Nep-antivirus-app in de Play Store: Google geeft geld terug

© PXimport

Nep-antivirus-app in de Play Store: Google geeft geld terug

Geplaatst: 22 april 2014 - 09:30

Aangepast: 16 november 2022 - 09:56

Redactie ID.nl

Heb je de app Virus Shield in de Google Play Store gekocht? Dan krijg je je geld terug van Google. Virus Shield blijkt een zinloze app te zijn die niet doet wat hij beloofd, ondanks lovende recensies.

De app presenteerde zich als antivirus- en antimalwarebeschermer en had met 4,7 uit 5 een uitstekende beoordeling. Dat sloeg aan, het aantal downloads bereikte als snel de 30.000 waardoor de app bovenaan de downloadlijsten stond.

Maar vervolgens werd duidelijk dat de app met een aanschafprijs van 3,99 euro, helemaal niets deed. Alleen het icoontje op het bureaublad veranderde na het inschakelen van de app, maar bescherming tegen malware was er totaal niet, zo ontdekte techblog AndroidPolice op basis van de broncode.

Een vergissing?

Volgens de makers van de app gaat het om een vergissing. Tegenover The Guardian spreekt Jesse Carter van Deviant Solutions van "een domme fout". Volgens hem heeft één van de ontwikkelaars van het bedrijf de verkeerde versie doorgestuurd naar Google. Toen hij de fout wilde herstellen van zijn account al geblokkeerd door Google.

Daar wordt aan getwijfeld. De app heeft namelijk van 28 maart tot en met 6 april in de Android-winkel gestaan, zo blijkt uit gegevens van Appbrain. Al die tijd is er geen virus of malware gedetecteerd door 'Virus Shield'. Ook heeft de ontwikkelaar volgens AndroidPolice een "twijfelachtige geschiedenis" bij andere webdiensten.

Niets verdiend

Toch heeft Carter niets verdiend aan de nep-app. Nog voordat Google geld uitkeert aan app-ontwikkelaars - elke 15e van de maand - was zijn account geblokkeerd. Google, dat dus als enige wel verdiend heeft aan Virus Shield, heeft nu besloten om dat geld terug te geven. Los van de aanschafprijs krijgen de gedupeerde Android-gebruikers ook een waardebon van de Google Play Store ter waarde van 5 euro.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000