De merknaam Sony VAIO kennen we vooral van notebooks, maar Sony gebruikt VAIO ook voor desktop-pc’s. De VAIO J Serie VPCJ12M1E/B is een alles-in-één-pc met 21,5inch-aanraakscherm. De ideale pc voor thuis?

Wat opvalt als we de VPCJ12M1E/B uit de doos halen is hoeveel hij weegt. De behuizing is daarbij erg stevig, iets dat het forse gewicht van 9,8 kg verklaart. In verband met de leesbaarheid noemen de we de computer in de rest van de tekst de Vaio J12. Het 21,5inch-scherm op de Vaio J12 heeft een resolutie van 1980 x 1080. Het beeld is erg helder en de kleuren zien er goed uit. Handig is dat we op de schermrand een knopje vinden om het scherm uit te schakelen. Via het toetsenbord is – net als op een notebook – de helderheid in te stellen.

© PXimport

Het toetsenbord van het chiclet-type heeft een fijne klik.

Het aanraakscherm is, zoals we gewend zijn, gebaseerd op optische infraroodtechnologie met het bijbehorende nadeel: soms kan het scherm twee vingers dicht bij elkaar, niet uit elkaar houden. Buiten dit nadeel dat we op alle aanraakschermen zien, functioneert de aanraakbediening uitstekend. Het scherm en de aanraaktechnologie zijn prima en dat is maar goed ook, want een monitoruitgang ontbreekt. Ook een HDMI-ingang, die we op diverse andere all-in-one-pc’s wel zagen, ontbreekt. Hierdoor kan de computer bijvoorbeeld geen dienstdoen als scherm voor een PlayStation 3. Onder het scherm heeft Sony een uitsparing gemaakt waar u het toetsenbord in kunt leggen. Dit komt vooral van pas als u de computer gebruikt met aanraakbediening. Het toetsenbord is van het zogenaamde chiclet-type en heeft een fijne klik. Over de muis zijn we minder tevreden, die is simpelweg te klein en zouden we direct vervangen door een eigen exemplaar.

Notebooktechnologie

Intern is de VAIO J12 gebaseerd op notebooktechnologie. Zo is de processor een Intel Core i3-370M: een notebookprocessor met twee cores met hyper-threading die loopt op een kloksnelheid van 2,4 GHz. De processor wordt bijgestaan door 4 GB geheugen. Voor de grafische kaart vertrouwt Sony op de NVIDIA GeForce 310M. Deze grafische processor is een instapper en spellen zult u op de laagste instellingen moeten zetten om ze nog enigszins speelbaar te maken. De VAIO J12 is dan ook absoluut geen game-pc. HD-video is uiteraard geen probleem voor de Intel 310M.

Conclusie

De VAIO J12 is een leuke alles-in-één-pc met een fraai scherm met een goed functionerende aanraakbediening. De behuizing is stevig en ziet er mooi afgewerkt uit, Helaas zijn aanraak-pc’s nog niet doorgebroken en is er vrijwel geen speciale software beschikbaar. De hardware in de VAIO J12 is gebaseerd op notebooktechnologie en voor een desktop niet bijzonder krachtig. Voor internetten en kantoortoepassingen is de machine wel snel genoeg en ook HD-video afspelen is geen probleem. Gamen kunt u echter vergeten. Wij zien de VAIO J12 dan ook als een fraaie (tweede?) pc voor in de huiskamer die qua uiterlijk zeker gezien mag worden. Een prijs van 1199 euro is eigenlijk te hoog voor de prestatie die de Core i3 in combinatie met de 310M biedt. Bent u op zoek naar een pc voor in de huiskamer voor enkel de normale toepassingen, dan is de VAIO J12 qua bouwkwaliteit en uiterlijk wel dik in orde.

Sony VAIO J Serie VPCJ12M1E/B

Prijs € 1199,-

Garantie 2 jaar

Processor Intel Core i3-370M (dualcore met hyper-threading; 2,4 GHz)

Geheugen 4 GB DDR3

Grafisch NVIDIA GeForce 310M

Opslag 500 GB SATA (7200 rpm), dvd-brander

Scherm 21,5 inch (1920 x 1080)

Aansluitingen 4 x usb 2.0, firewire, hoofdtelefoonaansluiting, microfoonaansluiting, 10/100/1000 ethernet, Memory Stick-kaartlezer, SD-kaartlezer

Draadloos 802.11b/g/n, Bluetooth 2.1 + EDR

Webcam Ja, 0,3 megapixel

Besturingsysteem Windows 7 Home Premium (64-bits)

PCMark Vantage score 5975

Afmetingen 52,5 x 39,8 x 18,5 cm

Gewicht 9,8 kg

Oordeel 7/10

Pluspunten

Fraaie behuizing

Goed scherm

Goed functionerend aanraakscherm

Minpunten

Geen HDMI-ingang

Iets te duur voor geleverde prestaties

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten