Windows 10 - Aan de slag met Microsofts nieuwe OS

© PXimport

Windows 10 - Aan de slag met Microsofts nieuwe OS

Geplaatst: 10 oktober 2014 - 07:50

Aangepast: 24 november 2022 - 11:06

Joris Peterse

Tijdens een persevenement in San Francisco deed Microsoft onlangs de aankomende versie van Windows uit de doeken. De opvolger van Windows 8 wordt Windows 10. Tien? Inderdaad, Microsoft slaat een nummertje over. Naar eigen zeggen omdat de release zo veelomvattend is.

Er hangt voor Microsoft veel vanaf: Windows 10 moet weer een vertrouwde gebruikersomgeving aanbieden. Niet alleen op de pc, maar ook op tablets, de Xbox One-spelcomputer én op smartphones. Eigenlijk op alle apparaten met een schermdoorsnee van tussen de 4 en 80 inch (grofweg tussen 10 en 200 cm). Eigenlijk had Microsoft dit al voor ogen met Windows 8, toen het Windows ook geschikt maakte voor aanraakschermen.

Maar Windows 8 trok de ingezakte pc-markt niet uit het slob. Microsofts eigen Surface-tablets veroorzaakte verder een afschrijving van bijna een miljard dollar en het aanjagende effect voor andere tablets met Windows bleef uit. Windows Phones hebben vervolgens moeite marktaandeel (en daarmee de interesse van app-ontwikkelaars) te winnen en tot slot legt de Xbox One het qua verkoopcijfers ruim af ten opzichte van aartsrivaal PlayStation 4. Je zou kunnen stellen dat Windows 10 een herkansing is voor het Windows 8 dat nooit populair wist te worden.

 

© PXimport

Windows 10 moet meer eenheid brengen tussen de Microsoft-apparaten en -diensten.

Waar is Windows 9?

Meteen na de aankondiging van Windows 10 ging de meeste discussie niet over het besturingssysteem zelf, maar over de versie-hinkstapsprong. Waarom geen Windows 9? De onderbouwing dat de release zo groot is dat een versie overgeslagen moet worden naar een rond getal klinkt als lege marketingbabbel. Hardnekkige geruchten doen de ronde dat het getal '9' conflicten zou opleveren voor software die ook nog werkt op de oude Windows-versies 95 en 98. Sommige software kijkt bij het vaststellen van de versie vaak niet naar het volledige getal 95 of 98, maar enkel naar het getal 9 om te concluderen dat het om Windows 95 of 98 gaat.

 

© PXimport

Een (zelfbenoemde) Microsoft-ontwikkelaar vertelde op Reddit wellicht de ware reden voor de naam Windows 10.

Windows X

Toen de eerste testversie van Windows 10 uit de doeken werd gedaan, was één ding duidelijk: de ontwikkelaars zijn erop gebrand om van Windows weer een vertrouwde gebruikersomgeving te maken. Voor thuisgebruikers, maar ook voor de zakelijke markt, die over het algemeen ook Windows 7 lijkt te verkiezen.

Om de gebruiker weer een vertrouwde omgeving te bieden, wordt het uiterlijk aangepast aan het invoerapparaat waarop je werkt. Gebruik je dus een pc of laptop met muis en toetsenbord, dan merk je dat de pc gewoon naar een bureaublad start. Het schermvullende betegelde startscherm is nergens meer te vinden. De aanwezige startknop leidt vertrouwd naar een startmenu, dat aan de linkerzijde directe snelkoppelingen biedt en aan de rechterzijde enkele Live-tegels die met Windows 8 geïntroduceerd werden.

Deze Live-tegels zijn dynamische tegeltjes die je informatie tonen en tegelijkertijd een snelkoppeling zijn naar een app. Je kunt de grootte van het startmenu aanpassen, om eventueel meer tegels kwijt te kunnen. Eigenlijk wordt het startmenu van Windows 7 dus op handige wijze gecombineerd met de nieuwe mogelijkheden uit Windows 8(.1).

 

© PXimport

Windows 10 in een notendop: een bureaublad met een app, programma en startmenu.

De terugkeer van het startmenu

De compromis-interface van Windows 8, waarbij gebruikers met aanraakscherm of muis en toetsenbord eenzelfde omgeving gepresenteerd krijgen, wordt dus losgelaten. Hierdoor wordt een hoop verwarring en gezoek voorkomen. Het 'Metro'-startscherm uit Windows 8 is compleet afgeschreven. Het bureaublad is echter wel ingericht om touch-vriendelijker te zijn. Het 'nieuwe' startmenu combineert het vertrouwde menu uit Windows 7 (en versies daarvoor), maar is meteen ook touch-vriendelijk gemaakt met Live-tegels.

Op YouTube kijk je de presentatie over Windows 10 rustig terug.

De apps die in Windows 8 het beeld volledig vulden, kunnen nu net als gewone Windows-programma's een aangepaste grootte hebben in een venstertje. Het 'snappen' (als het ware magnetisch koppelen) uit Windows 8 is overigens wel gewoon gehouden, dus als je een app-venstertje naar de zijkant sleept, dan klikt dit handig vast. Een druk op de toetscombinatie Alt+Tab geeft een fraai overzicht (genaamd Task View) van alle geopende programma's, waarvandaan je ze ook eenvoudig kunt afsluiten. Een knopje naast de startknop brengt je ook direct naar Task View.

Helemaal nieuw is de mogelijkheid om extra bureaubladen aan te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een bureaublad inrichten met alle werk-gerelateerde programma's en eentje voor ontspanning. Alhoewel ... nieuw? Voor Linux- en Mac-gebruikers zal deze functie redelijk bekend klinken, die hebben deze mogelijkheid immers al jaren.

 

© PXimport

Het nieuwe startmenu van Windows 10 combineert het traditionele menu met Live-tegels.

Software en apps in Windows 10

Toch is er hier en daar nog wat van de verwarrende dingen uit Windows 8 overgenomen. De Windows-apps en de applicatiewinkel zijn gebleven, zij het naar het bureaublad overgeheveld, waar ze ook in een venstertje kunnen draaien. Een grote verbetering als je het ons vraagt, maar anderzijds maakt het de scheidslijn tussen Windows-apps en 'gewone' software wat vreemd.

Een Windows Store met zowel apps als software zou een welkome en veilige bron zijn om je programma's van te downloaden. Bovendien, met de enorme hoeveelheid Windows-software die al bestaat, zou eindelijk het aanbod in de Windows Store eens opgevijzeld kunnen worden, want sinds de lancering van Windows 8 is het aanbod zeer beperkt en de kwaliteit van de apps beneden de maat.

 

© PXimport

Kwalitatief laat het aanbod van de Windows Store nog te wensen over.

Windows 10: De instellingen

Een ander punt van verwarring vinden we nog terug in de scheiding tussen het Configuratiescherm (Control Panel) en de Pc-instellingen (PC Settings). De eerste is het uitgebreide instellingenvenster dat we al vele Windows-versies kennen en de tweede een beperkter instellingenvenster met een moderne interface. Die laatste werd geïntroduceerd met Windows 8. Het is nog erg onduidelijk welke instellingen je nou waar moet wijzigen en we hopen dan ook dat Microsoft hier in een later stadium van de ontwikkeling eenheid in weet te brengen.

Windows 10 uitproberen

Tijdens de presentatie beloofde Microsoft ook een testversie vrij te geven, waarbij gevorderde ontwikkelaars en gebruikers vast een eerste indruk kunnen opdoen van Windows 10. Deze testversie is inmiddels te downloaden en te installeren, maar zit nog wel vol met onvolkomenheden en foutjes. Op de volgende pagina's leggen we je uit hoe je de testversie zelf installeert. Tijdens de installatie liepen we zelf ook tegen wat onverklaarbare vastlopers en foutmeldingen aan. Voorkom dus ellende en zorg voor een goede back-up voordat je Windows 10's testversie installeert.

Windows 8 betekende ook de introductie van de charms-balken. Grote vlakken die over de rechterzijkant van het scherm schuiven als je op het bureaublad verbinding wilt maken met wifi of als je simpelweg aan de rechterkant van het scherm met je muis hangt. Voor touchscreen-apparaten werken deze charms heel natuurlijk. Met een muis en toetsenbord is het wat vreemd. Al voor de aankondiging van Windows 10 gingen geruchten dat de charms zouden verdwijnen. Maar ook dit is iets waar Microsoft nog naar moet kijken om Windows 10 weer wat natuurlijker aan te laten voelen met een muis en toetsenbord.

 

© PXimport

De scheiding tussen Control Panel en PC settings is nog erg verwarrend.

Cosmetische veranderingen

Ondanks de paar puntjes waar nog aan gewerkt moet worden, zijn er ook nieuwe zaken terug te vinden in Windows 10. Geen grote veranderingen, wat ook logisch is als je juist een zo'n vertrouwd mogelijke omgeving wilt bieden. Bijvoorbeeld in de Verkenner. Deze heeft een soort startpagina gekregen, waarin snelkoppelingen naar favoriete en veel bezochte locaties op je schijf staan, evenals een lijst met bestanden die je onlangs hebt geopend.

De zoekfunctie zit door het uitvallen van het Startscherm in het bureaublad verwerkt. Naast de startknop is een vergrootglasicoontje te vinden dat direct een zoekveld opent, waarmee je erg snel bestanden, programma's en instellingen opent. Ook kan je ermee op het web zoeken via de Bing-zoekmachine. Helaas is het niet mogelijk om te zoeken met de kwalitatief betere zoekmachine van Google.

 

© PXimport

De Windows Verkenner heeft nu een handige 'startpagina'.

Nieuw jasje

Eigenlijk biedt Windows 10, naast enkele eigen vernieuwingen, vooral het vertrouwde van Windows 7 met de goede elementen van Windows 8. Want ondanks dat Windows 8 een niet al te beste reputatie heeft, was dat vooral te wijten aan de tweeledige interface en het omslachtig schakelen tussen het nieuwe startscherm en het bureaublad, waarbij veel basisfuncties ook nog eens verstopt leken te zitten. Windows 8's taakbeheer, verkenner, applicatie(-winkel), razendsnelle opstarttijd en lichte systeemeisen zijn duidelijke verbeteringen ten opzichte van Windows 7. Deze zien we daarom gelukkig weer terug in Windows 10.

Windows 10 systeemeisen

De systeemeisen voor Windows 10 zijn hetzelfde als voor Windows 8. 1 GB RAM voor de 32 bit-versie, 2 GB RAM voor de 64 bit-versie. Tenminste 16 GB aan beschikbare opslagruimte en een 1 GHz-processor.

Windows 10: De voorlopige conclusie

De presentatie en onze eerste indruk van Windows 10 maken één ding duidelijk: Microsoft wil weer een werkomgeving bieden die vertrouwd aanvoelt. Om dit te bereiken zijn alle vertrouwde Windows-elementen terug op hun plek. Vrijwel alle vervreemdende onderdelen uit het impopulaire Windows 8 zijn losgelaten en Microsoft laat hiermee ook zien dat het zo snel mogelijk de deur achter Windows 8 wil dichttrekken, net zoals het bedrijf deed met Windows Vista. De hardnekkige (maar nog niet bevestigde) geruchten dat Microsoft van plan is om Windows 10 gratis beschikbaar te maken voor Windows 8-gebruikers, benadrukken dat.

In de eerste testversie van het besturingssysteem merken we wel dat enige plooien nog gladgestreken moeten worden. Zoals de instellingenvensters, charms-balken en het app- aanbod. Ondanks dat zijn we alvast voorzichtig enthousiast over Windows 10 en de nieuw ingeslagen weg.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten