Google Nexus 9 - Krachtige tablet is niet voor iedereen

© PXimport

Google Nexus 9 - Krachtige tablet is niet voor iedereen

Geplaatst: 2 december 2014 - 11:42

Aangepast: 16 november 2022 - 09:54

Redactie ID.nl

De Nexus 9 is geweldig. Zijn Tegra K1-processor is krachtig, het hi-res scherm en de naar voren gerichte speakers zorgen voor een ultieme entertainment-ervaring, en Android 5.0 Lollipop is de mooiste versie van het besturingssysteem dat Google ooit heeft gebouwd.

De Nexus 9 is een eenvoudig, goed ontworpen tablet. Het apparaat is solide en weegt ongeveer evenveel als Apple's nieuwe iPad Air 2. Omdat hij kleiner en dikker is, voelt de Nexus 9 wat zwaarder dan hij is. De rubberachtige achterkant van de Nexus 9 voelt ongeveer hetzelfde aan als die van de Nexus 5. De coating zorgt ervoor dat de tablet niet gauw uit je hand glijdt, maar trekt wel vet en (in mijn geval) make-up aan. Ik bleef het apparaat constant schoonvegen tijdens het gebruik.

Mooi scherm met andere verhouding

Ik herinner me het moment waarop ik voor het eerst een tweede generatie Nexus 7 uit de doos haalde en ontzettend onder de indruk was van het 1080p scherm - het was zo'n verbetering ten opzichte van zijn voorganger! Ik heb hetzelfde gevoel bij het QXGA (2048x1536) IPS LCD-display van de Nexus 9: Alles ziet er gewoon prachtig uit op dit scherm.

 

© PXimport

De Nexus 9 naast de iPad Air 2.

Ik heb onlangs een 8,4 inch Samsung Galaxy Tab S gebruikt als mijn dagelijkse tablet, dus toen ik de Nexus 9 aanzette herinnerde ik me meteen waarom ik niet altijd Super AMOLED schermen prefereer. Het nieuwe kleurpalet van Android Lollipop helpt ook zeker

 

© PXimport

De Nexus 9 is iets dikker dan de iPad.

Het scherm van de Nexus 9 heeft een beeldverhouding van 4:3, in plaats van de vrijwel standaard 16:9 die we gewend zijn op Android-tablets. Dus dit apparaat zal een vierkanter beeld geven dan de langwerpige breedbeeldweergave waaraan je waarschijnlijk gewend bent. Het is goed voor gebruik in staande stand, maar het heeft zijn nadelen bij het bekijken van video's. Er wordt wat bijgesneden rond de randen in een poging het hele scherm te vullen, of je krijgt grote zwarte randen te zien. De kijkhoeken zijn overigens prima om met een vriend of vriendin video's te bekijken, hoewel ik me zorgen maak over het kleine beetje achtergrondlicht dat langs de randen lekt.

 

© PXimport

De achterkant van de Nexus 9

De naar voren gerichte BoomSound speakers maken dat helemaal goed. HTC, die de Nexus 9 maakt, heeft bevestigd dat BoomSound niet van toepassing is op hoofdtelefoons wanneer deze worden ingeplugd, maar dat geeft niet: Wanneer je samen met iemand een film bekijkt, kun je het volume gewoon verhogen voor een minitheater ervaring, met luide stereospeakers die aan beide kanten van het scherm zitten.

De kracht van een 64-bit tablet

De Nexus 9 is de tweede belangrijke tablet die Nvidia's nieuwe Tegra K1 bevat. De eerste was de Nvidia Shield tablet die een aantal maanden geleden is uitgebracht. De Nexus 9 is echter wel het eerste product dat gebruikmaakt van de nieuwe versie van de K1, die de Shields 4+1 32-bit CPU cores (ontworpen door ARM) vervangt door een dual-core 64-bit CPU (ontworpen door Nvidia). Dus dit is het eerste echte 64-bit Android-apparaat, met zowel een 64-bit processor als een 64-bit besturingssysteem. Het apparaat heeft ook nog 2 GB aan RAM.

 

© PXimport

Met de Nexus 9 kan je meer dan alleen films kijken.

Dit is dan ook zeker een apparaat voor mensen die kracht willen. Je hoeft je er geen zorgen over te maken dat het tablet zal vertragen wanneer je switcht tussen een grafisch intensieve game en je remote desktop bijvoorbeeld. Het is een tablet die je prima kunt gebruiken voor zowel entertainment als productiviteit.

Tablets zijn geen fijne camera

Ik schrik nog steeds van het aantal mensen dat een tablet gebruikt als digitale camera. Ik denk dat deze apparaten alleen maar een camera hebben om eenvoudige videochats te kunnen houden. Dat gezegd hebbende, zowel de naar voren gerichte 1,6 megapixel-camera als de naar achteren gerichte 8 megapixel-camera van de Nexus 9 zijn goed voor het maken van foto's of het streamen van video via Google Hangouts. Het grootste nadeel van de naar achteren gerichte camera is dat de lens fysiek naar buiten steekt.

 

© PXimport

De nieuwe camera-interface van Android Lollipop.

Vergeet je oplader niet

Ik was niet bepaald onder de indruk van de batterijduur van de Nexus 9, maar ik verwachtte ook niet veel van een 6,700 mAh-batterij die een 9 inch 2048 x 1536-resolutie display moet aandrijven. Ik moest het apparaat dagelijks opladen als ik het gebruikt had, en ik ben eraan gewend om een tablet drie dagen te kunnen gebruiken zonder dat ik hem hoef in te pluggen.

Android 5.0 is compleet anders dan wat je gewend bent. Het heeft niet alleen het feller gekleurde, meer samenhangende Material Design, elk ander onderdeel - van het toetsenbord tot het Settings menu - voelt alsof Android eindelijk volwassen geworden is. Het is de meest professionele versie van Google's besturingssysteem dat ik ooit gebruikt heb, en ik ben vooral onder de indruk van de nieuwe animaties en de manier waarop ze de interface interactiever doen aanvoelen.

Ik heb echter nog steeds het gevoel dat Google meer zou kunnen doen met Androids tablet-interface. Het voelt nog steeds als een enorme achtergrond met hier en daar een aantal iconen - en dat is het dan zo'n beetje.

Dit is het zogenoemde stock Android, dus het heeft niet de toeters en bellen die je met een Samsung of LG tablet krijgt. Het heeft wel een aantal nieuwe Google apps, zoals Google Fit en de vernieuwde Gmail en Agenda apps, maar zelfs de keuzemogelijkheden voor achtergronden zijn schaars.

 

© PXimport

Android 5.0 Lollipop.

Conclusie

Hoewel de Nexus 9 door HTC gefabriceerd is, is het apparaat helemaal Google. De egaal zwarte behuizing, stock Android, en de krachtige processor zullen leuk zijn voor ontwikkelaars en diehard Android-liefhebbers om mee te knutselen, maar ik zou de Nexus 9 niet aanraden aan een niet al te technische consument. Je kunt dan beter een tweede generatie Nexus 7 kopen, of de 8.4-inch Samsung Galaxy Tab S met zijn grotere scherm en stijlvolle uiterlijk. Als je je aangetrokken voelt tot de Nexus 9, koop hem dan omdat je wilt zien hoe de toekomst eruit ziet, niet omdat je op zoek bent naar de perfecte tablet.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

64 bit is geweldig

Speakers voorkant

Stock Android 5.0

Minpunten

Design vrij saai

Conclusie

Google Nexus 9 -------------- **Prijs:** € 399,- **Besturingssysteem:** Android 5.0 Lollipop **Scherm:** 9 inch IPS (2048 x 1536) **Processor:** Nvidia Tegra K1 (2,3 GHz dualcore) **RAM:** 2 GB **Opslaggeheugen:** 16/32 GB **Camera achterkant:** 8 megapixel **Camera voorkant:** 1,6 megapixel **Afmetingen:** 228 x 153 x 7,95 mm **Gewicht:** 425 gram **Communicatie:** Gps, wifi, bluetooth 4.0 **Accu:** 6700 mAh...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten