Vijf verbazingwekkende iPad-toepassingen

© PXimport

Vijf verbazingwekkende iPad-toepassingen

Geplaatst: 29 januari 2015 - 08:59

Aangepast: 24 november 2022 - 11:12

Harry Hol

Je kúnt je iPad natuurlijk gewoon gebruik om op de bank wat websites door te bladeren of YouTube-filmpjes te kijken, maar je kunt er nog veel leukere dingen mee doen! We gaan op zoek naar onverwachte toepassingen voor je iPad; dingen waar zelfs Steve Jobs niet aan had gedacht!

In dit artikel vind je een selectie van vijf uiteenlopende toepassingen. Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Het is zelfs mogelijk om van je iPad een heuse ouderwetse arcade-kast te maken, waarop je klassieke computerspellen kunt spelen. Daarnaast is er is synthesizersoftware beschikbaar voor muzikanten of animatiesoftware om tekenfilms te maken. Er zijn apps voor het maken van logo's en special effects, je kunt digitale kooklessen nemen en leren om een instrument te bespelen. Er zijn dus genoeg fantastische mogelijkheden waarmee je je iPad nog beter (of leuker) kunt benutten.

De toepassingen die je in de rest van dit artikel vindt, zijn de dingen die ons het wow-effect gaven. Wat gaaf dat ook dít met je iPad kan!

Kattenspeelgoed

Laten we beginnen met een van de meer riskante toepassingen. Van deze bezigheid zul je hoe dan ook op een gegeven moment een beetje spijt van gaan krijgen. De iPad is namelijk ideaal (maar eigenlijk niet bedoeld) als kattenspeelgoed.

Er zijn verschillende apps verkrijgbaar die zich speciaal richten op het bezighouden van je kat op het moment dat je zelf geen zin hebt om dat touwtje voor zijn/haar neus te laten bungelen. Een app waar wij veel succes mee hebben is Game for Cats. Deze gratis app biedt de uit twee spelletjes: rennende muizen of een dansend rood stipje. Start de app op en leg je iPad veilig neer. De kat kan zijn of haar jachtinstinct loslaten op de bewegingen op het scherm.

Het is ook mogelijk om met dezelfde app op iPhone het rode stipje op de iPad te besturen, wat het allemaal wat interactiever maakt. Maar voor de kat maakt het in onze ervaring niet uit.

 

© PXimport

Jagen op de rode stip is ook digitaal bij onze katten veruit favoriet.

Risico

We testten de app met de hulp van drie katten. We zetten het spel op 'automatisch', wat resulteert in hectische taferelen. Zo hectisch dat soms zelfs de app verlaten werd en de kat met zijn wilde pootbewegingen (per ongeluk?) aankopen in de App Store probeerde te doen.

Het risico voor kattenbezitters is duidelijk: op het moment dat je huisdier de smaak te pakken heeft, is elke iPad altijd een potentieel speelkwartier ... ook als je nu eens wel gewoon rustig wat wilt nalezen. Onze kater vindt namelijk een scrollende tekst namelijk ook een zeer interessante prooi.

Game for Cats

Prijs: Gratis

Omvang: 28,9 MB

Score 4,5 / 5

 

© PXimport

De kat kan zelf kiezen wel spel hij wil spelen.

De lucht in

Op een andere manier gevaarlijk (maar oh, wat geweldig!) is het besturen van een Parrot AR Drone met de iPad. De Parrot is een licht plastic toestel met vier rotors en een camera. Met de iPad kun je dit apparaatje en in realtime op het beeldscherm zien wat de drone ziet. Met de virtuele sticks op het scherm stuur je, draai je en laat je hem landen en opstijgen. De hele vlucht kun je vanuit de Parrot filmen en laten opslaan. Het is zelfs mogelijk om luchtfoto's te maken, ook weer met een druk op het aanraakscherm. Let er wel op dat er een aantal strenge regels zijn voor het besturen van een drone. Het is verplicht visueel contact met de drone te houden, je mag niet binnen een bepaalde straal van een vliegveld komen. Ook is het natuurlijk levensgevaarlijk om in de buurt van een autoweg op te stijgen. De lichte Parrot kan door een windvlaag uit koers raken.

