Zo kun je je smartphone goed schoonmaken

© PXimport

Zo kun je je smartphone goed schoonmaken

Geplaatst: 16 april 2016 - 04:05

Aangepast: 24 november 2022 - 11:55

Redactie ID.nl

Je smartphone is één van de smerigste dingen die je bij je hebt. Omdat je hem zo vaak aanraakt is het een goed idee om hem zo nu en dan eens goed schoon te maken.

Je smartphone gaat overal mee naar toe, je raakt hem constant aan met vaak niet al te schone handen en houdt hem vervolgens tegen je gezicht. Op het openbaar vervoer, in de stad, tijdens de lunch, en soms zelfs op het toilet! Hij wordt in een vuile tas of broekzak gepropt, ligt op een plakkerige tafel in een fastfoodrestaurant, valt op de grond... Genoeg mogelijkheden dus om een hoop viezigheid te verzamelen. Hier bespreken we hoe je je smartphone echt goed schoon kunt maken. Lees ook: Zo maak je je pc weer blinkend schoon.

Je moet je apparaat volledig uitschakelen voordat je met schoonmaken begint. Verwijder ook het hoesje (als je er eentje hebt) en eventueel de schermbeschermer als je deze na het schoonmaken toch wilt vervangen.

Schoonvegen

Het helpt al flink als je je apparaat regelmatig schoonveegt met antibacteriële doekjes die voor smartphones geschikt zijn. Sommige alle antibacteriële middelen kunnen namelijk je smartphone beschadigen.

Je kunt ook je eigen schoonmaakmiddel maken door een deel schoonmaakazijn op te lossen in één deel gedistilleerd water. Breng wat van het middel aan op een microvezeldoekje en veeg je apparaat ermee schoon. Herhaal dit daarna met alleen gedistilleerd water op een nieuw microvezeldoekje.

Je kunt voor veel apparaten ook ontsmettingsalcohol gebruiken, maar sommige fabrikanten raden dit af, met name voor metalen onderdelen. Gebruik in ieder geval geen gewone schoonmaakmiddelen die je in je keukenkastje tegenkomt.

Pas op met vochtige doekjes als je scherm beschadigd is. Er kan namelijk vocht in de binnenkant of binnenin het scherm van je telefoon terechtkomen als je het met een vochtige doek schoonveegt. Gebruik in dat geval een droge microvezel doek in de buurt van de beschadiging, en zorg ervoor dat je niet te veel druk uitoefent om te voorkomen dat het scherm verder beschadigd raakt.

Voor het hoesje kun je (als het geen elektronische onderdelen bevat) gewoon water en afwasmiddel gebruiken. Zorg dat het hoesje helemaal droog is voordat je het weer om je telefoon doet.

Priegelen

Tandenstokers en wattenstaafjes zijn erg handig voor het schoonmaken van je smartphone omdat je hiermee in de kleine gleufjes en openingen kunt komen. Je zult ervan schrikken hoeveel smerigheid er uit je telefoon tevoorschijn komt.

Uv-licht

Ultraviolet licht is geweldig voor het ontsmetten van elektronische apparatuur omdat er geen vocht of hitte bij komt kijken. Er zijn apparaten op de markt die speciaal bedoeld zijn voor het schoonmaken van je smartphone met uv-licht, zoals bijvoorbeeld de FreshStart UV Sanitizer van Boxwave.

Uiteraard helpt een dergelijk apparaat niet om vet of plakkerige troep van je telefoon af te halen. Het desinfecteert alleen, dus daarom kun je dit het beste doen nadat je zoveel mogelijk viezigheid van je apparaat hebt weten te halen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten