Printen met je iPhone of iPad zonder AirPrinter

© PXimport

Printen met je iPhone of iPad zonder AirPrinter

Geplaatst: 27 januari 2014 - 11:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:58

Martin Gijzemijter

De mogelijkheid om te kunnen printen vanaf je iPhone en iPad is natuurlijk heel fijn. Maar tenzij je onlangs een nieuwe HP printer hebt gekocht met AirPrint-technologie, heb je er nog niet van kunnen profiteren. Als je een Mac hebt kun je dat euvel gelukkig eenvoudig omzeilen.

handyPrint installeren

Met behulp van een klein programma, handyPrint genaamd, kun je je iPhone en / of iPad foppen, door het toestel te laten denken dat je printer een AirPrinter is. Het programma, dat je hier kunt downloaden, is donateware. Oftewel, je mag het 14 dagen gratis gebruiken, waarna je zelf mag bepalen hoeveel je doneert. Áls je in ieder geval maar íets doneert.

Zodra je het programma hebt gedownload en gestart, krijg je het beroemde scherm waarin je het pictogram naar een map moet slepen. Zodra je dit hebt gedaan, zoek je in Spotlight op Handyprint om het programma te starten. HandyPrint is overigens niet beschikbaar voor Windows. Voor Windows is ook wel een trucje voorhanden, maar eentje die zo ingewikkeld en uitgebreid is dat we hem hier liever niet bespreken.

 

© PXimport

Download handyPrint en installeer het programma voor AirPrint-functionaliteit.

handyPrint configureren

Het configureren van handyPrint is nu heel eenvoudig. Zodra je de app hebt gestart, zie je een scherm met drie tabbladen. In het tabblad Printers zie je dat je printer waarschijnlijk al is opgespoord in het netwerk. Als dat zo is, dan hoef je verder niets te doen. Staat je printer er niet tussen, dan kun je onderin klikken op Add virtual printer om de printer van je keuze alsnog toe te voegen.

Kom je er niet uit? Klik dan op Assistant, waarna de assistent je stap voor stap door het proces zal begeleiden. In het tabblad Options vind je nog wat extra opties waarmee je, bijvoorbeeld, kunt aangeven of het pictogram van handyPrint in de werkbalk bovenin moet worden getoond. Voor de werking van het programma hoef je echter hier niet te zijn. Het enige dat je namelijk nu nog hoeft te doen, is klikken op de schakelaar onder het pictogram handyPrint, zodat deze op On wordt gezet. De status verandert nu automatisch in Sharing, hetgeen betekent dat je iPhone / iPad vanaf nu (zolang je Mac aan is) kunnen printen.

 

© PXimport

Configureren is letterlijk een kwestie van op de knop drukken.

Printen vanaf je iPhone / iPad

Goed, je kunt dus nu printen, maar hoe werkt dat? Ga op je iPhone / iPad naar het object dat je wilt printen, bijvoorbeeld een website of een afbeelding (wij nemen in dit voorbeeld een afbeelding). Druk op het pictogram Delen (vierkantje met een pijl naarboven) en zoek naar de knop Afdrukken. Zodra je hierop hebt gedrukt, kom je in het menu Printeropties. Druk op Kies printer en kies de printer die je zojuist hebt gedeeld (het kan even duren voordat deze printer daadwerkelijk verschijnt de eerste keer. Druk nu op Druk af en de printopdracht zal worden uitgevoerd. Zo eenvoudig is het!

 

© PXimport

Printen vanaf je iPhone / iPad is nu een eitje.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten