Televisies worden steeds scherper, helderder en dunner. Goed nieuws voor je ogen en het interieur, maar helaas is het geluid hierdoor niet altijd denderend. Een soundbar is een alles-in-een oplossing om het geluid van je home entertainment een flinke boost te geven, en het hoeft niet eens veel te kosten! Hier zijn handige tips voor het kopen van een soundbar.

Gebruik je graag je televisie? Dan is een soundbar eigenlijk onmisbaar.

Ondanks de naam ‘soundbar’, zijn dergelijke apparaten voor je home entertainment verkrijgbaar in veel soorten en maten en kan het aantal aansluitingen en het prijskaartje flink uiteenlopen.

Formaat

Een soundbar is doorgaans een breed apparaat, waarin meerdere speakers zijn geplaatst. Dit zorgt voor een stereo-weergave van het geluid, zonder dat je meerdere speakers hoeft te plaatsen (met de nodige kabels). Een soundbar is ontworpen om onder je televisie te plaatsen. Als je televisie aan de muur hangt, kun je in veel gevallen de soundbar onder de televisie aan de muur bevestigen met de bijgeleverde mounts.

Soundbars worden doorgaans geleverd met beugels om ze aan de wand te monteren.

Voordat je een soundbar koopt, moet je bedenken hoeveel ruimte je hebt – vooral als je televisie in een meubel is gebouwd. Heb je vrij spel? Dan is het alsnog belangrijk om te weten hoe breed je televisie is. Een soundbar die een stuk kleiner is dan je televisie is één ding, maar een soundbar die een flink stuk uitsteekt voorbij de randen van je televisie ziet er al snel raar uit.

Liefhebber van meerkanaals audio? Houd dan rekening met de extra ruimte die je kwijt bent voor het geluid. Sommige brede soundbar hebben een 3.0-weergave, in plaats van de reguliere 2.0-stereo weergave. Bij deze soundbars is een speaker in het midden geplaatst die als center-speaker fungeert. Voeg hier een subwoofer aan toe, en je hebt een 3.1-weergave. Er zijn ook sets waarbij je extra speakers achter je kunt plaatsen. Deze combinatie met een 3.0-soundbar en een subwoofer geeft je een vrij compacte 5.1-weergave.

Ontwerp

Als je het ontwerp belangrijk vindt, kun je kiezen voor een soundbar van hetzelfde merk als je televisie. Soundbars van Samsung of LG zijn qua vormgeving vaak afgesteld op de televisies van dat merk – voor de curved-tv’s zijn er zelfs curved-soundbars. Soundbars van merken die geen televisies maken, zoals de Edifier Cinesound B7, kunnen er natuurlijk ook prachtig uitzien! Maak je gebruik van een multiroom-systeem? Dan kan het interessant zijn om een soundbar van datzelfde merk aan te schaffen. Merken als Sonos en HEOS hebben beide een soundbar in het assortiment.

Soundbars worden vaak afgestemd op televisies van hetzelfde merk.

Een andere optie is een zogenaamde soundbase zoals de Sonos Playbase. Deze dient als voetstuk voor je televisie en plaats je dus op je televisiemeubel. Staat je televisie in een kastje? Houd dan rekening met de hoogte van de soundbase. Aan de andere kant is het geen slecht idee om in een grotere soundbase te investeren. Een soundbase met meer lucht aan de binnenkant is beter in het produceren van lagere tonen, waardoor een subwoofer minder snel nodig is. Daarover later meer. Let er wel op dat de soundbase groot genoeg is om onder je televisie te passen en dat hij het gewicht aankan.

Nog een laatste tip voordat je gaat shoppen: maak een foto van je televisie en de omgeving. Als je in de showroom staat of online zoekt, kun je altijd een foto erbij pakken om een idee te krijgen hoe het zal staan.

Connectiviteit

De beste manier om je soundbar en televisie te koppelen is via HDMI. Om dit te doen moeten zowel je televisie als soundbar HDMI ARC (Audio Return Channel) ondersteunen. Dankzij deze techniek kan de audio van je televisie naar je soundbar worden gestuurd. Is HDMI geen optie? Dan kun je het beste voor een digitale audio-aansluiting kiezen. De meeste soundbars en televisies hebben een digitale optische aansluiting of een digitaal coaxiale ingang.

Veel moderne soundbars kun je bedienen met een app op je smartphone of tablet. Handig als je veel apparaten hebt aangesloten.

Let op dat niet alle televisies via een HDMI ARC een meerkanaals audiosignaal kan versturen. Sommige televisies kunnen gewoon 5.1 Dolby Digital versturen, terwijl andere televisies niet meer dan 2.1 Dolby Digital kunnen versturen via HDMI ARC. Doorgaans kan dit wel via een digitale audio-aansluiting, waardoor het in sommige gevallen verstandig kan zijn om hiervoor te kiezen als je een soundbar hebt die 5.1 Dolby Digital ondersteunt. Lees hier meer over het aansluiten van je apparaten voor het beste beeld en geluid.

Sommige soundbars zijn uitgerust met bluetooth, waardoor je muziek van je smartphone of laptop af kunt spelen via de soundbar. Dit kan van pas komen als je een soundbar wil gebruiken voor zowel het geluid van je televisie als het afspelen van je favoriete muziek. Luister je meestal thuis? Dan kan het geen kwaad om het budget dat je normaal besteed aan speakers voor je muziek dit keer in je soundbar te steken.

De CineBar van Teufel heeft veel aansluitmogelijkheden.

Budget en mogelijkheden

Misschien wel de belangrijkste vraag als je naar al die soundbars kijkt: wat wil je ervoor uitgeven? Je hebt tegenwoordig al een soundbar voor nog geen 100 euro. Een losse soundbar is een handige manier om het geluid van je televisie een flinke boost te geven en voor rustige programma’s en films kan het meer dan genoeg zijn.

Kijk je graag actiefilms of hou je van een beetje volume in de woonkamer? Dan kun je beter kiezen voor een soundbar met subwoofer of een soundbase voor onder je televisie. Meestal gaat het dan om een 2.1-weergave van het geluid. Wil je meer kwaliteit? Wees dan ook bereid om meer uit te geven. Er zijn sets met subwoofer voor pakweg 100 euro, maar die klinken meestal niet al te best. Beter dan je televisie, maar niet denderend.

Een soundbar, zoals deze van Sony, hoeft niet groot en lomp te zijn.

Het segment van soundbars met subwoofer is enorm breed, met sets variërend van 250 euro tot ruim 500 euro. Duurdere sets klinken vaak beter, en hebben meer in hun mars. Vooral bij het kijken van actiefilms kan een degelijke soundbar met subwoofer het verschil maken. Ga je liever voor een 3.1- of zelfs 5.1-weergave? Dan kun je kiezen voor drie losse speakers bij je televisie, of een soundbar die een 3.0-weergave ondersteunt. Deze vul je vervolgens aan met twee speakers achterin de ruimte en een subwoofer voor volledige 5.1-ervaring.

Sommige soundbars ondersteunen Dolby Atmos, voor een 9.1-geluidsbeeld.

Heb je een ruim budget? Dan kan het interessant zijn om te investeren in een soundbar met nieuwe technieken zoals Dolby Atmos. Bij deze techniek wordt een deel van het geluid via het plafond naar de kijker geprojecteerd, waardoor sommige geluiden echt van boven lijken te komen. Dolby Atmos zien we steeds vaker in de woonkamer, doordat steeds meer mediaspelers en zelfs Netflix het ondersteunt.