© PXimport

Samsung Galaxy S III

Geplaatst: 6 juni 2012 - 08:55

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Joris Peterse

De voorloper van de Galaxy S III was (niet onterecht) het best verkopende toestel van 2011. Samsung wil dit succes evenaren met een smartphone die met name opvalt vanwege het grote 4,8 inch scherm. De grootste vernieuwing zit echter in het besturingssysteem.

De Galaxy S II was vooral vernieuwend op het gebied van hardware dankzij het grote scherm, de 1,2GHz-dualcore-processor en 1 GB aan geheugen. Het liet de concurrentie in één klap ver achter zich. De Galaxy S III maakt ten opzichte van zijn voorloper een flinke stap vooruit: het 4,8inch-scherm (1280 x 720) is enorm, de processor heeft maar liefst vier kernen op een snelheid van 1,4 GHz en de batterijcapaciteit is verhoogd tot 2100 mAh. Toch slaat het qua hardware geen gat met de concurrentie. De grootste Android-concurrent HTC One X, kan bijvoorbeeld prima meekomen.

© PXimport

De Galaxy S III is naast in het blauw, ook in het wit verkrijgbaar.

De grootste vernieuwing van de Galaxy S III zit in het besturingssysteem. TouchWiz (de schil die Samsung over Googles besturingssysteem Android legt) is flink bijgewerkt. Natuurlijk is dit niet alleen beperkt gebleven tot het besturingssysteem zelf, ook standaardonderdelen als Mail, Contacten, Klok en Instellingen hebben een Samsung-uiterlijk. Samsung wil zijn smartphones uit de doos al zo compleet mogelijk afleveren, en dat is gelukt. Fijn dat er hierbij ook geen bloatware meer aanwezig is, vrijwel alles is door Samsung zelf ontwikkeld, en de toevoegingen zijn talrijk: spraakaansturing met S Voice (Samsungs alternatief voor Siri), memo- en agenda-apps, gezichtsherkenning, pop-up play (waarmee u het formaat van een videovenster kunt verkleinen om tegelijkertijd andere dingen te doen op smartphone zoals WhatsApp'en) en veel mogelijkheden met bewegingsaansturing. Het meest enthousiast zijn we echter over de Smart Stay-functie, waarmee het scherm aan wordt gehouden zolang u ernaar kijkt. Dit wordt in de gaten gehouden door de camera aan de voorzijde. Helaas vond Samsung het nog wel nodig om de (afschuwelijke) computersynchronisatietool Kies! en Kies! Air in te bouwen, hoewel het gelukkig geen verplichte kost meer is.

© PXimport

De S Planner-widget van Samsung is erg prettig.

Dropbox

Als u veel data weg te werken hebt op uw smartphone, dan heeft de Galaxy S III genoeg mogelijkheden. Standaard heeft het toestel 16 GB aan boord. Dit kunt u echter uitbreiden met een microSD-geheugenkaart van maximaal 32 GB. Het mooiste is echter dat Dropbox geïntegreerd zit in het besturingssysteem, waarbij u twee jaar lang gratis in totaal 50 GB aan online opslagruimte krijgt.

S Voice

Samsung heeft flink over de schutting bij Apple gekeken en ook spraakaansturing ontwikkeld. Hiermee kunt u bijvoorbeeld het weer opvragen, de wekker instellen, zoekopdrachten uitvoeren, et cetera. S Voice roept u op door twee keer kort op de fysieke knop onder het scherm te drukken. Helaas laat S Voice een beetje te wensen over. Niet alleen omdat de dienst (net als Siri) nog niet beschikbaar is in het Nederlands, maar ook omdat het luistervermogen in praktijk niet kan tippen aan Siri en omdat S Voice veel minder intuïtief is. Handig is echter wel dat u ook met een spraakcommando uw telefoon kunt ontgrendelen. Een andere nieuwigheid die Samsung heeft ontwikkeld is S Beam, vergelijkbaar met de Beam-functie die al in Android zat. Dit maakt dankzij de NFC-chip gegevensoverdracht mogelijk met andere Galaxy S III-toestellen door ze tegen elkaar aan te houden. Waarom Samsung dit heeft ontwikkeld is ons echter een raadsel, aangezien Beam al een functie van Android is sinds versie 4.0. Bovendien werkt het alleen maar tussen Galaxy S III-toestellen onderling.

© PXimport

S Voice is leuk, maar verdient geen nobelprijs.

Camera

Op papier is er aan de camera van de Galaxy S III weinig veranderd ten opzichte van zijn voorganger. De camera telt 8 megapixel, maar maakt meer gebruik van de krachtige hardware die erachter zit. Zo zit er geen vertraging in het maken van de foto ("zero shutter lag") en kunt u met de Best Photo-modus uit een serie foto's de mooiste kiezen. Verder kunt u zelf veel instellen en hebt veel effecten en modi voorhanden. Als u een goede camera belangrijk vindt op een smartphone, dan is de Galaxy S III een prima keuze, maar niet de beste (zie kader 'Vergelijkende cameratest').

© PXimport

U kunt veel instellen aan de camera.

Vergelijkende cameratest

Onlangs hebben we in samenwerking met Zoom.nl een test uitgevoerd van verschillende smartphonecamera's. Helaas kwam de Galaxy S III net te laat uit om in de vergelijking te worden betrokken. Maar na de camera flink te hebben getest zijn we enthousiast over de resultaten en het gebruik. De combinatie van het grote scherm en snelle camera zijn uitstekend. Rivaal HTC One X wordt echter niet achter zich gelaten. De foto's hiervan zijn net even iets scherper.

In praktijk

Het is door de bouw en het formaat even wennen als u de smartphone in gebruik neemt. Hoewel het toestel wat plastic aanvoelt, vooral door de gladde achterkant, is hij wel degelijk van solide bouwkwaliteit. Het toestel is fors en houdt hierdoor niet voor iedereen altijd even prettig vast. Wij waren snel geneigd onze pink onder het toestel te plaatsen, wat na verloop van tijd oncomfortabel wordt. Het is dus aan te raden om voor de aanschaf het toestel even in de hand te nemen om te kijken of hij niet té groot voor u is.

Maar zodra u gewend bent aan het grote formaat heeft u wél een groot HD-scherm in uw hand, dat bovendien alles uitstekend weergeeft. Natuurlijk heeft zo'n scherm zijn weerslag op de batterij. Om dit op te vangen is de batterijcapaciteit hoog, namelijk zo'n 2100 mAh en is er hard gewerkt om het scherm toch nog zo zuinig mogelijk te krijgen. In praktijk levert het weinig verschil op met andere smartphones. De accu gaat ongeveer een dag mee.

© PXimport

Het grote scherm is niet de grootste energievreter.

Goede allrounder

Concluderend kunnen we stellen dat de Galaxy S III de beste smartphone van het moment is. De concurrentie wordt echter niet zo hard omver geblazen als een jaar eerder het geval was met de Galaxy S II. Sterker nog, de HTC One X kan aardig meekomen en heeft bovendien een gunstiger prijskaartje. Dankzij de bouwkwaliteit, soepele werking, slimme bewegingsaansturing, opslagcapaciteit en uitstekende hardware, claimt Samsung echter opnieuw de troon. Verbeterpuntjes zijn er ook, zo voegen S Voice en S Beam nog weinig toe, werkt niet alle nieuwe bewegingsaansturing samen met apps die we zelf installeerden en mag wat ons betreft Kies! uit zijn lijden worden verlost.

Ontwerp

Samsung stelt bij het ontwerp van de Galaxy S III geïnspireerd te zijn door de natuur en dat te hebben vertaald in de vorm en het gebruik van het toestel. Nu vinden wij er niet meer van terug dan een waterrimpel die ontstaat bij het aanraken van het ontgrendelscherm en wat standaardgeluidjes en -achtergronden.

© PXimport

De waterrimpels op het ontgrendelscherm zijn mooi gemaakt.

Samsung Galaxy S III I9300

Straatprijs € 635,-

Kleuren Blauw en wit

Processor 1,4GHz-quadcore

Geheugen 1 GB

Opslag 16 GB intern, 50 GB via Dropbox en slot voor microSD-kaart

Scherm 4,8 inch HD Super Amoled (1280 x 720)

Camera achterzijde 8 megapixel

Camera voorzijde 1,9 megapixel

OS Android 4.0

Accu 2100 mAh

Communicatie Bluetooth 4.0, NFC, 802.11a/b/g/n, gps

Formaat 136,6 x 70,6 x 8,6 mm

Gewicht 133 gram

Oordeel 4,5 van de 5

Pluspunten

Solide bouw

Uitstekende hardware

Handige bewegingsaansturing

Smart Stay

Veel opslagmogelijkheden

Minpunten

Prijs

S Voice en S Beam voegen weinig toe

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten