ASUS MEMO Pad 7 - Nexus 7 nieuwe stijl

© PXimport

ASUS MEMO Pad 7 - Nexus 7 nieuwe stijl

Geplaatst: 14 november 2014 - 09:15

Aangepast: 24 november 2022 - 11:08

Jeroen Boer

ASUS en Google hadden met de Nexus 7 een ware hit te pakken. Inmiddels is deze populaire 7 inch-tablet echter niet meer te koop. Je zou de nieuwe ASUS MEMO Pad 7 kunnen beschouwen als de vervanger in ASUS' assortiment.

De tweede uitvoering van de Google Nexus 7 die in 2013 op de markt kwam, was tot voor kort nog steeds een prima keuze als je op zoek was naar een compacte tablet voor een scherpe prijs. Helaas kun je de Nexus 7 sinds kort niet meer kopen en heeft Google zelf geen alternatief. Google ontwierp de Nexus 7 samen met ASUS en de computerfabrikant heeft in de vorm van de nieuwe MEMO Pad 7 wel een alternatief voor de Nexus 7. Net als de Nexus 7 is dit een 7 inch-tablet met een Full HD-scherm voor een prima prijs. Lees ook: De 9 beste tablets voor werk en school.

 

© PXimport

De voorkant van de MEMO Pad 7 doet sterk denken aan een Nokia Lumia.

Vreemd handtasje

De vormgeving van de MEMO Pad 7, die vervaardigd is uit kunststof, doet aan de voorkant sterk denken aan sommige Nokia Lumia-toestellen, bijvoorbeeld de Lumia 1520. Draai je de MEMO Pad om, dan blijft van die vergelijking weinig over. De achterkant heeft een uitsparing waardoor het overgebleven gedeelte lijkt op de flap van een portemonnee. Dat is geen rare gedachte, want volgens ASUS zelf is het ontwerp geïnspireerd op een clutch, ofwel een kleine handtas. Ik zie het praktische nut van de uitsparing niet en vind het niet mooi. Mijn testexemplaar was de zwarte variant die is voorzien van een ribbelpatroontje. De champagne en rode varianten zijn glad afgewerkt. Hoewel het kunststof wat goedkoop overkomt, zit de behuizing wel stevig in elkaar.

 

© PXimport

De achterkant heeft meer weg van een handtasje.

Uitstekend scherm

Persoonlijk vind ik het scherm het belangrijkste onderdeel van een tablet en op dat punt is deze MEMO Pad uitstekend. ASUS heeft net als op de Nexus 7 gekozen voor een 7 inch-scherm met een resolutie van 1920 x 1200 pixels. Het IPS-scherm combineert de resolutie met een uitstekende inkijkhoek, hoge helderheid en een goed contrast. Het zijn beeldeigenschappen die de Nexus 7 ook had en ik vermoed dat het hier om hetzelfde scherm gaat. Je levert bij de MEMO Pad 7 in ieder geval niet in op beeldkwaliteit ten opzichte van de Nexus 7. Het scherm is uitstekend om films op te kijken en net als bij de Nexus 7 zijn de luidsprekers in de horizontale oriëntatie aan weerszijden van het scherm geplaatst.

 

© PXimport

Het 7 inch-scherm combineert een goede inkijkhoek met een hoge helderheid en goed contrast.

Krachtige hardware

Zowel de eerste als de tweede uitvoering van de Nexus 7 stond bekend om zijn relatief krachtige hardware voor een goede prijs, en de nieuwe MEMO Pad 7 breekt gelukkig niet met die trend. De gebruikte Intel Atom Z3560 is een 64 bit quadcore-processor met een maximale kloksnelheid van 1,83 GHz. Deze processor is behoorlijk krachtig en bijvoorbeeld veel krachtiger dan de Qualcomm Snapdragon S4 Pro die ASUS in de Nexus 7 gebruikte.

De processor wordt gecombineerd met 2 GB RAM wat zorgt voor een vlotte tablet die erg soepel werkt. Prettig is dat de accu genoeg energie levert om een werkdag te overleven, bij normaal gebruik is negen uur batterijtijd zeker haalbaar. In Nederland verkoopt ASUS de MEMO Pad met 16 GB opslaggeheugen. Dit kun je eventueel uitbreiden met een microSD-geheugenkaartje.

Teveel apps

De tablet draait op Android 4.4.2. Omdat de MEMO Pad 7 geen Nexus-apparaat is, heeft ASUS zijn eigen schil ZenUI over Android heen gelegd. ZenUI zorgt vooral voor een ander uiterlijk met wat meer kleurgebruik en andere pictogrammen. Qua interface sleutelt ASUS gelukkig niet ingrijpend aan Android, waardoor ZenUI in de praktijk geen problemen oplevert.

Wel heeft ASUS een hoop eigen apps geïnstalleerd, er staan zeker twintig extra apps op de tablet geïnstalleerd. Naast eigen apps van ASUS voor onder andere notites, takenlijstjes en bestandsbeheer zijn er met Amazon Kindle, Omlet Chat en Zionio ook apps van derden geïnstalleerd. Je zult er geen last van hebben, maar het blijft zonde van de beschikbare opslagruimte. In tegenstelling tot de Nexus 7 hoef je op korte termijn geen upgrade naar Android L te verwachten. Vooralsnog is dat niet heel erg, Android 4.4.2 is nog modern genoeg.

Conclusie

Wat ons betreft zet ASUS met de nieuwe MEMO Pad 7 een goede opvolger van de Nexus 7 in de markt. Net als de Nexus 7 is de ASUS MEMO Pad 7 een 7 inch-tablet met een Full HD-scherm, een quadcore-processor en 2 GB RAM voor een erg scherpe prijs. De tablet is vlot, heeft een goed scherm en is met 199 euro zelfs nog iets goedkoper dan de Nexus 7. Het enige nadeel is dat het ontwerp van de behuizing wat vreemd is en wat mij betreft niet helemaal geslaagd is. Mocht je van plan zijn om hem aan te schaffen, let er dan op dat ASUS ook een andere MEMO Pad 7 in het assortiment heeft met typenummer ME176C. Dat is een tablet met een lagere schermresolutie en minder RAM, dus let er goed op dat je de ASUS MEMO Pad 7 met typenummer ME572C aanschaft.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Uitstekend scherm

Snelle hardware

Goede accuduur

Prijs

Geheugenkaartslot

Minpunten

Vreemd ontwerp

Veel voorgeïnstalleerde apps

Conclusie

ASUS MEMO Pad 7 (ME572C) ------------------------ **Prijs**: € 199,- **Kleuren**: Zwart, champagne of rood **Besturingssysteem**: Android 4.4.2 **Scherm**: 7 inch (1920 x 1200 pixels) **Processor**: Intel Atom Z3560 (quadcore, tot 1,83 GHz) **RAM**: 2 GB **Opslaggeheugen**: 16 GB **Camera**: 5 megapixel achter, 2 megapixel voor **Afmetingen**: 11,4 x 20 x 0,8 cm **Gewicht**: 269 gram **Communicatie**: 802.11b/g/n, bluetooth 4.0, gps **Aansluitingen**: Micro-usb, 3,5mm-headsetaansluiting, microSD-kaartlezer **Accu**: 15 Wh...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000