Alles wat je moet weten over gamecontrollers voor de iPad

© PXimport

Alles wat je moet weten over gamecontrollers voor de iPad

Geplaatst: 20 oktober 2014 - 10:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:06

Richard Borgman

De komst van de iPad maakte het gamen op een mobiel apparaat nog veel populairder en gevarieerder. Onlangs heeft Apple een nieuwe functionaliteit voor gaming toegevoegd aan het besturingssysteem iOS: officiële ondersteuning voor gamecontrollers. Maakt dat games spelen op een iPad nóg beter?

Ze waren er al langer: controllers die je op een iOS-apparaat kunt aansluiten om games te spelen. Tot nu toe waren ze nog niet erg populair. Dat komt met name door de kwaliteit. De knoppen en de stuurpookjes waren niet zo solide als de consument gewend was van apparatuur van bijvoorbeeld de PlayStation 3 en de Nintendo Wii. Een ander probleem was dat er weinig spellen waren die overweg konden met deze randapparatuur. Daardoor werden er weinig controllers verkocht en ten gevolge daarvan namen de spelmakers weer niet de moeite om hun software aan te passen.

Officiële ondersteuning

Om controllers voor een iPhone of iPad echt tot een serieus product te maken, was de hulp van Apple nodig. En dat was precies wat er gebeurde. Op de WWDC 2013, de Worldwide Developers Conference waar Apple aankondigingen doet over nieuwe software, gaf het bedrijf uitleg over het MFi-programma.

De afkorting staat voor Made for iPhone, iPod en/of iPad. Doordat Apple strenge eisen stelt aan de randapparaten die dit logo mogen dragen, zullen deze naadloos moeten functioneren met een iOS-apparaat. In iOS 7 worden gamecontrollers met deze standaard ondersteund. Apple maakt zelf geen gamecontrollers maar laat dit aan derde partijen over. Het MFi-programma omvat niet alleen gamecontrollers, maar wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor HomeKit, een platform voor automatisering in de woning met behulp van de iPad of iPhone.

 

© PXimport

Apple biedt sinds iOS 7 een officiële standaard voor gamecontrollers.

Altijd optioneel

Het programma voor MFi-gamecontroller moet vooral tot gevolg hebben dat fabrikanten zich aan bepaalde standaardeisen voor hun controllers gaan houden. Zo moeten er controllers op de markt komen met een uniforme werking en vorm. Uniform in bijvoorbeeld het aantal knoppen en 'triggers' en de knoppen aan de achterzijde. Het programma biedt ondersteuning voor twee modellen: een ontwerp dat als een behuizing om het apparaat past en verbinding maakt via de Lightning-aansluiting, en een apparaat dat verbinding maakt via bluetooth. Zowel voor de iPhone als de iPad moeten beide versies mogelijk zijn, al ligt voor de iPhone een kleinere behuizing meer voor de hand, die de iPhone omtovert tot een soort draagbare spelcomputer zoals de Nintendo DS.

De regels van het programma vermelden ook duidelijk dat het gebruik van de controllers altijd optioneel is. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je in de toekomst je games niet meer met die handige aanraakbesturing kunt spelen door de komst van de controllers. In de praktijk betekent het dat er geen tweedeling komt in de App Store. Alle games zullen zonder controller speelbaar zijn, zodat je als consument nooit de 'verkeerde' app kunt kopen.

 

© PXimport

Een game als Grand Theft Auto: San Andreas speelt veel beter met een controller.

Veel games

Door de ondersteuning van Apple zien steeds meer spelontwikkelaars het nut om hun games geschikt te maken voor de MFi-controllers. In de appomschrijving of in de updatetekst in de App Store wordt vermeld of de game met dergelijke accessoires werkt. Bekende games als Grand Theft Auto: San Andreas, Call of Duty: Strike Team en Dungeon Hunter 4 zijn al bijgewerkt en zijn prima geschikt voor deze besturing. Ook zijn veel kinder-games al aangepast, zoals de LEGO-spellen van Lord of the Rings en Star Wars, Drawn to Life en de verschillende Sonic-titels.

Voor de fanatieke gamers zijn er titels als Star Wars: Knights of the old Republic, Terraria, Limbo, Final Fantasy III en IV en Bastion. Als je naast een controller voor de iPad of iPhone ook beschikt over een Apple TV, kun je via AirPlay de beelden op je televisie vertonen waarbij je iPad als een soort spelcomputer fungeert. Het voordeel ten opzichte van een Xbox of PlayStation is dat je de beschikking hebt over veel gratis en voordelige spellen.

Solide controller

Een van de veelbelovendste gamecontrollers voor iPad en iPhone is de Mad Catz C.T.R.L.i. De fabrikant ervan, Mad Catz, is een bekende producent van game-accessoires. Waar het bedrijf in de jaren tachtig en negentig nog goedkopere en vaak minder goede alternatieven op de markt bracht, produceert het inmiddels controllers die zich kunnen meten met de officiële producten van spelcomputerfabrikanten als Microsoft en Sony. De C.T.R.L.i draagt het MFi-logo en werkt dus volgens de eerder in dit artikel besproken standaard.

De vorm en in de indeling van de knoppen doen denken aan een controller voor de Xbox 360-console. Deze heeft een digitaal stuurkruis, twee analoge joysticks, vier actieknoppen, twee schouderknoppen en twee 'triggers'. Er komt ook een Micro-versie van deze controller, die alleen kleiner in afmeting is en verder dezelfde functionaliteit biedt.

 

© PXimport

De Mad Catz C.T.R.L.i. lijkt een van de beste controllers voor een iPad.

Draadloze verbinding

Naast de ondersteuning van MFi en de kwaliteit van de behuizing en de knoppen, is het vooral handig dat je de C.T.R.L.i-controller kunt gebruiken voor zowel een iPad als een iPhone. Het product wordt geleverd met een verwijderbare clip waarop een iPhone 5, 5s of 5c bevestigd kan worden. De verbinding wordt gemaakt via de Lightning-connector. Met de iPhone in de clip krijgt het apparaat de vorm van een draagbare spelcomputer, zoals de Nintendo DS. Zonder deze clip is de controller uitstekend op afstand te gebruiken met een iPad of een iPad mini.

Zet de iPad bijvoorbeeld rechtop op tafel en hij functioneert als spelcomputer en tv-scherm ineen. De draadloze bluetooth-verbinding wordt in stand gehouden door twee AAA-batterijen in de controller. Volgens de fabrikant moeten deze vijftig uur speeltijd meegaan. De Mad Catz C.T.R.L.i-controller moet ongeveer op het moment van publicatie beschikbaar zijn voor ongeveer 60 euro en zou verkrijgbaar komen in een witte, zwarte, rode, blauwe en oranje versie.

 

© PXimport

Om een draadloze verbinding te gebruiken zijn batterijen in de controller nodig.

Veel producenten

Naast Mad Catz zijn er genoeg andere fabrikanten die een controller met MFi-ondersteuning in de maak hebben. De meeste producten komen rond het moment van schrijven in de winkel of komen later in 2014 beschikbaar. Op de gamebeurs E3 is Los Angeles hebben verschillende producenten hun nieuwe controllers aan het publiek en aan de pers getoond. In tegenstelling tot een jaar eerder waren er veel controllers voor iOS-toestellen, mede door de support van Apple. Zo is er bijvoorbeeld de Gamephone Controller van fabrikant Bigben Interactive.

Deze was al eerder verkrijgbaar, maar wordt in de vernieuwde versie ook geschikt gemaakt voor MFi. Naast de uitsparing voor de iPhone werkt deze draadloos met een iPad. Bigben Interactive maakt ook de bestaande Game Grip STG-One geschikt voor de nieuwe standaard. Deze controller is in breedte verstelbaar en kan een iPad of iPad mini huisvesten. De knoppen komen dan aan weerszijden van het scherm, zodat één grote spelcomputer ontstaat.

 

© PXimport

Ook bestaande controllers worden geschikt gemaakt de nieuwe MFi-standaard.

Leuke extra

De nieuwe impuls van Apple om controllers geschikt te maken voor Apple-apparaten, biedt veel mogelijkheden voor fans van mobiele games. Voor de iPad-gebruiker zijn er inmiddels al genoeg mogelijkheden, al zijn er nog veel producten zoals de Razers Junglecat Controller en de Phonejoy Controller, die alleen voor de iPhone geschikt zijn. Deze accessoires geven een extra dimensie aan een game, en lijken vooral handig voor fanatieke spelers die graag uren achtereen met een game bezig zijn. Vooral voor actiegames met snelle reflexen zoals Grand Theft Auto of Asphalt 8 is een controller met knoppen en joysticks een echte meerwaarde.

De lijst met ondersteunde games groeit in rap tempo en bestaande topgames worden in een update voorzien van controllerondersteuning. Dat maakt een controller voor de iPad geen essentiële aanschaf, maar wel een leuke extra voor de intensieve speler.

 

© PXimport

In plaats van draadloze besturing zijn er ook controllers die je om de iPad bevestigt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000