© PXimport

Samsung Series 5 Chromebook

Geplaatst: 27 september 2011 - 06:24

Aangepast: 16 november 2022 - 10:25

Jeroen Boer

Zo'n twee jaar geleden kondigde Google aan dat het bezig was met Chrome OS: een eigen besturingssysteem. Samsungs Series 5 Chromebook is het eerste commercieel verkrijgbare product dat ook daadwerkelijk op Chrome OS draait. We kunnen u alvast verklappen dat Chrome OS een heel ander besturingssysteem is dan u gewend bent, want er wordt volledig vertrouwd op Googles clouddiensten.

Aan de Samsung Series 5 is direct te zien dat dit een bijzondere notebook is, want behalve het logo van Samsung prijkt er ook een logo van Google Chrome op het deksel. Dit is dan ook de eerste commercieel verkrijgbare notebook die op Googles Chrome OS draait. De behuizing van de Samsung Series 5 is erg goed afgewerkt. De notebook is dun, licht en komt stevig over. Het 12,1inch-scherm heeft een resolutie van 1280 x 800. Opvallend aan het scherm is de hoge helderheid en het feit dat het een mat scherm is. De specificaties van de Samsung Series 5 doen denken aan die van een doorsnee netbook. Zo is gekozen voor een Intel Atom N570, een dualcore-processor op 1,66 GHz in combinatie met 2 GB geheugen. Geen heel krachtige machine dus. Opvallend is dat er een 16 GB SSD is ingebouwd voor de opslag. Dat de notebook niet op Windows draait, is ook te zien aan het toetsenbord. Er is geen Delete-toets aanwezig en waar we normaal een Caps Lock-toets zien, heeft de Chromebook een knop waarmee u direct een zoekvenster opent. Het is via de instellingen ook mogelijk om de toets als Caps Lock in te stellen. De bovenste rij knoppen bestaat niet uit de gebruikelijke functietoetsen, maar zijn browsertoetsen, zoals vorige pagina, herladen en volledig scherm. Ook de helderheid van het scherm en het geluidsniveau regelt u met deze knoppen.

© PXimport

De notebook heeft een Google Chrome-logo op de deksel staan.

Snel gebruiksklaar

Bij het openklappen van het deksel sprong de notebook gelijk aan. De ingebruikname stelt weinig voor en omvat een wizard waarin u uw netwerkinstellingen en Google-account opgeeft of aanmaakt. De notebook start, na de configuratie, in acht seconden op als hij compleet uitstaat en heeft slechts twee seconden nodig om weer te werken als hij in de sluimerstand staat. Naast inloggen met een Google-account, kunt u ook als gast inloggen en internetten. Als een gast uitlogt, worden alle sporen van de sessie gewist. Het is mogelijk om het gastaccount uit te schakelen. Browsen gaat prima op de Chromebook. Websites met Flash werken, maar net als op de Linux- versie van Chrome is ondersteuning voor Microsofts Silverlight niet aanwezig, een techniek die bij bijvoorbeeld de gemistdiensten van RTL gebruikt wordt. Bij YouTube kunt u filmpjes bekijken tot 720p, al gaat dat al niet helemaal vloeiend. 1080p is echt teveel gevraagd van de simpele Atom-processor. De makers hadden volgens ons beter voor een simpele processor van AMD kunnen kiezen met geïntegreerde GPU (APU) die veel betere videoprestaties biedt.

© PXimport

Het beginscherm van Chrome OS waarmee u uw apps start.

Chrome OS

Over Chrome OS kunnen we u niet erg veel vertellen: het besturingssysteem is niets meer dan Googles browser Chrome die draait op een lichte Linux-distributie. Alle taken voert u als webapps uit in de browser zelf. Voor de meeste apps hebt u een internetverbinding nodig, zonder verbinding kunt u dus geen brief tikken in Google Docs of uw agenda raadplegen in Google Calendar. Enkele webapps, voornamelijk spellen zoals Angry Birds, zijn wel offline te gebruiken. Offline gebruik is dus technisch mogelijk, het is te hopen dat Google inderdaad (zoals beloofd) snel zijn Google Apps-diensten voor offline gebruik geschikt maakt. Op het moment dat u dit leest, zou Google zijn diensten offlien beschikbaar moeten hebben. Chrome OS heeft een bestandsbrowser waarmee u bestanden op usb-sticks, geheugenkaartjes en de lokale opslag kunt bekijken. Het blijft echter bij bekijken, want acties als kopiëren of plakken zijn niet mogelijk. Wel kunt u bestanden verwijderen. De bestandsbrowser bevat een pdf-lezer, afbeeldingenviewer en mediaspeler voor filmpjes en muziek. Bij een afbeelding ziet u een optie om hem gelijk naar Picasa te uploaden, een optie die we al nodig hadden om schermafbeeldingen naar onze Windows-computer te kopiëren. Echt handig werkt de gelimiteerde bestandbrowser vooralsnog niet. Ook onhandig, is dat printen alleen via Cloud Print kan. Enkel moderne HP-printers hebben hier ondersteuning voor. In alle andere gevallen hebt u een printer met een normale pc nodig om te kunnen cloudprinten.

© PXimport

Het is mogelijk om de functie van de zoekknop naar Caps Lock te veranderen.

Verborgen mogelijkheden

Hoewel Chrome OS erg gelimiteerd lijkt, zijn er wel een paar dingen mogelijk om wat meer instellingen beschikbaar te krijgen. Door in het adresveld about:flags te tikken komt u op een pagina waar u opties kunt inschakelen die nog in ontwikkeling zijn. Verder is het mogelijk om een ander updatekanaal te kiezen voor Chrome OS via de menuknop (het sleuteltje) / Over Chrome OS / Meer Informatie. Chrome OS heeft drie verschillende kanalen: Stabiel, Bèta en Dev - Instabiel. Pas daar wel mee op. Nadat wij de Chromebook hadden ingesteld op Dev - Instabiel merkten we na de update niet echt veel verschil (alleen het spel Angry Birds werkte niet). Het bleek niet mogelijk om de Chromebook simpelweg weer te abonneren op het kanaal Stabiel, want het is niet mogelijk te 'updaten' naar een lager versienummer. We moesten daarom met een Windows-pc via www.google.com/chromeos/recovery een image downloaden en de notebook met behulp van een usb-stick herstellen. Om de Samsung Series 5 Chromebook vanaf de usb-stick te herstellen, moet u met een paperclip een schakelaartje omzetten dat u aan de rechterkant onder het klepje vindt. Hetzelfde schakelaartje kunt u gebruiken om de Chromebook in de developermodus te zetten, waarmee u een diepere toegang krijgt. Hoewel de verschillende kanalen en de developermodus voor de geïnteresseerde gebruiker interessant zijn, is het wel erg eenvoudig om het apparaat te abonneren op de kanalen Bèta of Dev - Instabiel, waardoor het voor de doorsnee gebruiker erg eenvoudig wordt om functionaliteiten stuk te maken.

© PXimport

U kunt de Chromebook, niet zonder risico, instellen op een ander kanaal, om eerder nieuwe mogelijkheden te krijgen.

Conclusie

Het werken in de cloud met de Samsung Series 5 Chromebook is een interessante ontwikkeling en laat zien wat de visie van Google is op 'computeren'. Vooralsnog is het echter allemaal veel te beperkt. Er is constant internetverbinding nodig, zelfs voor iets simpels als het tikken van een briefje. Google heeft beloofd dat er een update komt waarmee Google Apps offline bruikbaar wordt die uit moet zijn op het moment dat u dit leest. Dan nog is Chrome OS erg gelimiteerd, alles draait immers in de browser. Er is veel mogelijk, maar het zal nog wel even duren voor geavanceerde programma's als Adobe Photoshop beschikbaar zijn. De Chromebook is volgens ons daarom alleen als tweede machine inzetbaar. De prijs van 399 of 449 euro is dan aan de hoge kant. Het is niet te ontkennen dat de notebook prima is afgewerkt, en bijvoorbeeld een prettig scherm en toetsenbord heeft, maar een prima netbook hebt u al voor minder dan 300 euro. Hebt u alleen een behoefte aan een browser, dan is de Chromebook de ideale notebook: licht, stevig en snel gebruiksklaar. Wij denken echter dat het concept voorlopig nog te beperkt is, maar we zijn benieuwd naar de toekomstige verbeteringen.

Samsung Series 5 Chromebook

Prijs € 399,- (wifi), € 449,- (wifi + 3G)

Garantie 2 jaar

Processor Intel Atom N570 (dualcore, 1,66 GHz)

Geheugen 2 GB DDR3

Opslag 16 GB SSD

Scherm 12,1 inch (30,7 cm), 1280 x 800

Gewicht 1,45 kg

Accu 61 Wh, tot 8,5 uur

Aansluitingen 2 x usb 2.0, kaartlezer (SD/SDHC/MMC), VGA (via adapter), Simkaartslot (optioneel)

Besturingsysteem Google Chrome OS

Oordeel 6/10

Pluspunten

Erg goed scherm

Stevig gebouwd

Licht

Snel gebruiksklaar

Minpunten

Besturingsysteem erg beperkt

Momenteel altijd internet nodig

Te duur

3G met KPN prepaid

De 3G-uitvoering van de Samsung Series 5 Chromebook wordt geleverd inclusief een prepaid simkaart van KPN. Aanvankelijk staat hier 1 GB datategoed op, maar wanneer u hier doorheen bent wordt het een dure grap. Voor slechts 62,5 MB aan data betaalt u namelijk tien euro. We hoeven u natuurlijk niet te vertellen dat u met 62,5 MB vrijwel niets kunt doen, vooral omdat echt alles via internet gaat. Een paar foto's uploaden of een paar filmpjes op YouTube kijken en u bent er doorheen. Bij echt serieus 3G-gebruik is het dus verstandig om een data-abonnement af te sluiten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten