Windows 8.1 Update 1 - Trekt XP-gebruikers over de streep?

© PXimport

Windows 8.1 Update 1 - Trekt XP-gebruikers over de streep?

Geplaatst: 3 april 2014 - 13:06

Aangepast: 24 november 2022 - 10:37

Joris Peterse

In tegenstelling tot de aanpassingen die Microsoft doorvoerde in de update van Windows 8 naar 8.1 is nu het meeste gesleuteld om het besturingssysteem geschikter te maken voor gebruik met muis en toetsenbord. Is het besturingssysteem nu daadwerkelijk de moeite waard voor XP-overstappers?

Windows 8 is de eerste versie van Windows die eindelijk echt geschikt is voor aanraakschermen, maar dat resulteerde in een besturingssysteem met twee gezichten: een geblokt startmenu die het geschiktst is voor aanraakbesturing enerzijds, en het vertrouwde, doch gemankeerde, bureaublad voor muis- en toetsenbordgebruikers anderzijds.

Echt populair werd het nieuwe besturingssysteem tot dusver niet. Het zorgde ervoor dat Microsoft beide boten miste: tablets met Windows 8 kunnen bij lange na niet tippen aan de verkoopcijfers van iPads of Android-tablets én de computermarkt bleef op zijn gat liggen. Veel overstappers van oudere Windows-versies zijn er ook niet geweest. Sterker nog: Windows 7 laat nog steeds een grotere groei zien dan Windows 8.

De uitdaging voor Microsoft is nu vooral om Windows XP-gebruikers te verleiden om te upgraden naar Windows 8. Vooral omdat Microsoft ervoor heeft gekozen het populairdere Windows 7 niet meer te verkopen, moet Windows 8 als veilig alternatief voorkomen dat gebruikers overstappen naar Mac OS, Chrome OS of Linux ... of erger nog, het onveilige Windows XP blijven gebruiken. Met Windows 8.1 Update 1 worden enkele kleine stapjes vooruit gezet die vooral de desktopomgeving ten goede komen. Maar Microsoft heeft meer in petto.

Starten naar het bureaublad

Windows 8 schotelde je na het opstarten direct het nieuwe startmenu voor. Een welkome aanvulling die Microsoft inbouwde in Windows 8.1 was de mogelijkheid om direct op te starten naar het bureaublad, hoewel dit wel wat verborgen zat in de instellingen.

Windows 8.1 Update 1 gaat één stap verder en herkent of je systeem over een aanraakscherm beschikt of niet. Zo niet, dan start het systeem automatisch op in het bureaublad. Ook worden sommige bestandstypes in de klassieke omgeving niet meer standaard geopend in fullscreen-apps in het nieuwe startmenu, maar in gewone, daarvoor bestemde desktop-programma's. Zo wordt het nieuwe startmenu je minder opgedrongen op je pc en dat voelt een stuk vertrouwder.

 

© PXimport

Windows 8-apps kunnen nu ook worden gepind aan de taakbalk.

Startknop

Het wegnemen van de startknop en het bijbehorende uitklapmenu wordt een beetje gezien als de aanjager van het negatieve sentiment rondom Windows 8. Het mankeerde in feite de bureaubladomgeving die veel gebruikers gewend waren. Windows 8.1 bracht de startknop weer terug naar het bureaublad, maar dat was slechts half werk. De knop was wel aanwezig, maar het uitklapmenu ontbrak nog steeds. In plaats daarvan bracht de knop je direct naar de moderne startomgeving. Technologiewebsite The Verge weet echter te melden dat in de volgende grote update van Windows 8.1 het vertrouwde startmenu zijn herintrede zal maken, inclusief bijbehorend uitklapmenuutje dus!

Hoe zet je dat ding uit?

Door het weghalen van het klassieke startmenu is het voor veel gebruikers flink zoeken geweest naar basale functionaliteit zoals het uitschakelen en herstarten van het systeem. Deze zit verscholen in een Charms-balk die je uit de rechterkant van het scherm schuift.

Windows 8.1 Update 1 voegt echter in het startscherm in de rechterbovenhoek een uitknop toe, waarvandaan je kunt kiezen het systeem te herstarten, in de slaapstand te zetten of uit te schakelen. Daarnaast is een zoekknop geplaatst, voor de gebruikers die er nog niet achter zijn gekomen dat je direct kunt zoeken door in het startscherm te beginnen met typen.

Opvallend is ook dat de taakbalk van het bureaublad zijn intrede doet in het startscherm. Deze roep je op door met de muis naar de onderrand te gaan. Handig is ook dat je apps uit de Windows Store vast kunt pinnen aan de taakbalk. Op deze manier worden de twee werelden die Windows 8 biedt beter met elkaar geïntegreerd, hoewel de taakbalk in fullscreen Windows 8-apps soms wel wat in de weg lijkt te zitten.

In deze apps is het echter ook mogelijk om bovenin een zwarte balk te krijgen, door met de rechtermuisknop in de linkerbovenhoek te klikken. In deze zwarte balk worden knoppen getoond om de app af te sluiten, splitsen of te minimaliseren. Een handigheidje die het nieuwe startscherm bruikbaarder maakt voor gebruik met de muis.

 

© PXimport

Vanuit het startscherm schakel je eenvoudig de pc uit.

Lagere systeemeisen

Niet alleen heeft Microsoft vernieuwingen doorgevoerd in het besturingssysteem. Ook hebben de ontwikkelaars ervoor gezorgd dat Windows beter draait op systemen met slechts 1 GB aan geheugen en 16 GB aan opslagruimte. Hierdoor kan Microsoft beter de concurrentie aan met Chromebooks en goedkope Android-tablets.

 

© PXimport

Apps kan je nu ook uitschakelen met een druk op het kruisknopje.

Conclusie

Windows 8.1 Update 1 brengt het besturingssysteem een stapje dichterbij het Windows 8 dat het eigenlijk vanaf het begin af aan had moeten zijn. De wijzigingen zijn niet zo groot, maar voor gebruikers zonder aanraakscherm werkt alles net even handiger en voelt het nieuwe startmenu iets minder opgedrongen en beter geïntegreerd aan. Of het genoeg is om de reputatie van Windows 8 op niveau te brengen, valt zeer te betwijfelen. Toch is het een welkome aanvulling die het nieuwste besturingssysteem van Microsoft beter op de kaart zet als alternatief voor de Windows XP-gebruiker, en eigenlijk voor iedere computergebruiker die het systeem aanstuurt met muis en toetsenbord.

Update 1 van Windows 8.1 wordt vanaf 8 april gratis uitgerold voor Windows 8.1-gebruikers.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000