Zo voorkom je 'tracking' op je smartphone

© PXimport

Zo voorkom je 'tracking' op je smartphone

Geplaatst: 26 augustus 2014 - 07:30

Aangepast: 24 november 2022 - 11:03

Martin Gijzemijter

Het is bekend dat Google smartphone-gebruikers in de gaten houdt (na een opt-in weliswaar). Google weet feilloos wanneer je je waar bevindt, maar ook waar je je in het verleden hebt bevonden. Google is niet de enige partij die deze gegevens verzamelt. Zo schakel je het volgen van locaties uit.

iOS

Wanneer je iOS gebruikt, ben je waarschijnlijk op de hoogte van de optie Locatievoorzieningen, in Instellingen / Privacy. Daar kun je per app de locatievoorzieningen uitschakelen. Maar dan ben je er nog niet. Helemaal onderin zie je de optie Systeem. Wanneer je hierop drukt, dan zie je waarvoor Apple zelf de locatieservices gebruikt (bijvoorbeeld voor het serveren van gerichte advertenties), maar ook het bijhouden van veelbezochte locaties. Al deze opties kun je afzonderlijk uitschakelen. Wil je helemaal zeker van je zaak zijn, dan kun je Locatievoorzieningen in z'n geheel uitschakelen, maar dan mis je ook de voordelen.

 

© PXimport

In iOS kun je alle locatievoorzieningen uitschakelen of alleen voor een specifieke app.

Android

Android heeft, net als iOS, de instellingen voor locatieservices verzameld op één plek, zodat je ze in één handeling kunt uitschakelen. In Android, navigeer je naar Instellingen en vervolgens naar Locatieservices (waar deze zich bevindt kan verschillen per Android-apparaat, bij Samsung-smartphones vind je de optie onder de knop Meer). Wanneer je het vinkje verwijdert bij Toegang tot mijn locatie, worden alle locatieservices uitgeschakeld. Wil je iets genuanceerder te werk gaan, dan kun je onder het kopje Locatiebronnen aangeven op wat voor manier je dan wél wilt dat je locatie bepaald kan worden (bijvoorbeeld alleen met behulp van gps of ook met behulp van draadloze netwerken).

 

© PXimport

In Android kun je aangeven op wat voor manier locatieservices gebruikt mogen worden.

Windows Phone

Heb je een Windows Phone, dan zijn er twee plekken waarop je kunt bepalen of je gevolgd mag worden. Ten eerste kun je per app aangeven of deze locatiebepaling mag gebruiken of niet. Wil je helemaal geen gebruik maken van locatiebepaling? Veeg dan in Start naar links naar de lijst met apps en druk op Instellingen. In dit menu druk je op de optie Locatie en vervolgens schakel je Locatieservices uit.

 

© PXimport

Windows Phone stelt je in staat om de instellingen per app uit te schakelen of in z'n geheel.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000