Microsoft Surface Pro 3 - Het einde van de notebook?

© PXimport

Microsoft Surface Pro 3 - Het einde van de notebook?

Geplaatst: 28 november 2014 - 05:27

Aangepast: 24 november 2022 - 11:08

Jeroen Boer

Microsoft noemt de Surface Pro 3 de tablet die je notebook kan vervangen. Wij gingen aan de slag met de Surface Pro 3 en hebben voor je uitgezocht of deze claim waar is.

De Surface Pro 3 is met 9,1 mm een stuk dunner dan zijn voorganger en het gewicht is zeker voor een 12inch-tablet erg netjes. De stevige behuizing is van magnesium. Microsoft heeft de ingebouwde standaard die we kennen van eerdere Surface-tablets sterk verbeterd, je kunt nu iedere hoek kiezen. Lees ook: Checklist - Welke tablet past bij mij?

Het belangrijkste speerpunt, het 12 inch-scherm met een resolutie van 2150 x 1440 pixels, is fantastisch en biedt dankzij IPS-technologie een heldere kleurweergave met een ruime inkijkhoek. Tel daarbij op dat je standaard een drukgevoelige stylus met 256 drukniveaus krijgt meegeleverd en je hebt met de Surface Pro 3 een indrukwekkende tablet in handen.

Krachtige hardware

Een notebook gebruik je vooral om de kracht en de Surface Pro 3 stelt niet teleur. Wij hadden de beschikking over een variant met een Core i5-processor, 4 GB RAM en een snelle SSD van 128 GB van Samsung. Ook in benchmarks scoort deze combinatie prima. Wat kracht betreft is dit zeker een tablet die een notebook kan vervangen. De accutijd is afhankelijk van het gebruik ergens tussen de vier en zeven uur. De geteste configuratie is wel de minimale variant die we zouden aanraden, de goedkopere uitvoering komt naast kracht vooral opslagcapaciteit tekort.

Tikken als een notebook?

Bij een vervanger van een notebook denken we direct aan een toetsenbord. Een opvallend detail is daarom je de Type Cover los moet aanschaffen voor 130 euro. De Surface Pro 3 Type Cover tikt uitstekend en zolang je de combinatie op een bureau of tafel zet, werkt het ook prima. Dankzij de standaard kun je zelf de optimale inkijkhoek bepalen. Op schoot tikken, een van de sterke punten van een laptop, is echter een ander verhaal. Ondanks de sterk verbeterde standaard is de combinatie wat ons betreft te onstabiel.

 

© PXimport

Conclusie

Voor een groot gedeelte heeft Microsoft gelijk. De Surface Pro 3 heeft een fantastisch 12 inch-scherm waarop je lekker kunt werken. Ook qua kracht kent de Surface Pro 3 niet de beperkingen van de gemiddelde tablet. Het toetsenbord tikt lekker, maar toch zijn we niet helemaal overtuigd van de gedachte dat de Surface Pro 3 een notebook kan vervangen. Op tafel is het prima, maar op schoot (het domein van de laptop) werken is niet heel handig. Daarnaast blijven we het vreemd en bijna onvergeeflijk vinden dat het toetsenbord niet standaard wordt meegeleverd. De totaalprijs is hierdoor namelijk pittig.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Fantastisch scherm

Snel

Drukgevoelige stylus

Dun en stevig

Minpunten

Onhandig op schoot

Type Cover niet standaard

Conclusie

Microsoft Surface Pro 3 ----------------------- **Prijs** € 1019,- **Processor** Intel Core i5-4300U (dualcore 1,9 GHz) **RAM** 4 GB **Opslag** 128 GB SSD **Grafisch** Intel HD Graphics 4400 **Beeldscherm** 12 inch (2160 x 1440 pixels) **Draadloos** 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0 **Camera** 5 megapixel voor, 5 megapixel achter **Aansluitingen** Usb 3.0, microSD, 3,5mm headset, mini-DisplayPort **Afmetingen** 29,21 x 20,14 x 0,91 cm **Gewicht** 800 gram **Accu** 42,2 Wh...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten