Een smartphone is onmisbaar. Niet alleen speelt het apparaat een centrale rol in al je communicatie, van (video)bellen tot mail tot sociale media en WhatsApp, ook vervangt een smartphone allerlei apparaten, zoals je digitale camera, mp3-speler, afstandsbediening en wekker. Het is je bankmedewerker, sportcoach, agenda, fotoboek, reisplanner en assistent voor je huishoudelijke apparatuur zoals je slimme thermostaat en verlichting. Bovendien moet je er ook nog eens mee gezien kunnen worden. Kortom, een veelzijdig apparaat - waarvan het aanbod enorm is. Hoe maak je de beste keuze zonder te verdwalen tussen al die mooie toestellen?

Keuzes, keuzes, keuzes

Voordat je je gaat verdiepen in het aanbod van toestellen, zijn er een aantal vragen die je jezelf moet stellen. Hoeveel geld heb je er bijvoorbeeld voor over? Je kunt voor 100 euro al een prima toestel kopen, maar de prijzen kunnen oplopen tot wel 1350 euro.

Ook moet je bepalen hoelang je met een smartphone wilt doen. De ontwikkelingen gaan razendsnel, waardoor je al gauw het gevoel kunt krijgen met een verouderd toestel te zitten. Uiteraard zijn snelle ontwikkelingen iets positiefs. Minder positief is dat er een ontzettende wegwerpcultuur rondom smartphones hangt: na een tijdje lijken ze trager te worden, slijt de batterij of levert de smartphone-fabrikant geen updates meer voor je toestel. Ook kunnen de toestellen snel kapot gaan (op een enkele uitzondering na). Ga er daarom van uit dat je smartphone in theorie zo’n twee jaar meegaat.

Functies

Wat wil je precies met je smartphone? Moet hij handzaam zijn, of heb je liever een groot scherm waar je prettig op kunt browsen en foto’s en video’s kunt bekijken? Is een goede camera belangrijk, of schiet je liever gewone plaatjes om ze vervolgens via WhatsApp te delen? Hoeveel opslagruimte heb je nodig voor je foto’s, video’s, muziek en apps? En hoeveel waarde hecht je aan een lange accuduur? Sommige toestellen komen de dag niet door, terwijl andere modellen wel drie dagen mee kunnen.

Ten slotte is veiligheid een puntje van aandacht. Smartphones zijn niet als pc’s, je hoeft je dus geen zorgen te maken over malware of, erger, ransomware. Mits je je toestel normaal gebruikt natuurlijk en dus niet aan de slag gaat met jailbreaken of de installatie van apps buiten de app store van dienst. Desondanks is veiligheid niet iets dat je voor lief moet nemen. Je toestel staat bomvol hoogstpersoonlijke zaken, zoals je gesprekken, foto’s, bezochte locaties en heel veel meer. Daarom is het belangrijk om na te gaan hoe serieus de fabrikant de ondersteuning van je smartphone neemt.

Chinaphones

Ook zijn er veel smartphones van (onbekende) Chinese fabrikanten, Chinaphones. Het voordeel van deze toestellen is dat ze een geweldige prijs-kwaliteitsverhouding hebben. Je moet hiervoor echter wel uitwijken naar minder gangbare webshops en goed oppassen voor extra importkosten. Ook hebben de Chinese fabrikanten een dubieuze reputatie als het gaat om ondersteuning (garanties en updates) en het stiekem voorinstalleren van allerlei Chinese spyware.

Platform

Bij je keuze zijn er twee platforms waarvoor je kunt kiezen: Android, dat draait op het gros van de smartphones, waaronder Samsung Galaxy-toestellen, Xperia’s, Huawei-smartphones en tegenwoordig zelfs Nokia’s en BlackBerry’s. Het andere platform is iOS, dat je alleen op iPhones vindt. Microsoft heeft met Windows-smartphones lang geprobeerd mee te komen, maar het was too little too late voor de pc-reus. Smartphones met Windows kun je beter links laten liggen, omdat het platform niet (of nauwelijks) meer ondersteund wordt door de meeste app-makers en Microsoft zelf.

Android is een open besturingssysteem, ontwikkeld door Google. Intussen is de recentste versie Android 8.0, die ook wel Android Oreo wordt genoemd. Omdat het open is, kunnen fabrikanten er zelf een eigen draai aan geven. Dat kan positief zijn, met een fraai uiterlijk en handige toevoegingen. Maar ook negatief, met ongewenste apps, een rommelig uiterlijk of misleidende rotzooi zoals virusscanners en optimalisatie-apps. Het beste ben je af met toestellen waarin niet zoveel gesleuteld is aan Android. Nokia, OnePlus of Sony hebben bijvoorbeeld een goede reputatie. Ook zijn er Android One-smartphones, die een schone versie van Android draaien en die door Google zelf worden ondersteund. Kies bij je Android-smartphone altijd voor Android-versie 7 of hoger.

iOS is het iPhone-besturingssysteem, intussen bij iOS versie 11. Iedereen kan met iOS overweg, of je nu drie jaar of honderd jaar oud bent. In tegenstelling tot het vrije Android, controleert en perfectioneert Apple alles tot in de puntjes. Dat heeft als voordeel dat alles altijd werkt. Het nadeel is echter dat je alleen mag doen wat Apple zegt. De App Store wordt streng gecureerd en gecensureerd. Gebruik je liever een andere standaard-app dan Safari, Apple Maps of een andere Apple-app? Vergeet het maar. Zelfs als je Chrome of Here Maps gebruikt, zullen bijvoorbeeld linkjes en coördinaten altijd in Apple’s wereldje openen. Apple is er namelijk veel aan gelegen om je te binden aan zijn ecosysteem van apparaten, diensten en apps om overstappen zo moeilijk en frustrerend mogelijk te maken.

Reviews

Alle smartphones die ertoe doen krijgen een uitgebreide review, zodat je zelf kunt afwegen welk toestel de beste keuze voor je is.

Samsung Galaxy S8

Net als vorig jaar is het toptoestel van Samsung door ons uitgeroepen tot beste toestel van het jaar. Hetzelfde geldt ook voor de camera. Je moet echter wel zien te leven met Samsung’s matige Bixby-assistent.

Review Samsung Galaxy S8

iPhone X

Om de tiende verjaardag van de iPhone te vieren, presenteert Apple de iPhone X. Een prachtig toestel, dat vooral door zijn eigenzinnige scherm opvalt. Alleen die prijs ...

Review iPhone X

Nokia 8

Na een gestrand huwelijk met Microsoft is Nokia terug! Met een Android-toptoestel weet de fabrikant het vertrouwde Nokia-gevoel van weleer weer helemaal terug te brengen.

Review Nokia 8

Moto G5

Wie het beste toestel zoekt voor een schappelijke prijs komt al gauw bij Motorola uit. Deze Moto G5 heeft alles wat je in een goede smartphone zoekt, voor minder dan tweehonderd euro.

Review Moto G5

OnePlus 5T

Wie de beste prijs-kwaliteitsverhouding zoekt, komt uit bij de OnePlus 5T. Dit toestel kost 500 euro, maar presteert als een smartphone die twee keer zoveel kost.

Review OnePlus 5T