Dell Venue 8 7000 - Dell en Intel in één tablet

© PXimport

Dell Venue 8 7000 - Dell en Intel in één tablet

Geplaatst: 6 april 2015 - 04:35

Aangepast: 14 december 2022 - 15:42

Redactie ID.nl

Ik moet hier eerlijk zijn. Ik ken Dell eigenlijk alleen maar als een pc-fabrikant. De laptops van het bedrijf waren ooit op mijn campus dé computer voor degenen die zich geen fancy Apple Powerbook konden veroorloven, en nu gebruikt een aantal van mijn collega's zelfs standaard een Dell-laptop.

Dus je kunt je mijn verbazing wel voorstellen toen er een Android-tablet van Dell met geweldige specificaties en Intel's nieuwste Atom-processor op mijn bureau verscheen. Hoewel de woorden Dell en Intel niet echt het beeld oproepen van een Android-tablet, sta ik ervoor open om nieuwe dingen uit te proberen. Dell's nieuwe Venue 8 7000 (het exacte modelnummer is 7840) haalde hoge cijfers wat betreft de vormgeving en functionaliteit. Maar het lijkt erop dat een aantal van de extra gebundelde dingen, zoals Intel's RealSense-cameratechnologie, wat opgepoetst moeten worden. Lees ook: Het beste van 2014: 10 tablets die je blij maken.

 

© PXimport

Veel dunner ga je ze niet tegenkomen.

Dun, maar niet slap

Normaal gesproken ben ik niet onder de indruk van het ontwerp van Android-tablets. De meeste tablets die door fabrikanten op de markt gebracht zijn zagen er erg simpel uit - Samsung uitgezonderd, die vorig jaar haar aantrekkelijke Galaxy Tab S-serie uitbracht om specifiek met Apple's iPad te concurreren.

De Dell Venue 8 7000 kan nog steeds niet tippen aan Samsung's ontwerpen, maar het heeft zeker wat originaliteit met zijn staalgrijze chassis en accenten van zwart glas. Met zijn 6 mm is hij dunner dan de iPad Air - hoewel slechts met 0,1 mm - en het is één van de lichtste tablets die ik ooit heb vastgehad.

 

© PXimport

De Venue 8 7000 bovenop een tweede generatie iPad Air.

Ondanks de gewichtsloosheid is de tablet niet comfortabel vast te houden. Het klinkt misschien pedant, maar de plaatsing van de aan/uitknop en volumeknoppen aan de linker bovenkant is helemaal het tegenovergestelde van waaraan ik gewend ben (hoewel ik me kan voorstellen dat linkshandigen er blij mee zijn), en de randen zijn zo dun dat ik steeds per ongeluk het scherm activeerde terwijl ik een e-book probeerde te lezen. Je kunt de tablet zeker bij de onderkant vasthouden waar de speakers zitten, maar het is een beetje lastig om dit in de liggende stand te doen. En als je een selfie wilt maken moet je de tablet ondersteboven houden om het goed te doen.

 

© PXimport

Te dunne randen zijn ook niet altijd ideaal.

Om je te laten zien dat Dell haar verleden als pc-fabrikant niet achter zich gelaten heeft, heeft het bedrijf zelfs een enorm Dell-logo op de achterkant gezet zodat iedereen in de trein kan zien dat je nog steeds producten koopt van hetzelfde bedrijf dat je middelbareschoollaptop gemaakt heeft.

 

© PXimport

Raad eens wie de tablet heeft gebouwd...

Een scherp scherm met opvallende gebreken

Op het eerste gezicht is het 8.4-inch, 2560 x 1600-resolutie OLED-panel van de Venue 8 echt iets prachtigs - ik deed er zelfs heel graag alledaagse dingen op, zoals het lezen van stripverhalen of naar YouTube kijken. Dell's display is niet zo oververzadigd als die van Samsung, en het beeld is altijd mooi en duidelijk met medium tot hoge helderheidniveaus.

 

© PXimport

Het OLED-scherm is werkelijk prachtig.

Helaas lijkt het erop dat Dell het scherm niet goed gekalibreerd heeft. Ik merkte wat onaangename kleurvervorming toen de helderheid op de laagste stand stond terwijl ik de tablet bij weinig licht gebruikte. Het scherm krijgt een paarse tint, het contrast verdwijnt bijna helemaal en apps zoals het Google Keyboard zien eruit alsof ze niet goed gekleurd zijn.

 

© PXimport

Dell heeft amper een softwarelaag over de kale versie van Android heengegooid.

Het gaat om wat erin zit

De Venue 8 draait op een vrijwel stock Android 4.4.4 KitKat, hoewel Dell een aantal extra applicaties heeft bijgevoegd die er een beetje vreemd uitzien. Met name de MaxxAudio-app, een equaliser voor de geweldige speakers van de Venue 8, heeft een interface die in 2010 is blijven steken. Maar het helpt om luide muziek af te spelen, dus het is een zonde die je makkelijk over het hoofd kunt zien.

 

© PXimport

De interface van de MaxxAudio-app is niet echt gloednieuw te noemen.

Wat de prestaties van het besturingssysteem betreft zul je geen vertragingen meemaken met de quad-core 2.3GHz Intel Atom Z3580-processor en 2GB aan RAM van de tablet. Aangezien dit mijn eerste kennismaking is met een op een Intel gebaseerde Android-tablet, heb ik besloten om een aantal benchmarktests te draaien.

 

© PXimport

De resultaten van de Vellamo-benchmarktest...

 

© PXimport

...en van 3DMark...

 

© PXimport

...en van Geekbench 3.

Het apparaat scoorde lager dan de Nexus 9's 64-bit Tegra K1-processor in zowel Geekbench 3 als 3DMark, en ongeveer gemiddeld in Vellamo's Chrome- en multi-core-benchmarks. Het is echter nog altijd erg snel, en de enige keren dat ik wat vertraging opmerkte was na het maken van een foto met Intel's RealSense-camera.

De 5,900 mAh-batterij van de Venue 8 7000 leek een eeuwigheid mee te gaan op stand-by. Als ik het apparaat een weekend niet aan zou raken, zou het slechts drie procent van de batterij verbruikt hebben. Ik merkte echter wel op dat hoe helderder het scherm was, hoe sneller de batterij leegliep. Maar meestal kon ik de tablet achterlaten en na een paar dagen was de batterij dan nog niet leeg.

RealSense is nonsens

Intel's RealSense is zonder twijfel een eerstegeneratie-technologie die in een stadium verkeert waarin nog moet worden vastgesteld wat de mogelijkheden zijn. De technologie gebruikt de naar achteren gerichte 8 megapixelcamera en twee begeleidende 720p-camera's die diepte-informatie vastleggen. Op dit moment kan het afstand opmeten, een brandpunt wijzigen en een specifiek deel van een foto inkleuren of filteren.

 

© PXimport

Een foto gemaakt met de drie camera's aan de achterkant van de tablet.

De drie naar achteren gerichte camera's zijn veel te gemakkelijk te blokkeren met je vingers terwijl je een foto maakt, en om de dieptemeting echt te laten werken moet je ver van het onderwerp verwijderd zijn om het in de frame te laten passen.

 

© PXimport

Handig: je kunt dingen in de echte wereld opmeten door de dieptecamera.

Het meetinstrument is ook een leuke tool om te hebben, maar ik zou deze technologie liever zien op een smartphone dan op een tablet. Je zou toch al niet veel foto's moeten maken met je tablet.

Een goed begin van Dell

Als je graag een tablet wil hebben van het bedrijf dat de laptop maakte die je van je IT-afdeling gekregen hebt, denk ik dat de Dell Venue 8 7000 je zal bevallen. Het is een formidabele concurrent van Apple's iPad, en je kunt lekker opscheppen over het dunne chassis.

Maar als je een doorgewinterde Android-gebruiker bent, is Samsung's Galaxy Tab S nog altijd dé tablet om te overwegen. Hij is misschien niet zo snel als de Dell Venue 8 7000, maar het is wat betrouwbaarder gezien Samsung's lange ervaring met Android. En als je echt een krachtige tablet wil, is er nog altijd de Nexus 9.

Desondanks is dit een verbetering ten opzichte van Dell's voorgaande tablets. Met de productiekracht van Dell en het legendarische hardwareverleden van Intel kunnen de twee bedrijven samen echt iets op het spoor zijn. Ze moeten echter allebei gefocust blijven als ze een belangrijke rivaal voor de gevestigde orde willen worden.

Conclusie

Als je twijfelt tussen een iPad en een Android-tablet, probeer dan eens de Venue 8 7000. Maar als je een doorgewinterde Android-gebruiker bent, zijn er krachtigere en beter uitziende tablets verkrijgbaar.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

OLED-scherm

Licht en dun

Minpunten

Kleurvervorming

RealSense-camera

Conclusie

Dell Venue 8 7000 ----------------- **Prijs:** Vanaf $399,- **Scherm:** 8,4 inch OLED **Resolutie:** 1600 x 2560 pixels **OS:** Android Kitkat, upgrade naar Lollipop verwacht **Processor:** Quad-core 2.3 GHz **Camera:** 8 MP achter, 2MP voor **Connectie:** Wifi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 **Kleur:** Zwart **Website:** [www.dell.com](http://www.dell.com/us/p/dell-venue-8-7840-tablet/pd)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten