Microsoft Security Essentials

| 15 december 2009, 11:20

Review

Beveiliging kreeg aanvankelijk weinig aandacht bij Microsoft. Maar dat is veranderd. Software wordt beter gecontroleerd voor deze de fabriek verlaat, Microsoft Update corrigeert reeds geïnstalleerde software wereldwijd, en ook levert het bedrijf inmiddels eigen beveiligingssoftware. Voor privégebruikers zijn de Security Essentials zelfs gratis.

Microsoft Security Essentials is eigenlijk een verkeerde naam. Het product levert namelijk maar één functie: antivirus. Dit in tegenstelling tot voorganger Windows Live OneCare, dat daarnaast ook zorgde voor back-ups en online opslag. Maar Live OneCare faalde jammerlijk en wist nooit een positie tussen de andere beveiligingssuites te verwerven. De opvolger bestaat nu uit die ene functie waar Live OneCare zo om werd verguisd: het bestrijden van virussen. Toch is Security Essentials volgens Microsoft niet de 'volgende OneCare': het is nieuw opgebouwd en geschikt om een computer ook echt vrij van virussen te houden.

Microsoft Security Essentials biedt gratis beveiliging.

Installatie

Microsoft Security Essentials is gratis te downloaden. De installatiemodule is amper 10 MB groot en installeert altijd de laatste updates. Op een XP-pc met 500 MB geheugen (het dubbele van het officiële minimum) ging download en updaten erg traag, maar zodra het systeem wat meer 'power' heeft, werkt het vlotjes. De installatie mag op iedere pc worden uitgevoerd zolang die maar niet commercieel wordt gebruikt. Omdat Microsoft gebruik van legale software aantrekkelijker wil maken, is installeren van Security Essentials alleen mogelijk op een legale versie van Windows. De installatiesleutel van Windows mag niet voorkomen op een lijst van via het internet verspreide installatiesleutels of op meerdere computers worden gebruikt. Het installatieprogramma van Security Essentials voert deze controle helemaal zelfstandig uit.

Security Essentials kan alleen geïnstalleerd worden op een legale Windows.

Om de installatie af te ronden, wordt een snelle controle van de pc op ongewenste software uitgevoerd. Deze controle scant alleen de bekendste mappen en locaties van het systeem op virussen. Via de configuratieopties kan ook voor een uitgebreide scan worden gekozen die echt alle bestanden en processen controleert, maar die daardoor ook veel langer duurt.

Bij een snelle scan controleert Security Essentials alleen de bekendste plekken op virussen.

Rust

Het meest opvallend aan Microsoft Security Essentials is de rust die het product uitstraalt. Waar andere (en zeker gratis) beveiligingssoftware u graag oeverloos attendeert op zijn aanwezigheid, doet de Security Essentials dat niet. Er is een pictogram in het systeemvak dat de gebruiker informeert over de status van de software en eventuele bedreigingen, maar meer ook niet. Ook het programma zelf is een en al rust, met slechts vier tabbladen. Hiervan informeren er drie over het programma of kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld een scan te starten. Het vierde tabblad bevat instellingen, zoals wanneer een automatisch scan uitgevoerd moet worden en wat de standaardreactie van het programma moet zijn op een bepaald type bedreiging. Opmerkelijk is dat bij deze laatste de zwaarst mogelijke actie het verwijderen van het geïnfecteerde bestand is. Veel programma's die malware bestrijden zijn voorzichtiger en gaan niet verder dan het in quarantaine plaatsen van de verdachte code. Dit is bij Microsoft ook mogelijk, maar niet standaard. Of toch? Standaard is voor iedere actie namelijk de 'aanbevolen actie' geconfigureerd, maar welke dat is blijft onduidelijk.

De aanbevolen actie is de standaardkeuze. Maar wat is die actie?

Updates

Microsoft Security Essentials scant archiefbestanden (zoals .zip en .cab), downloads en biedt realtime bescherming tegen virussen die dreigen te worden geïnstalleerd of uitgevoerd. Om de virussen op te sporen gebruikt het signaturen, een soort digitale vingerafdruk die het mogelijk maakt software te herkennen. Het product is daarom afhankelijk van regelmatige updates van deze definities om de kwaliteit van de herkenning op niveau te houden. Waar andere leveranciers inmiddels zelfs ieder uur en een enkele nog vaker, dergelijke updates beschikbaar stelt, doet Microsoft dat maar één keer per dag. Een erg agressieve virusuitbraak wordt mogelijk toch door Microsofts antivirus gemist doordat de update pas de volgende dag binnenkomt. Vervelender is dat het programma zelf maar op één bepaald moment van de dag kijkt of er een update is. Staat de pc op dat moment uit, dan wordt de update niet bij de eerstvolgende gelegenheid alsnog binnengehaald, maar pas op het volgende updatemoment. Zo kan het soms wel dagen achterlopen met updates. Hoe groot het werkelijke risico is dat de pc loopt, is moeilijk te zeggen. De dagelijkse update van Microsoft lijkt echter wel de ondergrens van wat toelaatbaar is bij de huidige bedreigingen en het steeds sterker toenemende gebruik van online diensten.

Het aantal updates en de methode van updaten zijn de zwakke plek in Microsoft Security Essentials.

Veilig?

Terwijl we de kwaliteit van de scanner en de virusdefinities van Security Essentials niet zelf hebben getest, hebben anderen dat wel. Ondermeer het gerenommeerde Duitse AV-test.org heeft de Security Essentials getest en als Goed tot Zeer goed beoordeeld. Als nadeel van het pakket noemt AV-test.org dat Security Essentials geen noemenswaardige dynamische virusdetectie heeft. Dynamische detectie is een techniek die gebruikt wordt om nog onbekende virussen toch als virussen te herkennen en bestrijden. Nu hebben de meeste antivirusprogramma's dergelijke technieken ook niet, maar in combinatie met de lange verversingstijd van de updates maakt het Security Essentials op dit punt minder sterk dan de beste van de concurrenten. Security Essentials heeft wel een ander trucje: wie het pakket installeert met de standaardopties deelt daarna informatie over de gevonden bedreigingen met het Microsoft SpyNet. SpyNet is dezelfde techniek die in Windows Defender aanwezig is en die verdachte bestanden kan uploaden voor analyse naar Microsoft.

Conclusie

Microsoft Security Essentials is gratis antivirus voor computers met Windows. Het is de aanvulling op de standaardbeveiliging van Windows, naast Windows Firewall en antispyware van Windows Defender. Het mooiste aan de Microsoft-oplossing is de rust die het brengt. Een eenvoudige installatie, een overzichtelijke interface en geen enkele poging u tot het kopen van een uitgebreidere versie van het programma te verleiden (simpelweg omdat die uitgebreidere versie er niet is). Helaas gaat het met de rust ook zover dat het zelf nog wel eens een update wil overslaan en is het tempo waarin de signatures worden vernieuwd ook al niet hoog te noemen. Dat mag best wat minder rustig. Desondanks plaatst Microsoft zich met de Security Essentials in de top van de gratis beveiligingssoftware.

Microsoft Security Essentials

Prijs Gratis
Taal Nederlands
OS Windows XP SP2/Vista/7 (32/64 bit)
Systeemeisen XP: 500 MHz, 256 MB RAM; Vista/7: 1 GHz, 1 GB RAM; verder: 140 MB harde-schijfruimte
Maker Microsoft
Oordeel 8/10

Pluspunten
Gratis
Overzichtelijk
Zaait geen paniek
Minpunten
Een update per dag
Slaat makkelijk een update over

De reacties worden ingeladen, een moment geduld...