OnePlus One - Een zeer betaalbaar vlaggenschip

© PXimport

OnePlus One - Een zeer betaalbaar vlaggenschip

Geplaatst: 17 november 2014 - 14:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:54

Redactie ID.nl

Al sinds de eerste geruchten over de OnePlus One ben ik sceptisch. Dit nieuwe merk is niet bepaald bekend, en het lijkt op een telefoon die vooral bedoeld is voor liefhebbers van Android. OnePlus belooft dat het een ware "vlaggenschip killer" is, maar kan het toestel deze belofte wel waarmaken?

Het idee achter de PlusOne is enigszins utopisch. Het is een telefoon zonder beperkingen van telefoonmaatschappijen, en hij bevat de nieuwste hardware; hij biedt heel veel aanpassingsmogelijkheden en is bovendien uiterst betaalbaar, beginnend bij 269 euro voor het 16GB model, terwijl de meeste telefoons met vergelijkbare hardware het dubbele kosten!

Is deze smartphone echt zo geweldig als wordt beweerd, en zal hij de klant weg kunnen lokken bij bedrijven zoals Samsung, HTC en LG ten gunste van een nieuw, onbekend merk?

 

© PXimport

Een smartphone met flair

Van een afstand lijkt de OnePlus One op vrijwel elke andere Android telefoon: plat en dun met afgeronde hoeken, en aan de zijkanten een aan/uitknop en een volumeknop. Hij heeft een fluweelachtige achterkant - wat een leuke afwisseling is na alle dunne plastic (en mannelijk ogende aluminium) behuizingen die we dit jaar hebben gezien. Maar ik durf niet te garanderen dat de zachte afwerking netjes blijft in je tas (hoewel hij het in de mijne prima volhield).

 

© PXimport

Ik vind het ontwerp van de telefoon leuk, maar hij is veel te groot. Het was een uitdaging om het apparaat te gebruiken, vooral wanneer ik probeerde de telefoon vast te houden om iets te lezen en daarna mijn vingers naar beneden probeerde te manoeuvreren om iets te gaan typen. Ik was constant bang om hem te laten vallen, vooral onderweg, en uiteindelijk hield ik het maar stevig met twee handen vast als het apparaat niet in mijn tas zat.

Het 5,5 inch 1080p IPS LCD-scherm van de One heeft een pixeldichtheid van 401 pixels per inch (ppi). Dat is lager dan zowel de Samsung Galaxy S5 als de HTC One, die respectievelijk 432 en 441 ppi bieden (omdat hun 1080p schermen wat kleiner zijn). Maar dit verschil in pixeldichtheid is niet iets dat doorgaans met het blote oog op te merken is, en de OnePlus One is nog altijd prima uitgerust om onderweg video's te bekijken.

Aangezien het apparaat een LCD-scherm heeft zal er een duidelijk verschil in kleurbereik zijn wanneer je het naast een apparaat zoals de Galaxy S5 houdt, maar dat komt doordat Samsung meer verzadigde Super AMOLED displays gebruikt. Als je dat liever hebt, biedt de One een handige functie waarmee je het scherm naar wens kunt aanpassen.

 

© PXimport

De grootste ergernis van het ontwerp van de One is de enorme rand rondom het scherm, waardoor de behuizing groter is dan nodig. En hierdoor is het dus iets groter dan de meeste andere vlaggenschip telefoons op de markt. Ja, hij heeft een 5,5 inch-scherm, maar de LG G3 heeft dat ook, en die is minder groot.

 

© PXimport

Snel en duurzaam

De PlusOne heeft een 2,4 GHz quadcore Qualcomm Snapdragon 801-processor en 3GB aan RAM, dus je kunt er zeker van zijn dat hij een tijdje mee zal gaan. Ik heb er een tijdje Disco Zoo op gespeeld terwijl ik een app aan het downloaden was en tegelijkertijd naar radio aan het luisteren was, en de interface bleef lekker snel en soepel. Ik heb geen enkel probleem gehad met haperende applicaties die crashten, en dat is wat ik graag zie in een vlaggenschip apparaat.

De batterijduur van de One zou echter beter kunnen. De 3100 mAh batterij kon ongeveer 10 uur en 12 minuten video afspelen in de vliegtuig-stand. Dat is helemaal niet slecht, maar ik verwachtte betere prestaties van een batterij die groter is dan die van de Galaxy S5 - die heeft een 2800 mAh batterij die wel 10 uur en 45 minuten meegaat. Laten we dat een bijverschijnsel van een groter scherm noemen. Er zijn verschillende energiebesparende opties die je in de instellingen kunt inschakelen om wat meer uit je batterij te halen.

De One heeft ook een capabele set speakers. Ze zitten alleen op de onderkant van de telefoon, maar ze zijn vergelijkbaar met de duale speakers van de HTC One (M8), wat nog steeds mijn favoriete telefoonspeaker is. Het volume op de OnePlus One kan vrij hoog, wat handig is als je naar het nieuws wilt luisteren terwijl je je klaar maakt om naar je werk te gaan. Wat de hoofdtelefoonuitgang betreft kun je de gebundelde AudioFX app gebruiken om de equaliser van de telefoon naar wens aan te passen.

Functies van de camera

Vóór zijn komst was er een heleboel rumoer rondom de cameramogelijkheden van de OnePlus One. De 13 megapixel-camera bevat een Sony Exmor IMX 214 sensor en f/2.0 diafragma voor opnamen bij weinig licht, terwijl de 5 megapixel-camera aan de voorkant perfect is voor selfies.

 

© PXimport

Ik heb genoten van de foto's die ik in de buitenlucht gemaakt heb met de One; ze waren scherp en helder, met nauwkeurige belichting en kleur. De Auto modus paste zich aan de meeste situaties goed aan, of ik nu op kantoor was of door de stad liep, ik heb nooit enige sluitervertraging meegemaakt.

De prestaties van de One bij weinig licht waren niet zo geweldig als beloofd. Vergeleken met de Galaxy S5 en HTC One waren de prestaties bij weinig licht... nou ja, verduisterd. Gebruik in dergelijke situaties dus de flitser.

 

© PXimport

Het gaat om keuzemogelijkheden

De OnePlus One draait op een door Cyanogen aangepaste versie van Android, ook wel CyanogenMod build 11S genoemd. De aangepaste firmware is bovenop Android 4.4.2 gebouwd, en terwijl veel van de interface elementen eruit zien en aanvoelen als Google's Android, is het in wezen een eigen besturingssysteem.

 

© PXimport

Cyanogen heeft er altijd een punt van gemaakt dat het de keuzevrijheid terug wil geven aan de gebruiker, en daarom heeft de OnePlus One zoveel aanpasbare functies. Je kunt de interface tweaken, aan de instellingen prutsen, bepalen hoe de statusbalk en Quick Settings eruitzien en zelfs of je hardware of software navigatieknoppen wilt.

Naar hartenlust personaliseren

De beste functie van de OnePlus One is de mogelijkheid om de interface van de telefoon naar jouw smaak aan te passen. Als het lettertype of de iconen je niet bevallen kun je deze aanpassen; als je liever minder iconen bovenaan in de statusbalk wilt hebben kun je ze tot alleen de meest essentiële beperken; en als je graag een skin wilt gebruiken voor CyanogenMod om het op Samsungs Touchwiz te laten lijken kan dat ook.

Om thema's te veranderen hoef je niet moeilijk te doen of een applicatie met uitgebreide functionaliteit te zoeken. Bovendien hoef je niet ver te zoeken in de Settings. Ik raad echter wel aan om in de Google Play Store te zoeken naar thema's die compatibel zijn met Cyanogen, omdat ik niet onder de indruk was van de standaardthema's in Cyanogen's Themes Showcase (maar ik ben nogal kieskeurig).

Als je thema's downloadt die je bevallen, kun je ze ook combineren. Het is belachelijk eenvoudig en zelfs de grootste technofoob zal dit leuk vinden om te doen, vooral omdat je helemaal niets hoeft te hacken. Het zou fijn zijn als Google's Android dergelijke aanpassingen ook zo gebruiksvriendelijk zou maken.

 

© PXimport

Voor mensen die iets anders willen

Net als met Google's Nexus-apparaten koop je een ontgrendeld apparaat. En aangezien Cyanogen en OnePlus de stempel van goedkeuring van Google hebben gekregen (en het aanbod van standaard Google apps), zul je nog altijd toegang hebben tot alles in de Google Play Store - iets dat veel andere Android apparaten niet hebben.

Conclusie

Ik denk echter nog steeds niet dat de One in staat is om de Android wereld op te schudden, maar niet omdat het geen geweldige telefoon is. Als je op zoek bent naar een krachtige telefoon zonder restricties van aanbieders, en met een prachtig scherm, veel aanpassingsmogelijkheden en software die ondersteund wordt door een zeer toegewijd team van ontwikkelaars, is het zeker het overwegen waard ten opzichte van enig ander ontgrendeld Android-apparaat. Het is simpelweg een geweldig toestel. Maar vanwege de vreemde marketingtactieken van OnePlus en de rommelige introductie, vraag ik me af hoe succesvol het op de lange termijn zal zijn. Laat dat je er echter niet van weerhouden om deze telefoon uit te proberen.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Beeldscherm

Prijs

Prestaties

Personaliseren

Luidsprekers

Minpunten

Batterijduur

Conclusie

OnePlus One ----------- **Prijs:** v.a. € 269,- **Besturingssysteem:** Cyanogen 11S (Android 4.4) **Beeldscherm:** 5,5 inch (1920 x 1080) **Camera achterkant:** 13 megapixel **Camera voorkant:** 5 megapixel **Processor:** 2,5 GHz quadcore **Werkgeheugen:** 3 GB RAM **Opslag:** 16 of 64 GB **Batterij:** 3100 mAh **Connectiviteit:** Bluetooth 4.0, wifi, NFC, 4G, micro-usb **Afmetingen:** 152.9 x 75.9 x 8.9 mm **Gewicht:** 162 gram...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000