Moto G (2014) - Ook dit jaar weer een betaalbaar meesterwerkje

© PXimport

Moto G (2014) - Ook dit jaar weer een betaalbaar meesterwerkje

Geplaatst: 19 november 2014 - 13:43

Aangepast: 24 november 2022 - 11:08

Redactie ID.nl

Laten we eerlijk zijn: Het leven is makkelijker met een smartphone. Maar als je geen 600 euro aan de nieuwste en meest spraakmakende supertelefoon wilt uitgeven, is hier de Moto G. Het is in bijna alle opzichten beter dan het model van vorig jaar.

De Moto G is niet alleen maar een verbetering van zijn voorganger; het apparaat is ontworpen om de meest elementaire smartphone-functies in een aantrekkelijk pakket aan te bieden, en dat tegen een zeer prettige prijs. Voor minder dan 200 euro heb je een energiezuinige smartphone, een geweldige belkwaliteit en de beste functies van Android. Als je gewoon een basis smartphone wilt hebben is dit absoluut een van de beste keuzes.

Hetzelfde ontwerp, maar groter

De nieuwe Moto G is groter dan zijn voorganger, maar niet te overweldigend. Het grotere formaat is een duidelijke reactie op alle grotere telefoons die op de markt komen, maar het is qua breedte en gewicht vergelijkbaar met de eerste generatie Moto X.

 

© PXimport

Het 5 inch, 720p IPS LCD-scherm van de Moto G heeft het juiste formaat voor browsen en het gebruik van Google Maps. Het iets grotere scherm maakt het ook gemakkelijker om met twee duimen te typen in vergelijking met de Moto G van vorig jaar. Ik was echter niet onder de indruk van de beeldkwaliteit. Maar de Moto G heeft gelukkig geen problemen met de weergave van kleuren, en staat op dat punt op gelijke voet met haar vlaggenschip tegenhanger.

 

© PXimport

Er zitten een microSD-sleuf en een 2070mAh batterij onder de cover aan de achterkant verscholen. Motorola heeft ook een waterbestendige coating aan de behuizing toegevoegd om deze tegen ongelukjes te beschermen, maar je moet de telefoon niet als een uiterst robuust apparaat beschouwen.

Mijn favoriete functie op de nieuwe Moto G zijn de naar voren gerichte speakers; ze zijn in staat om luid een podcast of album te streamen zonder dat je een bluetooth-speaker nodig hebt. Dus terwijl de Moto G misschien niet het beste scherm heeft kun je in ieder geval naar Katy Perry's PRISM luisteren, in stereo.

Middelmatige hardware

Motorola heeft niet gekozen voor een nieuwere processor voor deze Moto G en blijft in plaats daarvan dezelfde 1.2 GHz Qualcomm Snapdragon 400-processor gebruiken. Je krijgt hiermee voor grafisch intensieve games geen geweldige frame rates, en als je veel apps op de achtergrond hebt draaien kan dat ervoor zorgen dat de interface zo nu en dan een beetje hapert. Maar het is desondanks een goed presterende telefoon. En aangezien er geen schil over Android ligt is de interface mooi vloeiend, en de Moto G gaat een hele dag mee.

 

© PXimport

Cameraprestaties zijn 'ok'

De nieuwe naar achteren gerichte camera is zeker een verbetering ten opzichte van zijn voorganger, maar het is nog altijd een middenklasse camera. De Moto G heeft een 8 megapixel-camera met een f/2.0 diafragma, een LED flitser en 4x digitale zoom. Hij kan slow motion video's opnemen, burst shots, HDR en panorama. Je kunt je foto's direct op een SD-kaart opslaan, wat je waarschijnlijk ook wel wilt aangezien de telefoon slechts 8 GB aan opslagruimte heeft.

De fotokwaliteit is ongeveer gelijk aan die van de Moto X, maar zeker beter dan die van de oude Moto G. Het eindresultaat zier er goed uit als je voldoende licht hebt. De kleuren zijn overdag prima, maar als er wat wolken zijn vervagen ze een beetje. De 2 megapixel-camera aan de voorkant is geweldig voor selfies en videochat. Video is indrukwekkend soepel als je opneemt terwijl je stilstaat, maar als je rondloopt of beweegt is het erg beverig. De slow motion camera is een leuke toevoeging, maar je kunt niet precies instellen hoe traag je wilt opnemen.

 

© PXimport

Motorola apps

Standaard Android is zo prachtig simpel, maar schreeuwt tegelijkertijd om aanpassingen. De Moto G heeft niet de altijd-aan luistertrucs van de Moto X, maar hij heeft wel een aantal Motorola apps zoals Alert, wat je beschermt door je verbonden te houden met familie en vrienden via een virtueel buddysysteem, en Assist, wat de telefoon automatisch dempt wanneer je slaapt of in een vergadering bent.

 

© PXimport

Conclusie

De Moto G is extra bewijs dat je geen toeters en bellen en krachtige componenten nodig hebt om een geweldige smartphone te maken. Je kunt een perfect functionerend apparaat krijgen voor minder dan 200 euro, zodat je het handig als reserve apparaat kunt gebruiken naast je dagelijkse telefoon. Er groot nadeel is echter wel dat hij momenteel geen 4G ondersteuning heeft. Daarnaast is de processor helaas ook wat verouderd. Toch is dit een van die goedkope telefoons die ik graag dagelijks zou gebruiken, zelfs zonder een geweldig scherm. Als je gewoon een smartphone nodig hebt die doet wat hij hoort te doen, dan is de Moto G wat voor jou.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Geweldige speakers

Juiste formaat

Prettige interface

Prijs

Minpunten

Geen 4G

Conclusie

Motorola Moto G (2014) ---------------------- **Prijs:** € 179,95 **Besturingssysteem:** Android 4.4 **Beeldscherm:** 5 inch (1280 x 720) **Camera achterkant:** 8 megapixel **Camera voorkant:** 2 megapixel **Processor:** 1,2 GHz quadcore **Werkgeheugen:** 1 GB **Opslaggeheugen:** 8 GB **Geheugenuitbreiding:** MicroSD **Afmetingen:** 141,5 x 70,7 x 11 mm **Gewicht:** 149 gram **Accu:** 2070 mAh **Connectiviteit:** Bluetooth 4.0, 3G, wifi, gps...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000