Of je nu fanatiek sport of een beetje in beweging probeert te blijven, een sporthorloge (ook wel fitnesstracker, activity tracker, sportarmband, smartband of wearable genoemd) is een handige assistent om je prestaties en voortgang inzichtelijk te maken. Zo’n sportarmbandje is tevens veel subtieler dan een smartwatch.

Een sporthorloge kan gebruikt worden voor het meten van veel activiteiten. Het tellen van stappen, de duur van je activiteit, het inzien (bij buitenactiviteiten) van de afgelegde route, hartslagmeting, het hoogteverschil of aantal gelopen trappen. Leuk is ook dat veel activiteitstrackers in staat zijn het type activiteit te herkennen. Bovendien kan er handige andere informatie weergegeven worden, zoals het aantal verbrande calorieën tijdens een activiteit of tijdens een hele dag. Als je het niet oncomfortabel vindt om met zo’n bandje te slapen, kun je bovendien ook informatie over je nachtrust raadplegen - en daar eventueel je bedtijd op aanpassen.

Ook praktisch kan een activity tracker een handige assistent zijn: als stopwatch, als coach om je activiteitsdoelen te halen, om je een seintje te geven als je te lang stil hebt gezeten of zelfs als wekker.

Dit stel je allemaal niet in op je sportarmband en ook de meeste verzamelde gegevens zijn niet inzichtelijk op je pols. Hiervoor kun je in de bijbehorende app terecht, die op je smartphone staat. Je sportgadget en telefoon synchroniseren de gegevens via een bluetoothverbinding. Deze verbinding hoeft overigens niet continue te zijn. Je kunt dus gerust zonder smartphone op pad en later de gegevens synchroniseren.

De app van je activity tracker uploadt de verzamelde activiteits- en gezondheidsgegevens wel naar de cloud. Het is niet mogelijk dit uit te zetten. Het voordeel hiervan is dat je op ieder apparaat je gegevens kunt inzien. Nadeel is natuurlijk dat het ontzettend persoonlijke informatie is - die dus wel op de servers van de fabrikant terechtkomt.

Geen smartwatch

De scheidslijn tussen een sporthorloge en een smartwatch is vrij dun. Smartwatches zoals de Apple Watch, Samsung Gear en Android Wear-horloges bieden meer functionaliteit aan. Tegelijkertijd hebben ze tegenwoordig ook steeds meer opties voor sporters - mogelijkheden waar sporthorloges ook over beschikken. Verschil is echter dat een sporthorloge minder snel in de weg zit tijdens activiteiten, meestal langer meegaat op een acculading en over een kleiner schermpje beschikt dat basale informatie toont als tijd en hartslag. Voor een uitgebreid overzicht van de verzamelde gegevens kun je immers op je smartphone terecht.

Voordat je begint te shoppen naar zo’n sporthorloge, moet je voor jezelf nagaan wat je belangrijk vindt. Wat voor activiteiten doe je vooral? Wandelen, wielrennen, hardlopen, fitness, zwemmen of een andere (team)sport? Of hoe zien je dagelijkse activiteiten eruit? Fiets je naar je werk? Wandel je elke pauze buiten? Zwemmers hebben baat bij een waterdicht bandje, buitensporters brengen liever hun route in kaart middels GPS.

GPS

Er zijn weinig activity trackers met een GPS-chip. Zo'n chip volgt nauwkeurig de locatie gedurende een activiteit, zodat je precies je route kunt terugzien. Het werkt ook andersom, door je route eerst uit te stippelen voordat je begint. Sommige trackers hebben zelf geen GPS-chip, maar zijn wel in staat die van je smartphone te gebruiken. Nadeel is dan dat je alsnog je smartphone mee op pad moet nemen tijdens het sporten.

Hartslagmeters

Vrijwel alle activity trackers zijn uitgerust met een hartslagmeter. Hier zitten grote verschillen in, terwijl de data over je hartslag ontzettend veel zeggen over hoe fit je bent. Veel sportarmbandjes zijn uitgerust met een hartslagmeter, die niet alleen onnauwkeurig meet, maar ook nog eens maar heel af en toe, om de accu te ontzien. Hierdoor wordt er enkele malen per dag of alleen tijdens een activiteit gemeten. Je krijgt dan hartslagdata waar je eigenlijk helemaal niks aan hebt. Het is belangrijk om je hartslag doorlopend te meten: zo kun je tijdens een activiteit nauwkeurig bekijken hoe de hartslagsnelheid zich opbouwt en hoe deze piekt. De doorlopende meting laat echter ook zien hoe je hartslag na het sporten weer afbouwt, wat je hartslag in (nacht)rust is en wat eventuele eigenaardigheden zijn. Dat zijn accurate gegevens die meer zeggen over je gezondheid dan je aantal gelopen stappen op een dag.

Koppeling met externe apps

Ten slotte: waar gaan je data naartoe en welke controle heb je hier zelf over? Iedere fabrikant levert bij zijn wearable een passende app, waarbij je een account maakt en je gegevens gesynchroniseerd worden. De meeste fabrikanten maken het echter mogelijk om de gegevens ook te synchroniseren met andere diensten, zoals Apple Health en Google Fit. Dat is handig wanneer je andere gezondheidsdiensten- en producten gebruikt of later overstapt op een activity tracker van een ander merk. Fitbit is echter berucht: dat staat geen enkele koppeling toe met andere diensten, waarschijnlijk in de hoop dat je exclusief Fitbit-diensten en producten blijft gebruiken.

Reviews

Regelmatig testen we allerlei sporthorloges en bespreken we de mogelijkheden. Houd daarvoor natuurlijk Computertotaal.nl in de gaten. Een overzicht van onze reviews.

TomTom Touch

De TomTom Touch is een fitnessarmbandje dat veel wegheeft van de Fitbit Charge HR. Uniek is dat deze ook bijvoorbeeld je vetpercentage kan meten, naast de standaardmetingen zoals hartslag, stappen en slaap.

Review TomTom Touch

Fitbit Alta HR

De Fitbit Alta HR is de dunste fitnesstracker van Fitbit. In tegenstelling tot de vorige Fitbit Alta is deze nieuwe variant uitgerust met een hartslagmeter, en daarmee dus meteen een bescheiden wearable, geschikt voor grootse prestaties.

Review Fitbit Alta HR

Samsung Gear Fit 2

De Samsung Gear Fit 2 is een kruising tussen een hardloophorloge, een activiteitsmeter en een smartwatch. Het is wel de bedoeling dat je hem vierentwintig uur per dag draagt.

Review Samsung Gear Fit 2

Fitbit Charge 2

Wie graag sportief bezig is of wil zijn, kan de assistentie van de Fitbit Charge 2 goed gebruiken. Niet alleen helpt dit sportarmbandje je prestaties te meten en gezondheidsgegevens zoals je hartslag en slaap te meten, ook word je uitgedaagd om je eigen grenzen te verleggen.

Review Fitbit Charge 2