 

© PXimport

De AR Parrot drone kan dankzij de piepschuim rand zelfs binnen vliegen als je ruimte hebt.

Waypoints

Heel spannend is de optie om de Drone te programmeren om een bepaalde route te vliegen. Je zet 'waypoints' op de Google Maps-kaart in de app, en de Drone volgt dat programma. Houd wel ten alle tijden de iPad vast, want eigenlijk is dit 'waypoint-vliegen' ook verboden. De reden is duidelijk: als je programma verkeerd is ingesteld, kunnen er ongelukken gebeuren. Zorg er dus altijd voor dat je de controle op elk moment kunt overnemen.

Naast de standaard AR-app is er ook nog een app waarmee je stabiele luchopnamen kunt maken. De app heeft specifieke instellingen om de drone op een vaste plek te laten zweven, vanwaar hij een mooie 'pan'-beweging uitvoert. Of juist een 'dolly shot' waarbij de drone rustig een route vliegt en filmt. Voor amateurfilmers zijn hiermee bijna professionele luchtopname mogelijk. Helaas is de video wel nog in slechts 720p.

 

© PXimport

Een luchtfoto van het stadspark.

Wat was mijn tekst?

Filmers kunnen sowieso meer met de iPad dan alleen filmpjes maken, terugkijken of monteren. Steeds meer applicaties willen voor (amateur)filmers allerlei taken vereenvoudigen. Een heel interessante (maar ook zeer specifieke) toepassing is om de iPad in te zetten als teleprompter. Een teleprompter (ook wel autocue) is een systeem dat je voor een camera plaatst, waarop tekst verschijnt. De presentator kan deze dan oplezen en tegelijk recht in de camera kijken. Om je voor te kunnen stellen hoe dit eruit komt te zien: dit is hoe Matthijs van Nieuwkerk alle filmpjes in 'De TV Draait Door' aankondigt.

Duur

Een professionele teleprompter is te koop voor 695 dollar (ca. 545 euro) bij het bedrijf IkanCorp. Je downloadt een app die de tekst toont, legt de iPad in het apparaat, en de tekst is via de reflectie op de schuine glazen plaat zichtbaar voor de presentator. De camera filmt door de glazen plaat heen zonder dat de tekst in beeld komt. Het is een simpel gegeven, maar het zorgt ervoor dat je presentatie er stukken professioneler uitziet. Voor videobloggers is dit een goede manier om een geschreven script perfect uit de verf te laten komen.

 

© PXimport

Om te tekst op de teleprompter te kunnen lezen, moet deze in spiegelschrift op de iPad verschijnen.

Zelf doen

Wil je hier geen 695 dollar aan besteden, maar ben je wel bereid wat te knutselen? Dan kun je ook zelf iets bouwen. Er zijn verschillende bouwplannen op internet te vinden. Een hele duidelijke is op Youtube te bekijken. Voor iets meer dan 25 euro bouw je je eigen teleprompter.

 

© PXimport

Voor zo'n 25 euro bouw je je eigen teleprompter.

Er zijn diverse apps te koop die je vervolgens gebruikt om de tekst te projecteren. Let erop dat de tekst in spiegelbeeld op de iPad moet verschijnen! Listec Promptware Plus doet dit alles perfect en gratis.

PromptWare Plus

Prijs: Gratis

Omvang: 1,3 MB

Score 4 / 5

 

© PXimport

Listec Promptware Plus heeft vele opties.

Bord, eh, iPad voor je kop

Sinds het bedrijf Oculus de 'Rift' aankondigde, is virtual reality (VR) met een comeback bezig. VR houdt in dat je een speciale bril opzet met een videoscherm. Dit beeld is in 3D en vult je hele blikveld. Door je hoofd te draaien kun je ook echt rondkijken in de computer-werkelijkheid. Nu zijn er al een aantal brillen voor smartphones. Je stopt je telefoon hierin en met een speciale app verandert je iPhone of Android in een VR-bril. De volgende logische stap is natuurlijk om het fenomenale scherm van de iPad hiervoor in te zetten.

En inderdaad is er een KickStarter-project met de titel AirVR. Dit product moet het mogelijk maken om je iPad Air in een speciale houder te plaatsen die je als een soort skibril opzet.

 

© PXimport

De AirVR is een Kkickstarter-project voor virtual reality op de iPad.

Lenzen

AirVR werkt wat dat betreft net als de Durovis Dive en Google Cardboard: het scherm toont twee beelden: voor elk oog één. Door de lenzen zie je een 3D-beeld, net als met een ouderwetse viewmaster.

Het voordeel van een iPad is natuurlijk de hoge resolutie van het scherm. Deze is vele malen hoger dan de huidige Oculus Rift-prototypen. Het nadeel is dat de iPad relatief zwaar is, en dat er nog niet veel software is die dit soort brillen ondersteunt. Voor de doe-het-zelvers is het overigens ook mogelijk om zelf een dergelijk systeem te bouwen. Hiervoor heb je wel de juiste lenzen nodig, maar die zijn voor een paar euro al te bestellen bij sites als www.dx.com.

VR met de iPad is zeker niet zo geavanceerd als de Oculus Rift, maar reken maar dat je er indruk mee maakt op een verjaardag.

 

© PXimport

Er zijn al heel wat apps die stereoscopische beelden tonen.

Extra monitor

Van twee beelden op één scherm is het een kleine stap naar twee schermen. De iPad is namelijk in te zetten als tweede monitor voor een Mac of pc. En dan bedoelen we niet 'remote toegang', maar werkelijk een tweede scherm met alle voordelen die daarbij horen.

Zo kun je je pc-scherm 'doortrekken' naar je iPad en daar vensters naartoe slepen. Dit is ideaal als je met meerdere applicaties tegelijk werkt en het overzicht wilt bewaren. Bijvoorbeeld als je foto's aan het bewerken bent. Laat het origineel op de iPad zien, zodat je kunt bekijken of je bewerking inderdaad een verbetering van het beeld is. Ook bij het bewerken van complexe tekstdocumenten is het een zege om verschillende versies (of notities) in één oogopslag te kunnen zien.

 

© PXimport

De iPad is hier ingezet als tweede monitor.

In theorie zou je dit soort dingen natuurlijk ook 'gewoon' al op je iPad kunnen doen, door daar je foto of extra tekst te openen. Het voordeel van een tweede scherm is natuurlijk dat je er ook meteen vanaf de pc of Mac bij kunt komen, en eventueel kunt knippen en plakken. Een extra beeldscherm is absoluut een verbetering, en met de iPad kun je dat voor minder dan een tientje verwezenlijken.

Apps

Om je iPad als extra computerscherm in te zetten kun je diverse apps gebruiken. Splashtop bijvoorbeeld. De gratis versie kun je vijf minuten uitproberen voor de verbinding tussen pc/Mac en iPad wordt verbroken. De verbinding komt tot stand via wifi en je hebt (gratis) serversoftware nodig die je moet installeren op de computer waarmee je het beeldscherm wilt verbinden. Andere apps maken het mogelijk om de iPad via een usb-kabel rechtstreeks aan te sluiten. Dit zorgt ervoor dat er nagenoeg geen vertraging is tussen de beweging van je muis en wat er op het iPad-scherm gebeurt. Hiervoor is TwoMonUSB voor € 8,99 een goede koop.

Splashtop

Prijs: Gratis (volledige versie € 4,49)

Omvang: 5,9 MB

Score 3,5 / 5

TwoMonUSB

Prijs: € 8,99

Omvang: 9,9 MB

Score 4 / 5

 

© PXimport

Je moet wel even wat serversoftware installeren voor het werkt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000