Zo neem je de perfecte winterfoto

© PXimport

Zo neem je de perfecte winterfoto

Geplaatst: 12 januari 2016 - 10:41

Aangepast: 24 november 2022 - 11:45

Redactie ID.nl

Tegenwoordig is iedereen een fotograaf. We maken meer foto's dan ooit, maar het grootste deel wordt niet met digitale SLR's of zelfs compact camera's genomen. In plaats daarvan leven we in het tijdperk van de smartphonefotografie. Hier een paar slimme tips voor deze donkere winterdagen.

Met de feestdagen achter de rug, heb je vast een boel foto's van gezellige familiediners en activiteiten binnenshuis. De kan is groot dat veel van deze kiekjes achteraf niet zo best uit de verf zijn gekomen. Om dergelijke foto's in de toekomst altijd raak te laten zijn, geven we je deze tips voor fotografische momenten met je iPhone, Android-telefoon of ander mobiel apparaat. Een aantal van deze elementaire belichtings- en flitsertips zullen ook van pas komen wanneer je een volwaardige camera gebruikt. Lees ook: 6 beste smartphonecamera's onder de loep.

Pas op voor tegenlicht

Dit is een goed advies voor elke camera, maar vooral smartphone camera's zijn gevoelig voor slechte belichting. Wanneer je bijvoorbeeld familieportretten voorbereidt, zorg dan dat er zich geen felle lichtbron - de zon, binnenverlichting, een muur vol met lampjes, enzovoorts - achter je onderwerp bevindt. Zorg dat de lichtbron zich achter je bevindt, of aan de zijkant, en als je onderwerp voor een raam staat is het een goed idee om de gordijnen dicht te doen. Anders leg je slechts een paar silhouetten vast.

 

© PXimport

Verlicht de kamer

Als je lichtbron zich niet achter je onderwerp bevindt, zal je smartphone camera de extra verlichting appreciëren. Als je binnenshuis foto's maakt en de sessie van tevoren kunt plannen, maak de omgeving dan 'smartphone vriendelijk' door alle lampen aan te doen en de gordijnen open te doen om de ruimte beter te verlichten.

Gebruik camera apps

De camera app die bij je telefoon geleverd wordt is doorgaans prima geschikt (zij het enigszins minimalistisch). Maar wat als je lichtsporen van auto's die 's avonds langsrijden wilt vastleggen? Of misschien wil je de digitale zoom van je telefoon gebruiken om een video op te nemen van de kinderen die rond de tafel rennen? Als dat het geval is, dan is het tijd om één van de vele camera apps in de app store van je telefoon op te zoeken. Op de iPhone raden we Top Camera ten zeerste aan, wat alles wat hierboven beschreven staat doet - en meer. Als je naar andere camera verbeterende apps op zoek bent, dan vind je hier een aantal suggesties voor iPhones en Android telefoons.

Pas de scherpstelling en belichting aan

Je telefoon stelt waarschijnlijk redelijk goed automatisch scherp wanneer je op de ontspanknop drukt, maar je kunt ervoor zorgen dat je op het juiste deel van de foto scherpstelt door erop de drukken. Bijna alle smartphones zullen scherpstellen op het deel van het tafereel waar je met je vinger op drukt. Veel telefoons passen ook de belichting aan op basis van waar je drukt.

 

© PXimport

Je kunt het voor jezelf controleren door je telefoon op een plek te richten met extreem tegenlicht. Druk op de schaduw op de voorgrond, en de telefoon zal proberen om voor het donkerste gedeelte van het tafereel te belichten waardoor de hele foto lichter wordt. Druk vervolgens op het lichtste deel, en je zult zien dat de schaduwen de duisternis ingaan. Gebruik deze functie om te zorgen dat de belangrijkste delen van je foto goed belicht zijn.

Schakel de flitser uit

We zijn geen fan van het gebruik van de flitser bij het nemen van foto's. Je krijgt vaak lelijke foto's met harde verlichting, en het effect is nog erger wanneer je een smartphone gebruikt. Om betere foto's bij weinig licht te maken zonder de flitser te gebruiken, verhoog de ISO in de cameraopties van je telefoon (indien mogelijk) of gebruik de High Dynamic Range (HDR) modus van de camera.

 

© PXimport

De HDR-modus combineert doorgaans verschillende foto's die met verschillende belichtingsinstellingen genomen zijn voor een beter eindresultaat dat een veel dieper tintbereik heeft. Op veel smartphones simuleert de HDR-modus dit effect zonder meerdere foto's te nemen, en kun je een beter resultaat krijgen in situaties met weinig licht dan met de flitser. Als je gebruikmaakt van Instagram kun je ook donkere foto's lichter maken door op het zon-icoontje in de linkeronderhoek te drukken terwijl je je foto's bekijkt.

Voeg een lens toe

Vrijwel elke smartphone heeft een vaste brandpuntsafstand, wat betekent dat je niet in en uit kunt zoomen zoals met de meeste standalone camera's. Om je creatieve opties uit te breiden kun je een lens aan de voorkant van je smartphone bevestigen; er zijn zowel groothoek als telelenzen die je aan de voorzijde van je telefoon kunt vastmaken. Een beetje geeky? Natuurlijk. Maar als je het mij vraagt is het niet veel geekier dan foto's maken met een iPad.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten