USB 3.1 Type-C connector wordt de nieuwe standaard

© PXimport

USB 3.1 Type-C connector wordt de nieuwe standaard

Geplaatst: 18 april 2014 - 11:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:56

Redactie ID.nl

USB is de meest gebruikte manier om randapparatuur en gadgets op pc's, laptop's, smartphones en tablets aan te sluiten. Sinds USB 3.0 is de snelheid ook nog eens prima. Het enige nadeel is de vrij lompe connectors. Daar komt binnenkort verandering in met de USB 3.1 Type-C-connector.

Type-C wordt de plug die alle andere pluggen overbodig moet maken. Deze USB-connector gaat alles verbinden: van je muis en toetsenbord tot je smartphone tot externe harde schijven en monitoren.

"De Type-C plug is een grote stap voorwaarts", zegt Jeff Ravencraft. Hij is voorzitter van het USB Implementers Forum (USB-IF), de organisatie die de USB-standaard ontwikkelt. "Het wordt in het begin misschien een beetje verwarrend, maar Type-C gaat zaken sterk simplificeren door consolidatie en vervanging van grote USB-connectoren."

 

© PXimport

Net als Apple's Lightning-connector is USB Type C verticaal symmetrisch, wat betekent dat je niet langer hoeft uit te vinden wat de juiste manier is om de connector in een ingang te steken. Type C lijkt op de ovale Micro USB-plug, maar is iets groter en dikker en heeft aan beide zijden contactpunten, net als Lightning. Bij plaatsing klinkt een klikgeluid ter bevestiging.

USB 3.1

Type-C wordt tegelijkertijd met SuperSpeed USB 3.1 geïntroduceerd, wat inhoudt dat de datasnelheid naar 10Gbps wordt opgekrikt en de technologie wat betreft snelheid beter kan concurreren met het eveneens op 10Gbps opererende Thunderbolt van Intel en Apple. USB 3.1 is een flinke verbetering ten opzichte van de 480Mbps snelheid die USB 2.0 bood en de 4,8Gbps limiet van de USB 3.0-specificatie.

USB 3.1 laat niet alleen bestanden van en naar externe harde schijven kopiëren, maar creëert ook nieuwe toepassingen. De bandbreedte komt in de buurt van HDMI 1.4-verbindingen, waardoor ook een videostream met een resolutie van 4096 bij 2304 met 30 beelden per seconden getransporteerd kan worden.

Meer stroom

Ook wat betreft stroomverbruik vinden veranderingen plaats. Type-C kan 5, 12 of 20 volt leveren en maximaal 100 watt vermogen aan. Dat is een enorme verbetering ten opzichte van de huidige pluggen, die nauwelijks in staat zijn een smartphone of tablet voldoende te voeden. Monitoren met een Type-C connector kunnen hierdoor zonder externe stroombron functioneren, iets wat Ravencraft "revolutionair" noemt.

Het kan nog tot 2015 duren voordat de eerste apparaten en computers met USB 3.1/Type-C op de markt komen. De standaard moet deze zomer nog geratificeerd worden. Daarna duurt het enkele maanden voordat fabrikanten de nieuwe standaard in hun productontwerpen verwerkt hebben.

 

© PXimport

Bron: Computerworld

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000