteit:** 4G (LTE), Bluetooth 4.1, wifi, nfc, gps, infrarood **Formaat:** 16 x 8 x 0,9 cm **Gewicht:** 192 gram **Website:** [www.lg.com/nl](http://www.lg.com/nl)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten