12 tips om je tablet als mobiel kantoor te gebruiken

© PXimport

12 tips om je tablet als mobiel kantoor te gebruiken

Geplaatst: 8 juli 2015 - 09:48

Aangepast: 14 december 2022 - 15:25

Kees Krick

Er bestaan allerlei klusjes waarvoor je geen vaste werkplek nodig hebt en waarvoor je zelfs niet op kantoor hoeft te zijn. Vroeger moest je een laptop meeslepen, maar voor steeds meer werkzaamheden volstaat een tablet ook wel en die neem je makkelijk overal mee naartoe. Op naar het mobiele kantoor.

Tip 01: Tekstverwerker

Een tekst schrijven of bewerken is typisch zo'n klusje dat je wilt doen zodra je in de gelegenheid bent en inspiratie hebt. Daarom is het zo handig dat je tegenwoordig niet meer bent gebonden aan een desktop of laptop. Want ook voor tablets bestaan inmiddels prima tekstverwerkers. Documenten maak je meestal niet alleen voor jezelf. Anderen moeten ze ook kunnen lezen of eraan verder werken. Een standaardformaat waarmee iedereen uit de voeten kan, is dus ideaal. Daarom is het goed nieuws dat het officiële Microsoft Word nu voor je tablet beschikbaar is. Zowel Android en iOS als uiteraard het eigen Windows Phone worden ondersteund. Lees ook: 10 tips om tv te kijken met je tablet.

Met de app kun je al je Word-documenten openen, bewerken en weer bewaren, zonder tegen nare compatibiliteits- of lay-outproblemen aan te lopen. Het is wel nodig om je met een (nieuw of bestaand) Microsoft-account aan te melden. Doe je dit niet, dan kun je wel alvast even in de app rondkijken, maar geen teksten bewerken.

 

© PXimport

Tip 01 Tekstverwerker Word op een tablet lijkt behoorlijk veel op de versie voor pc's.

Tip 02: Online documenten

Eenmaal aangemeld met je Microsoft-account kun je rechtstreeks vanuit Word documenten oppakken die je online in OneDrive of DropBox hebt opgeslagen. Uiteraard kun je daar ook je gewijzigde en je nieuwe documenten in opslaan. Een koppeling maken met een SharePoint-site kan ook, handig in een zakelijke omgeving. Werk je liever lokaal, dan sla je de documenten op je tablet op. Gebruik je een iPad, dan kun je ook van Apples eigen online opslagdienst iCloud gebruikmaken. Je bepaalt dus zelf welke documenten je waar opslaat.

Online bij een dienst als OneDrive of DropBox heeft wel het grote voordeel dat je apparaat-onafhankelijk kunt werken. Op kantoor maak je een document aan via bijvoorbeeld je laptop en onderweg werk je er rustig verder aan op je tablet. Zo heb je altijd en overal de meest recente versies van je documenten tot je beschikking.

 

© PXimport

Tip 02 Online opgeslagen documenten geven de meeste flexibiliteit.

Tip 03: Office-suite

Niet alleen Word is tegenwoordig geschikt voor je tablet. Hetzelfde geldt voor Excel, PowerPoint en Outlook. Zodoende heb je een prima set mobiele office-apps tot je beschikking. Hoewel je de apps gratis mag gebruiken van Microsoft, heb je wel een abonnement op Office 365 nodig om van de volledige functionaliteit te profiteren. Eventueel kun je eerst een gratis proefabonnement van een maand afsluiten. De gratis versies bevatten gelukkig voor de meeste mensen meer dan voldoende functionaliteit om ermee uit de voeten te kunnen.

Uiteraard bestaan er nog meer office-suites dan die van Microsoft. Zo kun je op een iPad gebruikmaken van tekstverwerker Pages, spreadsheetprogramma Numbers en presentatiebouwer Keynote. Deze apps hebben eigen bestandsformaten, maar je kunt er ook Office-formaten mee inladen en weer opslaan. Het is alleen niet uitgesloten dat je kleine verschillen in de lay-out ziet.

Tot slot zijn er nog de platform-onafhankelijke apps Google Documenten, Google Spreadsheets en Google Presentaties, die ook weer overweg kunnen met het Microsoft-formaat. Bestanden kun je ophalen vanaf je Google Drive.

 

© PXimport

Tip 03 Net als Apple heeft ook Google handige office-apps.

Tip 04: E-mail

Om je e-mail te lezen kun je allereerst gebruikmaken van de client die standaard al op je tablet zit. Maar maak je op je computer gebruik van Outlook, dan is het wel zo leuk om dit ook op je tablet te installeren. Dan heb je op al je apparaten ongeveer dezelfde look & feel. Zoals je in tip 3 hebt gelezen, is de Outlook-app in beginsel gratis. Je kunt er eenvoudig diverse accounts in opvoeren, ook als je ze bij verschillende partijen afneemt, waarna je alle mail centraal met een en dezelfde app beheert. Bij het opvoeren van een account kun je direct kiezen uit een heel stel bekende e-maildiensten, zoals Exchange, iCloud, Google en Yahoo!.

Heb je eigenlijk alleen maar Gmail-accounts? Dan is het slim om naar de Gmail-app van Google te kijken. Die sluit wat betreft gebruikservaring het beste aan op wat je van het online Google Mail bent gewend.

 

© PXimport

Tip 04 Alle e-mail kun je in Outlook laten samenkomen, ook Gmail-accounts.

Tip 05: IMAP

Ontvang en verstuur je jouw e-mail via een eigen internetprovider? Dan moet je wat extra informatie opgeven in e-mail-apps zoals Outlook. Behalve je e-mailadres en wachtwoord zijn dat onder andere enkele servernamen en poortnummers. Alle benodigde informatie heb je van je provider gekregen. Gebruik liefst de instellingen voor het IMAP-protocol. Bij IMAP blijft alle post online bij de e-mailprovider staan, zodat de berichten op al je apparaten zichtbaar blijven. Ook zie je dan precies welke berichten je al hebt gelezen en welke antwoorden je hebt gestuurd. Bij het oudere POP3-protocol wordt e-mail eenmalig opgehaald en lokaal op dat ene apparaat opgeslagen, zodat al je andere apparaten er geen toegang meer toe hebben. Niet zo handig.

 

© PXimport

Tip 05 Via het IMAP-protocol houden al je apparaten toegang tot e-mail.

Tip 06: Presentaties

Een flitsende presentatie maken is een perfect klusje voor op je tablet. Het kan met de in tip 3 genoemde apps PowerPoint en Keynote. Een andere mogelijkheid is door gebruik te maken van Prezi. Prezi.com is een online dienst die de laatste jaren behoorlijk populair is. Een Prezi-presentatie is een groot werkblad waarop lustig wordt in- en uitgezoomd. Heel anders dus dan de traditionele serie dia's. Prezi mag je gratis gebruiken, maar dan zijn je presentaties wel openbaar. Pas zodra je een abonnement afneemt, kun je afschermen wie wat ziet. Installeer je de Prezi-app voor Android of iOS, dan kun je de presentaties gewoon op je tablet maken of bewerken. Handig om er tussendoor nog even aan te werken. Ook heb je alles meteen onder handbereik. Kom je onverwachts een potentiële klant tegen, dan kun je jouw pitch perfect onderbouwen met een presentatie.

 

© PXimport

Tip 06 Prezi-presentaties maak je op je gemak met je tablet.

Tip 07: Documentscanner

Formulieren, facturen en bonnetjes worden tegenwoordig massaal ingescand, zodat ze digitaal kunnen worden gearchiveerd. Ook is het handiger een document als pdf via e-mail te versturen, dan een ouderwetse fax te gebruiken. Een flatbedscanner heb je niet meer nodig. We lopen immers met een handige tablet met ingebouwde camera rond. Simpelweg een foto maken is een mogelijkheid, maar dan kan het een hels karwei zijn om documenten optimaal leesbaar te krijgen, zonder storende vervorming. Gelukkig bestaan er speciale documentscanners. Deze apps zijn in staat om allerlei soorten vervorming te corrigeren, zodat het niet uitmaakt als je de tablet een beetje scheef boven het papier houdt. Ook worden kleur en belichting verbeterd, zodat de tekst optimaal leesbaar wordt. De apps herkennen automatisch de omtrek van het papier. Indien nodig kun je een kader verslepen om dit nog wat te finetunen. Voor iPad is Scanner Pro (Readdle, 2,99 euro) een goede keuze. Op Android kun je Fast Scanner (CoolMobileSolution, gratis met in-app-aankopen) gebruiken.

Tip 08: Verschillende pagina's

Scanner-apps zijn niet alleen perfect om documenten te digitaliseren. Je kunt er ook mee vastleggen wat er tijdens vergaderingen en presentaties op bijvoorbeeld een whiteboard is geschreven en getekend. Bestaat een document uit verschillende pagina's, dan scan je ze per stuk, waarna de app ze keurig aan hetzelfde pdf-document toevoegt. Zodat er geen wirwar van losse documentjes ontstaat. Na het scannen kun je elke pagina nog even nalopen en eventueel bijwerken waar nodig, waarna je het document opslaat. De pdf's kun je vervolgens lokaal op je tablet bewaren, maar slimmer is het om ze in bijvoorbeeld Dropbox te verzamelen. Zo zijn ze eenvoudig op een gewone computer binnen te halen, zodat je al je belangrijke documenten aan de administratie of zoiets als een projectmap kunt toevoegen.

Tip 09: Notities

De beste ideeën komen vaak op de gekste momenten. Noteer je ingevingen meteen, want ze zijn erg vluchtig en anders zit je tevergeefs dagenlang te piekeren wat dat geniale idee ook alweer was. Met een tablet bij de hand is er geen excuus meer, want alles wat je zoal te binnen schiet, kun je direct vastleggen, waar je ook bent. Ideeën, notities, to-do-lijstjes, noem maar op. Je kunt er de gratis app Evernote voor gebruiken. Die is voor zowel Android als iOS als Windows Phone beschikbaar. Nog mooier is dat je al je notities meteen ook op een gewone computer kunt inzien. Dat kan via de website van Evernote of via een gratis programma voor je pc of Mac dat je op deze website vindt.

 

© PXimport

Tip 09 Met Evernote bewaar je alle belangrijke en minder belangrijke krabbels.

Tip 10: Notitieboekjes

Zodra je de app van Evernote op je tablet start, registreer je je en vervolgens kun je aan de slag. Evernote werkt met notitieboeken. Dat is een handige manier om je notities te ordenen. Zo kun je bijvoorbeeld zakelijk van privé scheiden. Al kun je alle notities ook gewoon tegelijk zien. Aan notities kun je foto's en geluidsfragmenten toevoegen. Je bent dus zeker niet beperkt tot tekst alleen. Verder kun je een alarm zetten, zodat je er bijvoorbeeld aan wordt herinnerd dat je nog wat boodschappen moet halen voor het avondeten.

Werk je alleen maar met Apple-apparaten? Dan is het een idee om eens een kijkje te nemen bij de standaard meegeleverde app Notities. Die is wel stukken eenvoudiger uitgevoerd dan Evernote, maar al je hersenspinsels worden netjes via iCloud gesynchroniseerd tussen al je Apple-apparaten, zoals je Mac, iPad en iPhone.

Heb je diverse Android-apparaten, dan kun je Google Keep uitproberen. Op niet-Android-apparaten zoals pc's kun je alles wat je noteert bereiken via deze website.

 

© PXimport

Tip 10 In Evernote orden je notities in notitieboekjes.

Tip 11: Pdf-documenten

Steeds vaker worden boeken, artikelen en ook gewone documenten aangeboden als pdf-bestanden. Op papier kun je lekker strepen, aantekeningen maken of passages markeren en met een ezelsoor vind je belangrijke pagina's snel weer terug. Maar hoe doe je dat digitaal? Met Foxit MobilePDF van Foxit Corporation kun je hetzelfde doen met digitale documenten. Om pagina's te markeren gebruik je het pictogram van een vierkant met een lintje erin, rechtsboven in het scherm.

Hiermee maak je een zogenoemde bookmark aan. Aantekeningen maken doe je door op het potlood ernaast te tikken. Je krijgt dan een extra werkbalk te zien. Daarmee kun je onder andere lijnen en pijlen trekken, maar ook tekstfragmenten met een kleur markeren, onderstrepen of doorstrepen. Verder kun je met een pennetje uit de vrije hand op het digitale papier schrijven en tekenen. Een stukje tekst toevoegen kan op twee manieren: dwars over de bestaande tekst heen, of in een 'geeltje' dat zichtbaar wordt zodra je op een kleine tekstballon tikt. De tekst geef je via een (virtueel) toetsenbord in zoals je op een tablet bent gewend.

 

© PXimport

Tip 11 Aantekeningen maken en teksten markeren in digitale documenten.

Tip 12: Annoteren

Belangrijk om te weten is dat met Foxit MobilePDF de originele inhoud van pdf-documenten niet verandert. Het enige wat er gebeurt, is dat er als het ware een extra laag over het document wordt gelegd waarin jouw aantekeningen staan. Dat heet annoteren. De originele inhoud 'eronder' blijft volledig intact. Behalve aantekeningen maken voor jezelf wordt annoteren vaak gebruikt om documenten van anderen zoals een collega of medestudent van commentaar te voorzien. Je krijgt precies de lay-out te zien zoals de maker het heeft bedoeld.

Annoteren is ook superhandig om aantekeningen op je eigen gescande documenten (tip 7 en 8) te zetten, bijvoorbeeld voor je boekhouder. Tik je op het tabje dat tegen de linker schermrand zit, dan zie je via Bookmark en Annotation precies waar je wat hebt toegevoegd. Annotaties zijn op elk moment aan te passen, te verplaatsen of weg te halen. Zorg eerst dat er in de werkbalk geen gereedschap is geactiveerd en tik daarna op een annotatie om hem te wijzigen. Foxit MobilePDF kun je prima gratis gebruiken, ondanks een rijtje in-app aankopen. Zo is het openen en bewaren van bestanden in Dropbox en Google Drive gewoon gratis, alleen het koppelen van die opslagruimte aan de app niet.

 

© PXimport

Tip 12 Elke annotatie kun je aanpassen, verplaatsen of weer weghalen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000