10 tips om tv te kijken met je tablet

© PXimport

10 tips om tv te kijken met je tablet

Geplaatst: 4 juli 2015 - 05:35

Aangepast: 14 december 2022 - 15:26

Kees Krick

Vroeger was de televisie 's avonds het middelpunt van het gezin. Nu zijn er veel meer manieren om tv te kijken. Zonder dat we allemaal aan dezelfde buis zijn gekluisterd. Met een tablet kijk je op een tijdstip naar keuze naar de programma's, films en series die jij wilt zien.

Tip 01: Digitale televisie

Televisie kijken op je tablet en zelfs op een smartphone, het neemt een enorme vlucht. Dat is niet zo vreemd. Het geeft je enorm veel vrijheid om naar je favoriete films, series en programma's te kijken, waar en wanneer je wilt. Extra handig is dat iedereen zo een eigen scherm heeft. Je hoeft niet te kijken naar iets wat je niet wilt zien. Gebruik je een goede headset, dan kun je toch gewoon gezellig bij elkaar blijven zitten. Als je een abonnement afsluit voor digitale televisie, kun je tegenwoordig bij nagenoeg alle aanbieders ook een tablet of ander apparaat gebruiken om televisie te kijken. Ook handige trucjes zoals het programma dat je bekijkt live pauzeren of alvast instellen dat je een programma wilt opnemen, zijn vaak mogelijk met je tablet.

© PXimport

Tip 01 Met ieder z'n eigen scherm kun je zitten waar je wilt en ruzie om de afstandsbediening is niet meer nodig.

Tip 02: Gemist en opgenomen

Voorwaarde om op je tablet naar digitale televisie te kijken is wel dat je de internetaansluiting bij dezelfde provider afneemt. Met andere woorden, je hebt een gecombineerd pakket nodig met minimaal digitale televisie en internet. Verder moet je tablet op je eigen wifi-netwerk zijn aangesloten. Je installeert een app die je provider beschikbaar stelt op je tablet, zoals Horizon Go van UPC of iTV Online van KPN. Behalve live naar televisie kijken, kun je programma's die je hebt gemist of zelf hebt opgenomen ook vaak via de app afspelen, mits dit onderdeel in je abonnement zit. Lange tijd was het niet mogelijk om op eenzelfde manier onderweg van digitale televisie te genieten, dus wanneer je niet met je eigen netwerk was verbonden. Gelukkig komt daar nu verandering in en mag het steeds vaker wel. Al kan dat wel een flink gat in je databundel slaan als het via de 3G- of 4G-verbinding van je tablet of smartphone loopt.

 

© PXimport

Tip 02 Je kunt live kijken of naar een eerder (opgenomen of gemist) programma.

Tip 03: Mijn TV

Ook zonder digitale-televisieabonnement zijn er behoorlijk wat zenders waarop je met een iPad of zelfs een iPhone kunt rondneuzen. Met de app Mijn TV heb je meer dan 75 kanalen tot je beschikking. Behalve de publieke zenders zitten daar veel regionale televisiezenders tussen. De publieke zenders zijn helaas niet beeldvullend te bekijken. Eigenlijk kijk je vanuit de app gewoon naar de live uitzending via de website van NPO zelf. Als extraatje is het laatste journaal vanuit de app terug te zien. Handig als je het net hebt gemist. Verder zijn er vooral veel buitenlandse zenders via Mijn TV te bekijken en daar zit vast wel iets interessants tussen.

Tip 04: Uitzending gemist

Tegenwoordig hoef je niet meer per se op tijd klaar te zitten om naar je favoriete programma's te kijken. Je kunt net zo goed op een later moment kijken dankzij diensten als Uitzending Gemist. Zo bepaal jij wanneer het jou het beste uitkomt en word je niet meer geleefd door de programmering van televisiezenders. Omroepen streamen alles gewoon naar je toe. Lekker makkelijk. Vroeger moest je vooral niet vergeten om je videorecorder te programmeren als je iets achteraf wilde bekijken. Dat is in veel gevallen niet meer nodig.

Wat betreft de publieke omroepen kun je prima terecht bij de app NPO. Die vervangt de vroegere Uitzending Gemist-app. Je kunt er gemiste uitzendingen van de publieke zenders NPO1, NPO2 en NPO3 mee bekijken en wel tot dertig dagen terug.

 

© PXimport

Tip 04 Uitzending gemist? Bekijk hem alsnog wanneer het jou uitkomt.

Tip 05: Commerciële zenders

Ook uitzendingen van de commerciële zenders kun je achteraf terugzien, of desnoods opnieuw bekijken. De app RTL XL gebruik je voor de zenders RTL4, RTL5, RTL7 en RTL8. Wil je naar SBS6, Net5, Veronica of SBS9 kijken, dan gebruik je de vrij recente app Kijk. Let op: in de app store kom je ook nog de veel oudere apps SBS6, Net5 en Veronica tegen. Die kun je beter laten voor wat ze zijn. Vroeger was er namelijk een app voor elk van deze zenders nodig. Een beetje overbodig, want ze zijn allemaal onderdeel van hetzelfde bedrijf SBS Broadcasting en de apps deden dan ook exact hetzelfde, maar dan voor verschillende zenders. Alles is nu netjes geïntegreerd in de app Kijk en dat is natuurlijk veel handiger.

 

© PXimport

Tip 05 Ook programma's van commerciële zenders bekijk je eenvoudig achteraf.

Tip 06: Journaal

Ben je vooral geïnteresseerd in het NOS Journaal? Dan is ook daar een app voor met de toepasselijke naam NOS. Je ontvangt het laatste nieuws in de app en kunt de journaaluitzendingen van vandaag, gisteren en van zelfs nog langer geleden op je gemak nog eens bekijken. Ook het Jeugdjournaal, Nieuwsuur, Studio Sport en Studio Voetbal kun je met de app bekijken. Je zou het haast niet verwachten, maar zelfs voor het goede oude Teletekst bestaat een app, zodat je op je geavanceerde tablet of smartphone alle tekstberichten kunt doornemen. Voordeel ten opzichte van een televisie is dat je lekker makkelijk tussen de pagina's heen en weer vliegt. Die komen ogenblikkelijk in beeld.

 

© PXimport

Tip 06 Ook het NOS Journaal heeft een eigen app.

Tip 07: Live uitzending

In tip 03 hebben we de app Mijn TV besproken. Je kunt er enorm veel televisiezenders mee bekijken, maar een nadeeltje is dat de Nederlandse publieke zenders niet optimaal worden weergegeven. Het beeld is klein en de kwaliteit laat ook te wensen over. Gelukkig kun je de app NPO uit tip 04 niet alleen gebruiken om naar gemiste programma's te kijken, maar ook om live en beeldvullend naar de publieke zenders te kijken. In de zijbalk die je aan de linkerzijde van het scherm kunt oproepen, zie je onder het kopje Live per zender direct welke uitzending momenteel bezig is.

 

© PXimport

Tip 07 De publieke zenders kun je altijd en overal live bekijken.

Tip 08: Meepraten

Helemaal van deze tijd is dat we massaal op sociale media zoals Twitter en Facebook reageren tijdens het televisiekijken. Omroepen stimuleren dit en moedigen deze betrokkenheid graag aan, door tijdens de uitzending herhaaldelijk een hashtag in beeld te brengen. Via deze hashtag zijn reacties op een specifiek programma eenvoudig terug te vinden via de zoekfunctie van bijvoorbeeld jouw favoriete Twitter-app op je tablet. Het is erg leuk om te lezen hoe anderen over het programma denken, al leidt al dat meelezen natuurlijk ook wel een beetje af. Na afloop lezen om nog wat na te genieten mag natuurlijk ook.

 

© PXimport

Tip 08 Wat maakt een programma los? Volg de #hashtag!

Tip 09: Tweede scherm

De NPO-app (tip 04) is uitgerust met live-synchronisatie. Kijk je naar een van de publieke zenders, dan herkent de app aan het geluidssignaal welk programma je bekijkt. Je kunt dan bijvoorbeeld live meespelen met een spelletje of ontvangt meer informatie over de onderwerpen die in een talkshow worden besproken. Het is de bedoeling dat dit jaar steeds meer programma's gebruik gaan maken van dit tweede scherm. Ook de RTL XL-app (tip 05) kan meeluisteren om extra functionaliteit op je tablet te bieden. Alleen heet het daar heel toepasselijk Second Screen. Om je eraan te herinneren dat je jouw tablet als tweede scherm kunt gebruiken, zie je tijdens bepaalde televisieprogramma's van RTL een pictogram in beeld. Dat is handig. Het ziet er ongeveer uit als twee wifi-pictogrammen die met de rug naar elkaar toe staan. Het tweede scherm van NPO werkt momenteel nog niet op Android, die van RTL wel.

 

© PXimport

Tip 09 Gebruik je tablet als tweede scherm.

Tip 10: Televisie-apps

Er bestaan ook apps die er specifiek voor zijn bedoeld om tijdens een bepaald televisieprogramma te gebruiken. Vaak gaat het dan om een spelelement. Een voorbeeld is de app 'Wie is de mol?'. Hiermee kun je samen met familie, vrienden of collega's een poule opzetten. Het is uiteraard de bedoeling te raden wie de mol is. Daar kun je punten mee winnen. Terwijl je die verliest als je ernaast zit. Het zorgt voor een extra spanningselement tijdens de serie.

Met de app 'De slimste mens' kun je elke dag voor de uitzending de tv-vraag van de dag proberen te beantwoorden. Dezelfde vraag komt 's avonds ook in de uitzending voorbij. Bij een goed antwoord maak je zelfs kans op een T-shirt. Installeer je de app Utopia, dan kun je de hele dag (en desnoods nacht) live meekijken met de bewoners uit deze realityserie. Er zijn vier livestreams, waarvan eentje gratis is te bekijken. Voor de overige is een abonnement nodig.

 

© PXimport

Tip 10 Via livestreams een kijkje nemen in het spannende (?) leven van anderen.

Tip 11: NLziet

Met de relatief jonge dienst NLziet kun je programma's van de Publieke Omroep, RTL en SBS reclamevrij terugzien. Je hebt er wel een abonnement voor nodig en dat kost een lieve 7,95 euro per maand. Je mag de dienst wel een maandje gratis uitproberen. Kijken kan onder meer via de gelijknamige app en via de website. Programma's zijn tot een jaar terug te bekijken. In de NPO-app heb je daar slechts dertig dagen de tijd voor, maar dan is het wel volledig gratis. Wie echt niet langer kan wachten, kan in sommige gevallen alvast een vooruitblik doen door een toekomstige aflevering van een programma of serie te bekijken.

 

© PXimport

Tip 11 Tot een jaar naar gemiste programma's kijken kan met NLziet.

Tip 12: Video on-demand

Ben je een liefhebber van films en series? Dan kun je met je tablet terecht bij een aantal bekende video on-demand-diensten. Zo zijn er Netflix, Film1 Go, HBO Go en Videoland Unlimited. Al deze videodiensten stellen een app beschikbaar, zodat je op je tablet of smartphone kunt genieten. De videodiensten zijn uiteraard niet zomaar te bekijken. Je moet een abonnement afsluiten. Netflix en Videoland Unlimited hebben gelukkig wel een gratis proefperiode van een maand. Voor je een keuze maakt, is het verstandig om een blik te werpen op het aanbod. Bij welke videodienst tref je de meeste films en series aan die je graag wilt zien? Let er verder op dat Film1 Go en HBO Go alleen beschikbaar zijn als je een abonnement op Film1 respectievelijk HBO afsluit bij een televisieaanbieder.

 

© PXimport

Tip 12 Bekijk films en series via een video-on-demand-dienst.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000