© PXimport

Recensie: ASUS Nexus 7

Geplaatst: 21 november 2012 - 13:14

Aangepast: 16 november 2022 - 10:10

Joris Peterse

De Android-toestellen met de naam Nexus, zijn vlaggenschepen van Google. Deze apparaten worden in samenwerking met een hardwarefabrikant met een nieuwe versie van het besturingssysteem uitgebracht. De Nexus 7 is de eerste tablet met de naam Nexus, gemaakt door ASUS. De Nexus 7 valt vooral op door de gunstige prijs.

Het aanbod van goedkope tablets in speelgoedwinkels en warenhuizen is de afgelopen twee jaar sterk gestegen. Helaas zijn deze goedkope tablets (die overigens ook vaak onterecht als e-reader worden aangeprezen) vaak duurkoop. Ze draaien vaak een verouderde (smartphone-)versie van Android, zitten krakkemikkig in elkaar of draaien erg houterig dankzij matige hardware. Sommige apparaten hebben ook geen toegang tot de Play Store van Google, omdat de tablet niet aan de eisen voldoet die Google hiervoor stelt.

Er is kennelijk wel een grote groep mensen die minder geld wil neerleggen voor een tablet. Om deze groep te bedienen, hebben Google en ASUS de Nexus 7 ontwikkeld, die voor 250 euro in de schappen ligt. In de Verenigde Staten sloeg het concept in ieder geval al goed aan. Overigens kwam de tablet daar in twee versies (8 GB en 16 GB) en iets goedkoper op de markt (200 en 250 dollar). De Nexus 7 werd erg positief ontvangen, en dat is niet voor niets. Want vergeleken met andere Android-tablets in dezelfde prijsklasse, steekt de Nexus 7 met kop en schouders boven de concurrentie uit.

Simpel en solide

Wat opvalt wanneer je de Nexus 7 uit de doos haalt, is dat de bouwkwaliteit prima is. De tablet is behoorlijk minimalistisch vormgeven. Dit is mogelijk omdat de tablet ook vrij beperkt is qua functionaliteit. Zo is er geen camera aanwezig en vinden we ook geen ingang voor een simkaart.

Er zijn slechts twee knoppen (aan- en volumeknop), een ingebouwd frontcameraatje, een micro-usb-poort, een koptelefoonaansluiting en een luidsprekeropening op de achterkant. Het kleine formaat (7 inch) en de matte achterkant zorgen ervoor dat de tablet prettig in de hand ligt en niet wegglijdt na verloop van tijd. Het lichte gewicht draagt ook een steentje bij aan het prettige gebruik van de tablet.

© PXimport

De Nexus 7 heeft onlangs concurrentie gekregen in de vorm van Apples iPad mini.

Je moet dus wel genoegen nemen met het ontbreken van een camera. Wij vinden dit op een tablet geen groot gemist, videochatten is nog wel mogelijk met de frontcamera. Het ontbreken van een simkaartslot vinden we een groter probleem. Juist omdat deze tablet zo gemakkelijk mee te nemen is, is het jammer dat we op pad geen gebruik kunnen maken van 3G, maar dus alleen op internet kunnen via wifi. Het is nog onduidelijk of de aangekondigde 3G-versie beschikbaar zal komen in Nederland.

Quadcore spierballen

Op andere fronten is niet beknibbeld. Het scherm heeft een prima resolutie van 1280 bij 800, het oogt vooral helder en leest prima af. ASUS heeft er een krachtige quadcore-processor (NVIDIA Tegra 3) in geplaatst, een processor die je eerder zou verwachten in een Android-tablet of -smartphone uit de duurdere segmenten.

Het zorgt dat de tablet als een zonnetje draait en gemakkelijk meerdere dagen te gebruiken is op één batterijlading. De tablet is hierdoor erg geschikt voor lichte taken als browsen en artikelen lezen maar ook zwaardere taken als games zijn geen probleem, hoewel dat natuurlijk wel zijn weerslag heeft op de batterij.

Android 4.1

Ieder Nexus-apparaat, of het nou om een tablet of smartphone gaat, wordt tegelijk met een nieuwe versie van Android gepresenteerd. In het geval van de Nexus 7 gaat het om Android 4.1 (Jelly Bean). De Nexus 7 draait een schone versie van het besturingssysteem, zonder de vaak overbodige toevoegingen die fabrikanten in het besturingssysteem sleutelen, zoals HTC doet met HTC Sense of Samsung met TouchWiz.

Dit maakt de tablet vlotter, overzichtelijker en je wordt niet geconfronteerd met standaard aanwezige (overbodige) apps. De apps download je zelf uit de Play Store. Bovendien bent je met een Nexus-apparaat verzekerd van snelle updates wanneer Google een nieuwe versie van Android heeft ontwikkeld.

Versie 4.1 van Android kent vooral verbeteringen in de prestaties. Het besturingssysteem is vlotter en batterijzuiniger dan zijn 4.0-voorganger. Maar er zit ook daadwerkelijk vernieuwing in, zoals Google Now en een overzichtelijke notificatiebalk. Ook het toetsenbord is verfijnd en werkt vooral op de tablet zeer gemakkelijk. Het kleine tabletformaat stelt je zelfs in staat met je duimen te typen.

Google Now

Een nieuwe functie van Android 4.1 (Jelly Bean) is Google Now. Google Now geeft een soort persoonlijke, relevante zoekresultaten. Deze zijn niet gebaseerd op een zoekopdracht, maar op andere gegevens zoals je locatie, tijd en interesses. Zo kan Google Now de lokale weersvoorspelling geven, ov- en verkeersinformatie, agenda-informatie etc.

© PXimport

Google Now geeft je real-time informatie over afspraken, reistijden en verkeersinformatie.

Handig is dat informatie wordt gekoppeld, zoals de reistijd van je huidige locatie naar de locatie van de volgende agenda-afspraak. Google Now doet aardig wat privacy-alarmbellen rinkelen, dus wees voorzichtig met de functies die je aanzet en invoert. Maar omdat het de Google-zoekfunctionaliteit een hele nieuwe werking meegeeft is het wel het proberen waard. Je benadert Google Now door de Home-knop ingedrukt te houden en wanneer het Google-icoontje verschijnt omhoog te slepen.

Conclusie

Bent je op zoek naar een betaalbare tablet, dan is de Nexus 7 eigenlijk de beste keuze die je hebt. Het relatief kleine 7inch-scherm blijkt in praktijk in je voordeel te werken. De tablet is erg handzaam en doet met zijn resolutie en scherpte niet onder voor de grotere schermformaten. Google en ASUS laten zien dat het concept van een kleine tablet uitstekend werkt, mits het goed is uitgevoerd. Met de prijs en hardware zit dat in ieder geval wel goed.

Nexus 7

Prijs € 250,-

Besturingssysteem Android 4.1 (Jelly Bean)

Scherm 7 inch (1280 x 800)

Processor NVIDIA Tegra 3

Geheugen 1 GB RAM

Camera voorzijde: 1,2 megapixel

Afmetingen 198,5 x 120 x 10,45 mm (h x b x d)

Gewicht 340 gram

Communicatie 802.11a/b/g/n, bluetooth, gps, nfc

Aansluitingen Micro-usb, 3,5mm-audio

Batterij 4325 mAh

Oordeel 4,5/5

Pluspunten

Android 4.1

Prijs-kwaliteitverhouding

Soepele werking

Scherm

Minpunten

Geen camera

Geen 3G mogelijk

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten