UE BOOM - Ruige speaker met net wat te weinig pit

© PXimport

UE BOOM - Ruige speaker met net wat te weinig pit

Geplaatst: 19 oktober 2014 - 05:13

Aangepast: 24 november 2022 - 11:06

Lennart Koster

UltimateEars, onderdeel van Logitech, is een bedrijf met een heel klein aanbod. Via hun website kan je slechts twee speakers aanschaffen: de UE BOOM en de UE MINI BOOM. Beide speakers met een opvallend design en een flink prijskaartje. In deze review kijken we wat de UE BOOM daadwerkelijk waard is.

Ontworpen voor de actieve luisteraar

De UE BOOM heeft een vrij uniek design. Hij is namelijk helemaal rond. Dit maakt dat het geluid geheel rondom de speaker verspreid wordt. Dit ziet er stoer uit en heeft natuurlijk functioneel gezien ook grote voordelen, aangezien het niet uit maakt hoe je de speaker plaatst. Lees ook: Denon Envaya

Je hebt overigens heel wat mogelijkheden voor het plaatsen van de speaker. Je kunt hem neerzetten en neerleggen en dankzij een kleine haak kun je hem ook ergens aan ophangen. Als je deze haak eraf schroeft, kun je hem zelfs nog op een statief plaatsen. Daarnaast is hij ook ontworpen om in een bekerhouder op bijvoorbeeld je fiets te passen. Hij is dus op tal van manieren te gebruiken en dat is ideaal.

 

© PXimport

Dankzij de vele mogelijkheden kan je de speaker plaatsen waar je maar wilt.

Spatwaterdicht

Als je hem op zoveel manieren kunt gebruiken, is de kans groot dat hij vies wordt. Denk aan fietsen door de regen of gebruik op een feestje. Bij veel speakers ben je als de dood dat er maar iets gebeurt, maar om deze UE BOOM hoef je je niet zo'n zorgen te maken. Hij is namelijk stof- en spatwaterdicht. Daarnaast promoot UE zelfs met het schoonmaken van de speaker. "Is je UE BOOM niet meer zo fris? Heet water met zeep en een zachte handdoek is alles wat je nodig hebt om hem weer schoon te maken", aldus UE op Instagram.

Op de zijkant van de speaker bevinden zich twee grote volumeknoppen waar je wat hard op moet drukken om ze in te drukken. Bovenop zitten de aan- en uit-knop en het Bluetooth-knopje om je apparaten te verbinden. Onderop vind je het ophanghaakje, de micro-usb-ingang en de aux-ingang. Over deze twee ingangen kan je een meegeleverd rubbertje plaatsen die de speaker helemaal spatwaterdicht maakt. Verder beschikt de speaker ook nog over NFC.

 

© PXimport

De twee volumeknoppen zijn wat lastig om in te drukken.

De UE BOOM is verkrijgbaar in vele verschillende kleuren. Van roze tot blauw en van camouflage tot edities die zijn bewerkt door kunstenaars. Wat je smaak ook is, je zult er vast één vinden die bij je past. Zelfs de oplader ziet er met de fluoriserend gele kleur uniek uit. De UE BOOM heeft een stoer design voor iedereen en hij is echt gebouwd is voor de actieve luisteraar.

 

© PXimport

Zelfs de oplader ziet er stoer uit.

Controle met een app

Voor deze UE BOOM kun je een app downloaden uit de Apple App Store of de Google Play Store. Het doel van deze app is dat je het meest uit je speaker kan halen. Zo kun je hem inzetten als wekker, heb je toegang tot een equalizer waardoor je jouw favoriete geluidsinstellingen kunt kiezen en kun je twee speakers tegelijk aan je apparaat koppelen voor een stereo-effect. Daarnaast kun je ook de accustatus terugvinden en overige instellingen doorvoeren, zoals het veranderen van de Bluetooth-naam. Deze app is dus echt een toegevoegde waarde, het maakt dat je het idee hebt veel meer controle te hebben over de speaker. Dit heb je bij andere speakers een stuk minder.

 

© PXimport

Dankzij de app heb je volledige controle over je UE BOOM.

De accustatus kun je terug vinden in de app, maar kun je ook uit laten spreken door de speaker zelf. Druk de twee volumetoetsen tegelijkertijd in en de speaker laat je weten hoeveel procent er nog van je accu over is. UltimateEars geeft zelf aan dat de accu maar liefst vijftien uur mee gaat en daar komt de speaker inderdaad erg dichtbij. Dit is ideaal voor als je lang van huis bent en niet de mogelijkheid hebt om hem tussendoor op te laden.

Je kunt op deze speaker twee apparaten tegelijk via Bluetooth koppelen. Zo kun je dus wisselen van afspeelapparaat zonder opnieuw te hoeven koppelen. Daarnaast is het bereik van de UE BOOM erg goed. Zelfs met een verdieping ertussen blijft de speaker gewoon de muziek afspelen die je aan hebt staan. UltimateEars geeft zelf aan dat het bereik meer dan 15 meter is (50 voet), dit is zeker niet overdreven.

Geluidskwaliteit

Tot dusver komt de speaker erg goed naar voren, maar het belangrijkste moet uiteraard nog komen: de geluidskwaliteit. Hier laat de UE BOOM toch nog een steekje vallen. Het lijkt erop dat het onverwoestbare design ervoor zorgen dat de bas niet zo goed tot zijn recht komt. Dit is te vergelijken met speakers uit een veel lagere prijsklasse. Voor een speaker van bijna tweehonderd euro, mag je toch wel iets meer verwachten. Verder komen alle tonen erg goed naar voren, maar de bas blijft toch wat achter. Hoe lager het volume, hoe minder goed de lage tonen naar voren komen. Als je de UE BOOM op een feest wilt gebruiken en je draait dancemuziek, dan ga je die bas toch al snel missen.

 

© PXimport

De speaker is helemaal rond, wat zorgt voor een 360 graden geluid.

Conclusie

De UE BOOM is een geweldig leuke speaker om te zien en je hoeft je ook geen zorgen te maken wanneer je hem onder ruige omstandigheden wilt gebruiken. Helaas lijkt dit wel ten koste te gaan van de bas, die toch wat op de achtergrond blijft. Voor een speaker van bijna tweehonderd euro valt dit ietwat tegen. Ben je op zoek naar een speaker die je onder alle omstandigheden kunt blijven gebruiken? Dan is dit de perfecte speaker, maar je moet dan wel genoegen nemen met iets minder bas en je moet bereid zijn om tweehonderd euro op de toonbank te leggen.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Design

Stof- en spatwaterdicht

Accuduur

App

Geschikt voor veel situaties

NFC

Bereik Bluetooth

Minpunten

Bass valt wat tegen

Volumeknoppen

Prijs

Conclusie

UE BOOM ------- **Prijs:** 199,00,- **Vermogen:** 3 W **Frequentiebereik:** 90 Hz – 20 kHz **Accuduur:** ongeveer 15 uur **Gewicht:** 1,09 kilo **Afmetingen:** 65 x 180 x 65 mm...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten