Smartphone-specificaties: Dit betekent alles

© PXimport

Smartphone-specificaties: Dit betekent alles

Geplaatst: 18 april 2014 - 05:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:38

Redactie ID.nl

Als je de specificaties van een smartphone bekijkt, dan weet je nog niet welke het beste bij je past. Een lijst van nietszeggende specificaties probeert je te overtuigen, maar wat houden de specificaties nou eigenlijk in? Daar gaan we eens uitgebreid naar kijken.

Het is niet altijd makkelijk om de smartphone te vinden die aansluit op jouw telefoongebruik. Je kunt dus makkelijk 100 euro teveel betalen voor een nieuwe telefoon, terwijl je voor minder ook de ideale smartphone hebt. Om een juiste keuze te kunnen maken en je te helpen met wat lastige specificaties, leggen we de belangrijkste aspecten uit.

Processors

Een processor is het brein van een smartphone, de motor die het apparaat draaiende houdt. Hoe sterker deze is, des te meer kan je smartphone tegelijk verwerken. Veelvoorkomende processors hebben een rekensnelheid van minimaal 1GHz en kunnen zonder problemen media en games aan. Meer rekensnelheid betekent dat een processor sneller en makkelijker meer gegevens tegelijk kan verwerken.

Er staat meestal ook bij de specificaties beschreven van wie de processor afkomstig is. Bekende fabrikanten zijn Qualcomm (Snapdragon) en Samsung. Het type dat wordt aangegeven heeft betrekking op de versie van de processor. Nieuwe versies kennen vaak lichte verbeteringen of bestaan uit meerdere kernen. Dualcore houdt in dat er twee kernen inzitten, bij quadcore zijn dat er vier. Een grotere processor kan meer informatie tegelijk verwerken.

 

© PXimport

Zo ziet een processorchip eruit vanaf de buitenkant.

Besturingssystemen

Het besturingssysteem van een smartphone fungeert als werkplek. Je krijgt bepaalde toepassingen en mogelijkheden op basis van het systeem waar je mee werkt. Niet elke smartphone heeft hetzelfde besturingssysteem, maar elk systeem heeft wel zijn eigen plus- en minpunten. We bespreken de drie meest voorkomende, zodat je bij het aanschaffen van een nieuwe smartphone weet waar je aan toe bent.

iOS

iOS is het besturingssysteem dat Apple gebruikt bij zijn mobiele producten. Elke iPhone draait hierop, evenals iPod Touch en iPad. De App Store is de eigen service van Apple, waarin applicaties gedownload kunnen worden. Het nadeel van iOS is dat het besturingssyteem gesloten is. Je kunt alleen apps uit de App Store halen en je kunt er in de regel geen producten van derden op gebruiken. Door die geslotenheid houdt Apple wel alles in eigen hand en loop je als gebruiker zelden tegen problemen aan.

Android

De meeste smartphones werken op Android. Dit is het besturingssysteem van Google en is ooit ontwikkeld als antwoord op het iOS-systeem van Apple. Je krijgt op dit systeem toegang tot de Play Store van Google, waarin je applicaties kunt downloaden. Hiervan is veel gratis en het is mogelijk om (op eigen risico) buiten de Play Store aan applicaties te komen. Het grootste voordeel van Android is dat het niet bij een enkele telefoonmaker te vinden is, maar bijna bij elke fabrikant buiten Apple om.

 

© PXimport

HTC ondersteunt zowel Microsoft (plaatje) als Android.

Windows Phone

Microsoft levert ook een eigen besturingssysteem op smartphones. Nieuwe producten die hiervan gebruikmaken, zijn uitgerust met Windows Phone 8. Het besturingssysteem heeft een vrij modern design met tegeltjes. Doordat het product van Microsoft afkomstig is, kun je bestanden integreren via OneDrive en gebruikmaken van Office. Het nadeel van Windows Phone 8 is dat je toegang hebt tot een klein applicatie-aanbod vergeleken met andere besturingssystemen.

Beeldschermen

Een smartphone bestaat voor het grootste gedeelte uit een beeldscherm. De grootte ervan wordt uitgedrukt in inches en diagonaal gemeten. De meeste smartphones maken gebruik van een LCD-scherm. Dit type levert heldere beelden en kleurpatronen en is te verdelen in IPS en TFT. Met IPS heb je vanuit elke hoek een goed zicht op je scherm en TFT wordt gebruikt om de beeldkwaliteit te verbeteren. Het nadeel van een LCD-scherm dat TFT gebruikt, is dat het scherm zonlicht weerkaatst, veel energie kost en dat je het scherm recht voor je gezicht moet houden om het goed af te kunnen lezen.

Naast LCD zijn er ook Amoled-schermen, die steeds meer gebruikt worden op smartphones. Deze schermen zijn beter te zien in zonlicht, maar leveren in als het gaat om kleurweergave. Het is ook niet onbelangrijk om goed te letten op beeldresoluties. Wil je met je smartphone een spel spelen of video kijken, dan is een hoge resolutie belangrijk. Stuur je alleen berichtjes dan is deze factor te verwaarlozen. Let wel dat je bij pixeldichtheid niet alleen let op je beeldresolutie. Hoe groter het scherm, des te breder worden pixels verdeeld en je houdt dan een lagere pixeldichtheid (ppi) over.

Touchscreen

Er zijn ook verschillende soorten touchscreen-schermen. De meest gebruikte op smartphones zijn Capacitief, Surfic Acoustic Wave en Optisch. Hierop worden bewegingen waargenomen bij een (bijna) aanraking van het scherm. Dit is de meest voorkomende vorm, al zijn er smartphones die gebruikmaken van een Resistief touchscreen, waarbij er meer weerstand is en multi-touch niet wordt ondersteund.

Geheugen

Er zijn meerdere geheugenfactoren die komen kijken bij smartphones. Zo heb je RAM-geheugen, het type geheugen dat interne data opslaat en verwerkt. Dit aspect zorgt samen met de processor voor de verwerking van gegevens, dus als de RAM hoger is kan je smartphone meer verwerken.

Het interne geheugen staat voor de opslagcapaciteit. Deze bestaat op smartphones meestal gigabytes. Meer geheugen betekent dat je meer muziek, applicaties en software kunt opslaan.

 

© PXimport

Vergroot je opslagruimte met Micro SD-kaartjes.

In veel gevallen heeft je smartphone een micro-sd input; de plek waar je een klein SD-kaartje kunt instoppen om de opslagcapaciteit te vergroten. Vaak is dat met maximaal 32 of 64 GB uit te breiden. Let er wel op dat nieuwe producten vaak een bepaalde capaciteit meldden, maar ze zeggen daar niet bij dat een klein deel (tot ongeveer 6 GB) wordt ingenomen door het apparaat zelf. De smartphone heeft dus vaak minder opslagruimte beschikbaar dan wordt vermeld.

Batterij

Het batterijvermogen wordt aangegeven met mAh, wat staat voor milliAmpère keer het aantal uren dat een accu stroom kan geven. De standaardbatterij in een smartphone heeft rond de 2.400mAh. De batterijduur neemt af als je intensief gebruikmaakt van je smartphone, bijvoorbeeld als je films streamt, spellen speelt en een hoge schermhelderheid laat weergeven. Ook zijn het type beeldscherm, de kracht van je processor en het RAM-geheugen belangrijke factoren bij de accuduur. Het verwerken van data kost namelijk ook energie.

Draadloze verbindingen

Het is begrijpelijk als je helemaal gek wordt van alle termen die je vindt bij de communicatie-mogelijkheden van smartphones. Je hebt Edge, GPRS, HSDPA, HSUPA en UMTS. Vergeet deze termen gewoon. Ze staan namelijk voor de ontwikkelingen op het gebied van mobiel internetten.

Elke nieuwe fase heeft een nieuwe naam gehad, wat eigenlijk wil zeggen dat als al deze mogelijkheden erop staan, je zelfs van het allereerste type internet op je smartphone gebruik kunt maken en dat de snelheid door ontwikkelingen is toegenomen. Dit kan handig zijn voor pre-paidgebruikers, al lopen de kosten dan behoorlijk snel op en is het niet aan te raden.

 

© PXimport

Er komen steeds meer gratis wifi spots in Nederland.

Veel interessanter is LTE, de nieuwe mogelijkheid om via 4G verbinding te maken met het internet. Dit is de laatste ontwikkeling en hoe meer G, hoe sneller je internetverkeer is. De meeste smartphones beschikken over bluetooth. Hiermee kun je op korte afstand verbinding maken met andere apparaten die de verbinding hebben. Het is eigenlijk een kleine vorm van wifi, waarbij je op grotere afstand al snel de verbinding verliest.

Uitgebreid wifi

Wifi maakt het mogelijk voor apparaten om snel een verbinding te leggen waarmee makkelijk en snel op het web gesurft kan worden. Het staat los van je telefoonabonnement en je kunt er daardoor gratis gebruik van maken, als je natuurlijk de inloggegevens hebt of op een inlogvrij netwerk kunt komen. Er is ook dualband wifi, wat inhoud dat je twee frequenties tegelijk kunt gebruiken.

Wifi-verbindingen

802.11b: De eerste wifi standaard. Werkt op 2.4 GHz* en heeft bandbreedte van 11 Mbps**.

802.11g: Opvolger van 802.11b. heeft een bandbreedte van 54Mbps.

802.11n: Huidige wifi standaard. Werkt op 2.4 GHz en 5GHz, dualband. Bandbreedte tot 600Mbps.

802.11a: Werkt op 5GHz. Bandbreedte 54Mbps.

*GHz: GigaHertz

**Mbps: Megabit per seconde

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000